LISTA Cele mai mari restanțe la contribuții le au companiile de stat. Guvernul ar trebui acum să își execute silit propriile companii și să-și bage în închisoare directorii

LISTA Cele mai mari restanțe la contribuții le au companiile de stat. Guvernul ar trebui acum să își execute silit propriile companii și să-și bage în închisoare directorii
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 10 nov 2017

Guvernul este cel mai mare restanțier la contribuții sociale, pe care le transferă acum angajaților, Top 10 datornici fiind dominat categoric de companiile de stat, cu 9 poziții ocupate. Executivul a anunțat că vrea să schimbe legea pentru a repermite deschiderea de dosare penale celor care nu achită banii reținuți la sursă și va intensifica executările silite, pentru a crește colectarea. Practic, Guvernul ar trebui acum să își execute silit propriile companii și să îi bage în închisoare pe șefii pe care singur îi pune în fruntea societăților.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În fapt, Guvernul ar fi trebuit să înceapă cu mult timp în urmă executarea silită a propriilor companii, care au datorii istorice de miliarde de lei la contribuțiile pentru pensii și sănătate. Problema este, însă, că aceste companii sunt și unii dintre marii angajatori în regiuni cu șomaj ridicat. Se poate presupune foarte normal că o companie de stat care ani la rândul nu a avut resursele necesare pentru a achita contribuțiile sociale nu le va avea, în mod miraculos, nici începând cu anul viitor, când contribuțiile vor fi transferate în sarcina angajaților, în ideea că angajatorii vor fi astfel obligați să le achite.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Lista actualizată a companiilor datornice la obligații sociale, care poate fi citită integral mai jos, relevă că primele 10 poziții sunt ocupate autoritar de către societăți de stat.

ANALIZĂ Cine sunt angajații care se tratează în privat și la ce servicii apelează? CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Cine sunt angajații care se tratează în privat și la ce servicii apelează?

Lista datornicilor blamați de Guvern ca rău-platnici este deschisă de Compania Națională a Huilei (3,7 miliarde lei), Societatea Comercială pentru Închiderea-Conservarea Minelor (aproape 942 milioane lei) și Societatea Națională a Căilor Ferate Române (601,6 milioane lei).

Măsura trecerii integrale a contribuțiilor în sarcina angajatului a nemulțumit multă lume, inclusiv sindicate. Motivul este că Guvernul transferă prin Ordonanță de Urgență contribuțiile angajatorului în sarcina angajatului, urmând ca, în sectorul privat, orice majorare a brutului pentru a acoperi aceste cheltuieli să fie negociată de angajat cu angajatorul. Angajatorul, chiar dacă nu ar înregistra un cost mai mare din majorarea brutului, poate decide, însă, să nu crească salariul angajatului sau să-i acorde o majorare care nu acoperă întreaga diferență, caz în care salariul angajatului din privat urmează să scadă.

Sănătatea e un lucru privat ce nu se simte prea bine la stat CITEȘTE ȘI Sănătatea e un lucru privat ce nu se simte prea bine la stat

Persoanele cu salariul minim au garantată majorarea pentru a acoperi transferul contribuțiilor, indiferent dacă lucrează la stat sau la privat, întrucât salariul minim este stabilit prin lege, iar de la începutul anului următor acesta a fost prevăzut să crească la 1.900 de lei.

Total restanțe la contribuții sociale înregistrate de firme în evidența ANAF la 30 septembrie 18,43 miliarde lei
  Compania Regiunea în
structura ANAF
Restanță la contribuții
sociale
1 Compania Națională a Huilei Timișoara 3,73 miliarde lei
2 Societatea Comercială pentru Închiderea-
Conservarea Minelor
Craiova 941,9 milioane lei
3 Societatea Națională a Căilor Ferate
Române
București 601,6 milioane lei
4 Societatea Complexul Energetic Hunedoara DGAMC 431,3 milioane lei
5 Societatea Națională a Cărbunelui Ploiești 301,68 milioane lei
6 Romaero București 183,8 milioane lei
7 Moldomin Timișoara 159 milioane lei
8 Urban SA DGAMC 149,2 milioane lei
9 Regia Autonomă pentru
Activități Nucleare
Craiova 142 milioane lei
10 Regia Autonomă de Transport Public Iași Iași 125,2 milioane lei

Lista completă a celor mai mari 500 de datornici poate fi consultată aici

Companiile statului din industria minieră se află de mulți ani în topul datornicilor, însă autoritățile statului nu au luat măsuri pentru recuperarea acestor restanțe uriașe. Aceste firme sunt printre cei mai mari angajatori în zonele în care activează, zone care în multe cazuri, cum sunt cele miniere, înregistrează rate foarte ridicate ale șomajului.

Totodată, un alt aspect care șochează la lista datornicilor, este că pe aceasta sunt prezente preponderent companii românești, ceea ce înseamnă că o atitudine mai dură a autorităților va afecta în principal companiile deținutre de statul român sau de antreprenori români.

Mesajul ministrului Finanțelor pentru cei care nu plătesc - dosar penal și executare

Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a declarat că peste 157.000 de angajatori erau înregistrați la sfârșitul lunii septembrie ca neplătind contribuțiile sociale pentru angajat, aproape jumătate din numărul total de angajați fiind astfel în categoria celor pentru care nu sunt achitate contribuțiile angajatorului. Ministrul a explicat astfel decizia Guvernului de a schimba Codul Fiscal, inclusiv prin transferul contribuțiilor de la angajator la angajat.

Ministrul Finanțelor: Peste 157.000 de angajatori nu au plătit contribuțiile sociale pentru angajat. Pentru 2 milioane de angajați nu au fost plătite contribuțiile angajatorului CITEȘTE ȘI Ministrul Finanțelor: Peste 157.000 de angajatori nu au plătit contribuțiile sociale pentru angajat. Pentru 2 milioane de angajați nu au fost plătite contribuțiile angajatorului

"La data de 30 septembrie 2017, există 157.698 de angajatori care nu au plătit contribuții sociale pentru angajații lor. Numărul angajaților aferent acestor companii este de 2,076 milioane. Este o pondere foarte mare a celor care pînă acum evitau plata contribuțiilor sociale ale angajatului către bugetul de stat. Măsura va fi completată cu introducerea sancțiunii de evaziune fiscală și realizarea unui dosar penal în momentul în care angajatorul face reținere la sursă și refuză să plătească mai departe către statul român și bugetul de stat contribuțiile reținute angajatului", a spus ministrul.

Cifrele ANAF prezentate însă de Profit.ro relevă că, de fapt, doar 35.750 firme și 10.900 persoane fizice apar cu datorii pe liste.

Mișa a avertizat că angajatorii care nu vor achita contribuțiile sociale ale angajaților, reținute la sursă, vor avea dosar penal, Fiscul urmând totodată să intensifice acțiunile de executare silită a proprietarilor de firme care nu virează la timp aceste contribuții.

"Cine «fură» practic astfel banii angajaților, nevirând contribuțiile reținute la sursă, va avea dosar penal", a spus ministrul, într-o emisiune la Antena 3.

Ministrul Finanțelor: Angajatorii care nu vor achita contribuțiile sociale ale angajaților, reținute la sursă, vor avea dosar penal, acțiunile de executare silită vor fi intensificate CITEȘTE ȘI Ministrul Finanțelor: Angajatorii care nu vor achita contribuțiile sociale ale angajaților, reținute la sursă, vor avea dosar penal, acțiunile de executare silită vor fi intensificate

Neplata contribuțiilor a mai fost considerată infracțiune, dar în 2015 Curtea Constituțională a decis că prevederea este neconstituțională, din cauza definirii neclare a "reținerii la sursă", astfel că angajatorii trebuie sancționați doar cu amendă.

Datoriile istorice și datoriile care pot fi recuperate

Datele ANAF arată că din arieratele de 18,43 miliarde de lei la contribuții, sumă valabilă la 30 septembrie, Fiscul consideră că poate recupera mai puțin de un sfert. Astfel, la jumătatea anului, cele mai recente date disponibile, ANAF clasifica drept arierate recuperabile la bugetele de asigurări sociale sume totalizând doar 4,1 miliarde de lei.

Conducerea Finanțelor nu are răspuns la problema semnalată de Profit.ro privind cei 100.000 angajați ai firmelor în insolvență, cărora nu le poate fi majorat salariul brut pentru a evita tăierea salariului net: analizăm dacă presa consideră că este nevoie CITEȘTE ȘI Conducerea Finanțelor nu are răspuns la problema semnalată de Profit.ro privind cei 100.000 angajați ai firmelor în insolvență, cărora nu le poate fi majorat salariul brut pentru a evita tăierea salariului net: analizăm dacă presa consideră că este nevoie

Arieratele nerecuperabile sunt în principal cele istorice, printre care cazuri de firme intrate în faliment cu active insuficiente pentru a acoperi plata datoriilor sau firme intrate în insolvență. Astfel, pe listele de datornici ale Fiscului rămân de la an la an firme de la care ANAF nu va mai recupera niciodată sumele restante.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
ministerul finantelor
datorii
contributii asigurari sociale