Marea prigoană a multinaționalelor de către ANAF e de fapt mult PR și controale care se desfășoară normal - Milcev, EY

Marea prigoană a multinaționalelor de către ANAF e de fapt mult PR și controale care se desfășoară normal - Milcev, EY
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 10 apr 2019

Retorica agresivă a Guvernului la adresa multinaționalelor a creat în rândul companiilor așteptarea pentru controale dure din partea ANAF și chiar pentru abuzuri, însă în general verificările derulate de ANAF nu se deosebesc în practică de cele din ultimii 5-6 ani, a declarat Alex Milcev, partener și lider al Departamentului de asistență fiscală și juridică al EY România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

ANAF a început în ianuarie două operațiuni importante, Iceberg, o acțiune amplă de verificare fiscală a celor mai mari companii, și Tomis, în cadrul căreia vizează operațiunile de import și achiziții intracomunitare efectuate prin portul Constanța, atât prin Biroul Vamal Constanța Nord, cât și prin Biroul Vamal Constanța Sud Agigea.

În ultimii doi ani, guvernanții au avut o retorică dură la adresa "multinaționalelor", pe care le acuză că nu plătesc în România taxe și impozite la nivelul la care ar trebui și transferă profituri obținute aici către țări cu taxare mai redusă. Marile companii sunt în mare parte grupuri multinaționale, pentru care operațiunile din România reprezintă doar o parte a afacerilor.

"După cum știm, de doi ani, reprezentanții Guvernului, mai ales ai ANAF și ai Ministerului Finanțelor, au unele lucruri de spus, mai ales despre companii multinaționale, despre ce fel de tranzacții se fac peste graniță, ce fel de plăți se fac în străinătate, deci, cu predilecție, asta este tema inspectorilor Antifraudă. După ce strâng ei informații, le analizează și rezultă dacă acel contribuabil trebuie supus unui control de fond. Accent mare se pune pe tranzacțiile cu străinătatea, mai ales în cadrul grupului. Vorbim de împrumuturi, de servicii, în mai puține cazuri de tranzacții cu bunuri, import-export în exteriorul UE, tranzacții intracomunitare", a spus Milcev, la o întâlnire cu presa.

VIDEO Triculescu, șefa ANAF, prima apariție în public, cu emoții - chemată la comisia de abuzuri din Parlament. Reproșuri vehemente pentru procedura de poprire a conturilor bancare și modul greoi de ridicare CITEȘTE ȘI VIDEO Triculescu, șefa ANAF, prima apariție în public, cu emoții - chemată la comisia de abuzuri din Parlament. Reproșuri vehemente pentru procedura de poprire a conturilor bancare și modul greoi de ridicare

În pofida retoricii autorităților, controalele derulate în cadrul operațiunii Iceberg nu sunt diferite față de cele pe care ANAF le desfășoară în mod obișnuit.

Mediatizarea acestor controale, prin comunicarea ANAF sau declarații ale unor oficiali, a fost mult mai mare comparativ cu procedurile normale ale Fiscului.

"Nu pot să spun că diferă tipul de control de ce am văzut în ultimii ani. Același tip de atitudine, aceleași probleme, același accent pe partea formală. Din acest punct de vedere, operațiunea Iceberg nu aduce ceva nou față de ce ne-am obișnuit în ultimii ani. Nivelul de PR făcut de ANAF (pe controale, n.r.) în ultimele luni nu se compară cu altceva din ultimii ani. Interesantă abordarea ANAF. Din experiența a inspecțiilor nu vedem ceva deosebit până acum. Această strategie de PR poate fi în avantajul ANAF, dar calitativ nu vedem că s-au schimbat lucruri", a spus Milcev.

Firmele se așteptau la controale mult mai dure.

"Contribuabilii, cel puțin cei consultați de noi, nu se simt în procent mare nedreptățiți de control sau abuzați, ceea ce este încurajator. Cu siguranță se întâmplă și aberații sau cazuri extreme. Ne așteptam, într-un fel, să fie controale mai aspre, mai abuzive, cu o presiune mult mai mare pe contribuabil comparativ cu ce am văzut în ultimii 5-6 ani. Nu am văzut acest lucru. Asta nu înseamnă că sunt controale mai relaxate. După retorica din spațiul public, ne așteptam la un surghiun, la abuz, după care la multe cazuri care apar în presă și ulterior ajung în instanță", a explicat consultantul EY.

ULTIMA ORĂ FMI a înrăutățit prognoza de creștere pentru economia României la 3,1%, cel mai pesimist scenariu în rândul instituțiilor internaționale CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ FMI a înrăutățit prognoza de creștere pentru economia României la 3,1%, cel mai pesimist scenariu în rândul instituțiilor internaționale

ANAF a anunțat, la finele lunii februarie, că a demarat procedura de inspecție fiscală la 80 de mari companii din București, la care estimează că ar putea stabili, pe baza datelor rezultate din controale anterioare ale direcției Antifraudă, sume suplimentare de 259,4 de milioane de lei. Operațiunea Iceberg, o acțiune amplă de verificare fiscală a celor mai mari companii, acoperind toate domeniile economice din România, a început în ianuarie.

De asemenea, ANAF a transmis și informații referitoare la controalele din portul Constanța. ANAF a aplicat sancțiuni, amenzi și confiscări, totalizând peste 1,6 milioane de lei, în prima luna de controale derulate în cadrul operațiunii Tomis la punctele vamale Constanța Port și Constanța Sud Agigea. Verificările vor continuă încă două luni, a informat Fiscul la momentul respectiv.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
multinationale
firme
controale
iceberg
alex milcev
ey