Mesaj din mediul de afaceri: Plata defalcată a TVA va afecta în special firmele mici. Sunt semnale clare că lucrurile încep să se gripeze în economie

Mesaj din mediul de afaceri: Plata defalcată a TVA va afecta în special firmele mici. Sunt semnale clare că lucrurile încep să se gripeze în economie

Sursa foto: Ratz Attilla / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 21 sep 2017

Sistemul de plată defalcată a TVA ar trebui să fie opțional și să fie introdus pe o scară mai largă doar dacă va funcționa bine, după alte 12-18 luni, transmite comunitatea profesională și de antreprenori Romanian Business Leaders. Aceasta arată că, așa cum a semnalat Profit.ro, sistemul nu a fost eficient în Bulgaria, iar economia riscă să fie împinsă spre blocaj financiar și o nouă secvență de insolvențe.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Statul ar trebui să fie mai rezervat în ceea ce privește introducerea la nivelul firmelor a unor conturi separate pentru TVA, este concluzia unei conferințe organizată de Fundația Romanian Business Leaders, care reunește o comunitate de antreprenori, manageri și profesioniști din mai multe domenii de activitate.

Ar fi un impuls negativ transmis într-o economie care crește pe baza consumului și a stimulilor fiscali introduși de guvernarea Ponta, dar care deja arată slăbiciune. Numărul insolvențelor este în creștere după mai mulți ani în care acest fenomen s-a ameliorat, iar incidentele de plată, de asemenea, au urcat, atrage atenția Dragoș Roșca, președinte al Delta Asset Invest și care în primăvara acestui an a preluat conducerea Romanian Business Leaders. „Sunt semnale clare că lucrurile încep să se gripeze în economie.”

Deloitte: Schimbări de bun augur, dar și multe neajunsuri în proiectul privind plata defalcată a TVA. Sunt de așteptat noi amânări CITEȘTE ȘI Deloitte: Schimbări de bun augur, dar și multe neajunsuri în proiectul privind plata defalcată a TVA. Sunt de așteptat noi amânări

În mediul de afaceri, plata defalcată a TVA este privită cu neliniște. Felix Pătrășcanu, CEO la FAN Courier, a declarat, nici mai mult nici mai puțin, decât că directoarea care a primit atribuții cu privire la implementarea în cadrul companiei a acestei separări a venit „speriată”.

Consultantul fiscal Angela Roșca spune că „penalitățile sunt uriașe”. Agenții economici vor trebui să investească în structura IT, să plătească furnizorii și salariații pentru o muncă suplimentară. „Va afecta în special firmele din categoria mici și mijlocii cu capacitate de implementare mai redusă.”

Competivititatea mediului de afaceri românesc ar urma să fie lovită, prin insolvențe, blocaj financiar, iar nerezidenții vor renunța la investiție pentru că nu vor fi doritori să se înregistreze ca plătitori de TVA a în România.

Alternativa propusă este ca această variantă să fie opțională, iar dacă se dovedește eficientă, statul să se gândească la extinderea ei după alte 12-18 luni, însă doar pe zonele din economie identificate ca având potențial de risc fiscal, spune Angela Roșca. De asemenea, Guvernul se poate uita la experiența Bulgariei, unde 3-4 ani de funcționare a acestui sistem nu a produs rezultatele dorite.

Birocrația va fi depășită

Pătrășcanu de la FAN Courier vede numai complicații mai ales că în comerțul online sunt multe retururi. Fluxul care anterior ușura munca va trebui schimbat. Liviu Drăgan, fondator al TotalSoft, spune, din contră, că modificările pe care trebuie să le opereze firmele nu sunt „extrem de sofisticate” și că la nivelul companiei lor nu au probleme în acest sens.

Dificultățile vor fi, însă, pentru administrația fiscală. „Cred că Ministerul de Finanțe se va încurca rău de tot în gestionarea banilor pe care îi va colecta. Cred că birocrația va fi depășită”, a conchis antreprenorul din domeniul IT.

viewscnt
Afla mai multe despre
romanian business leaders
tva
totalsoft
fan courier