Ministerul Finanțelor introduce sistemul e-facturare

Ministerul Finanțelor introduce sistemul e-facturare
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 9 aug 2021

Ministerul Finanțelor va introduce începând cu luna septembrie un sistem de facturare electronică pe care firmele îl vor utiliza în relația cu instituțiile statului, a anunțat premierul Florin Cîțu. Aceasta este prima etapă de dezvoltare a sistemului informatic de facturare electronică, care urmează sa fie generalizată în relațiile dintre toți operatorii economici, a spus premierul, care deține temporar și postul de ministru al Finanțelor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Sistemul de facturare electronică a fost anunțat de mai mult timp și prezentat ca unul dintre instrumentele importante pentru combaterea evaziunii.

"Așa cum am promis, introducem facturarea electronică între firme. Din septembrie 2021, agenții economici vor utiliza un sistem de facturare electronică pentru a încărca, stoca și descărca facturile pe care le emit, în relația cu instituțiile publice. Măsura va fi implementată de Ministerul Finanțelor, prin Centrul Național pentru Informații Financiare, în cadrul unui program pilot. Este prima etapă de dezvoltare a sistemului informatic de facturare electronică care urmează sa fie generalizată in relațiile dintre toți operatorii economici", a transmis Cîțu.

DOCUMENT Primăria Capitalei a convenit cu McDonald’s triplarea redevențelor McDrive-urilor de pe terenurile municipalității și prelungirea cu 15 ani a asocierii CITEȘTE ȘI DOCUMENT Primăria Capitalei a convenit cu McDonald’s triplarea redevențelor McDrive-urilor de pe terenurile municipalității și prelungirea cu 15 ani a asocierii

Facturarea electronică face parte din reforma asumată de ANAF în ultimii ani, fiind menționată în strategiile instituției, în programul de guvernare, dar și în Planul Național de Redresare și Reziliență, transmis de Guvern Comisiei Europene.

Cîțu anunța și la finalul anului trecut că în "perioada următoare" va începe un program-pilot pentru e-Facturare, însă, probabil, planurile au fost întârziate în contextul pandemiei de coronavirus.

"Este un program-pilot care va aduce la buget, din estimările nu numai ale noastre, ci și ale instituțiilor internaționale și din ceea ce am văzut în alte țări, în special în Italia, cel puțin două puncte procentuale venituri, ceea ce înseamnă aproape 20 de miliarde de lei în acest moment”, spunea Cîțu anul trecut.

Introducerea unui sistem de facturare electronică s-a numărat printre obiectivele guvernării anterioare, după cum scria Profit.ro la finalul anului 2018. La momentul respectiv, Ministerul Finanțelor intenționa să introducă în 2019-2020 un sistem de facturare electronică, care să permită transmiterea în timp real, către ANAF, a facturilor emise.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
e-facturare
ministerul finantelor
facturare electronica