Ministrul Mediului anunță detalii privind noua taxă auto: pregătim și o perioadă de acomodare

Ministrul Mediului anunță detalii privind noua taxă auto: pregătim și o perioadă de acomodare
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 sep 2018

Forma finală a unei noi taxe de poluare va fi stabilită până la sfârșitul anului, fiind posibilă o perioadă de tranziție de până la 31 martie 2019, a transmis ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Undeva până la sfârșitul anului găsim forma finală (a taxei de poluare - n. r.), ca la începutul anului viitor să știm exact ceea ce avem de făcut, cum gândim proiectele de mediu. Poate de la 1 ianuarie, poate cu o perioadă de tranziție până la 31 martie, așa cum ne-am obișnuit, ca lumea să poată să se acomodeze", a spus ministrul, la Antena 3.

Conform ministrului, noua taxă de poluare va lua în calcul nu numai norma de poluare și capacitatea cilindrică, ci toate componentele, urmând să aibă la bază studii și măsurători făcute de Agenția Națională de Protecția Mediului, de Institutul Național de Sănătate Publică, dar fiind concepută și cu ajutorul specialiștilor din industria autovehiculelor și de la Registrul Auto Român, arată Agerpres.

FOTO Fiscul alertează: SMS-uri sunt trimise fraudulos în numele nostru CITEȘTE ȘI FOTO Fiscul alertează: SMS-uri sunt trimise fraudulos în numele nostru

La finele lunii iulie, ministrul a precizat că formula de calcul trebuie să fie realizată în așa fel încât să nu mai fie contestată, iar cel care poluează să fie penalizat.

Oportunitate pentru investitori: cum să cumperi un teren de 61.000 mp în București la prețul de 23 euro/mp CITEȘTE ȘI Oportunitate pentru investitori: cum să cumperi un teren de 61.000 mp în București la prețul de 23 euro/mp

„Nu vom vorbi de nicio taxă de mediu. Ce vreau să spun în schimb este că nu vreau să se repete greșeala, vreau ca formula de calcul la care lucrează grupul de lucru formată din reprezentanții Ministerului Mediului, reprezentanții Fondului de Mediu, ai Ministerului Transorturilor, ai Ministerului de Finanțe, să fie o formulă care să nu mai poată fi contestată, atacată, care să stea în picioare, astfel încât, într-adevăr, cel care poluează să fie cel care să plătească o penalitate. Am promis că, până la sfârșitul acestui an, grupul de lucru să-și încheie activitatea și să prezinte exact formula pe care trebuie să o impunem pentru perioada următoare. În paralel, până atunci, avem grijă să facem prevenție prin lansarea unor proiecte de prevenire a poluării”, a declarat atunci Gavrilescu.

Taxa auto pentru autovehicule a fost introdusă în ianuarie 2007, fiind calculată în funcție de vechimea mașinii, tipul de catalizator și capacitatea cilindrică a mașinii. Taxa a fost modificată doi ani mai târziu de către Guvern, valoarea ei fiind scăzută, pentru ca din ianuarie 2012 să fie suspendată până la finalul anului, iar cei care plătiseră deja urmau să își recupereze banii.

În martie 2013 a intrat în vigoare timbrul de mediu, iar taxa s-a calculat doar pe baza emisiilor de CO2, scrise în cartea de identitate a mașinii. La începutul lui 2017, timbrul de mediu a fost eliminat împreună cu celelalte 101 de taxe nefiscale.

viewscnt
Afla mai multe despre
taxa auto
poluare