Modificări cerute la OUG 79 privind Codul Fiscal: opțiune la impozitare, plafonarea contribuțiilor și amânarea noilor restricții de deductibilitate. Teodorovici susține în continuare modificările, dar nu a venit la dezbateri

Modificări cerute la OUG 79 privind Codul Fiscal: opțiune la impozitare, plafonarea contribuțiilor și amânarea noilor restricții de deductibilitate. Teodorovici susține în continuare modificările, dar nu a venit la dezbateri
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 14 feb 2018

Deși a trecut o lună și jumătate de când modificarea Codului Fiscal, incluzând transferul contribuțiilor, prin OUG 79/ 2017, a intrat în vigoare, iar un raport privind ordonanța trebuia adoptat la mijlocul lunii decembrie, deputații Puterii din comisia de buget au considerat că este potrivit să mai amâne adoptarea și să aibă mai întâi o dezbatere generală asupra ordonanței. Între timp, mediul de afaceri așteaptă aplicarea modificărilor adoptate deja în Senat la ordonanță, care, în forma actuală, afectează companiile. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, care a promovat modificările în Senat, nu a fost prezent la discuții, dar afirmă însă că nu și-a schimbat opinia.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Prin ordonanță de urgență, Guvernul a crescut, cu aplicabilitate de la 1 ianuarie, plafonul privind cifra de afaceri sub care este aplicat regimul de impozitare al microîntreprinderilor. Astfel, noul plafon a crescut de la 500.000 de euro la 1 milion de euro, iar toate firmele care în decembrie 2017 înregistrau afaceri sub 1 milion de euro trebuie, astfel, să plătească din acest an impozit pe cifra de afaceri și nu pe profit. Microîntreprinderile plătesc impozit pe venituri de 1% dacă au cel puțin 1 angajat și de 3% dacă nu au niciun salariat, în timp ce impozitul pe profit este de 16%.

În Senat, însă, când președintele comisiei de buget era actualul ministru de Finanțe, Eugen Teodorovici, ordonanța a fost modificată pentru a acorda posibilitatea renunțării la impozitul pe cifra de afaceri (regimul microîntreprinderilor) dacă firma are cel puțin 2 angajați și își majorează capitalul social peste 45.000 de lei. 

Ideea lui Teodorovici - Fiscul să nu mai trimită plicuri prin poștă contribuabililor, ci să apeleze la e-mail CITEȘTE ȘI Ideea lui Teodorovici - Fiscul să nu mai trimită plicuri prin poștă contribuabililor, ci să apeleze la e-mail

Comisia de buget din Camera Deputaților ar fi trebuit să aprobe, astăzi, raportul privind OUG 79, datorat încă din luna decembrie, astfel încât actul normativ să fie adoptat de Parlament și să aibă o formă definitivă pentru a fi publicată în Monitorul Oficial. Conducerea comisiei a decis să organizeze mai întâi o dezbtere generală, cu argumentul că trebuie ascultate din nou solicitările mediului de afaceri privind modificarea ordonanței.

Opoziția a reclamat faptul că din partea Ministerului Finanțelor la dezbateri nu participă ministrul Teodorovici, ci secretarul de stat Oana Iacob, care a susținut la Senat ca ordonanța să nu fie modificată. Mai mult, la ora la care aveau loc lucrările comisiei de buget, ministrul Teodorovici participa la lucrările Senatului, unde însă nu a intervenit în privința vreunui act normativ.

Teodorovici a declarat că nu a mers la comisia de buget a Camerei Deputaților pentru că era vorba doar de o dezbatere generală, iar el susține în continuare modificările aduse OUG 79 în Senat.

Guvernul a schimbat calculul contribuției la pensii în caz de concediu medical, generând cazuri în care viitoarele mame pot avea venituri mai mici. Teodorovici promite că situația va fi reglată rapid CITEȘTE ȘI Guvernul a schimbat calculul contribuției la pensii în caz de concediu medical, generând cazuri în care viitoarele mame pot avea venituri mai mici. Teodorovici promite că situația va fi reglată rapid

La dezbatere au fost invitați să participe reprezentanți ai Asociației Română a Băncilor, Asociației Societăților Financiare- ALB România, Consiliului Patronatelor Bancare din România, Asociației Administratorilor de Fonduri, Camerei de Comerț Americane în România AmCham, Federației Patronatelor Farmaceutice, Consiliului Investitorilor Străini, Coaliției pentru Dezvoltarea României, Romanian Business Leaders, Asociației Investitorilor în Real-Estate din România - AREI, Romanian Bookmakers, Rombet, Asociației Patronală a Industriei de Software și Servicii din România.

Profit.ro a prezentat amendamentele pregătite de deputați în legătură cu modificarea OUG 79, iar multe dintre solicitările mediului de afaceri s-au regăsit în amendamentele pregătite, în general de opoziție.

Mediul de afaceri, prin vocea reprezentanților Coaliției pentru Dezvoltarea României, Romanian Business Leaders, AmCham și Asociației Investitorilor în Real-Estate din România, a solicitat amânarea implementării directivei europene care impune un plafon de dedecutibilitate la cheltuielile cu dobânda, în cazul căreia Guvernul stabilise limita de 200.000 euro, dar în Senat a fost majorată la 3 milioane euro.

Oamenii de afaceri au reclamat faptul că statele membre din regiune, cu care România este în competiție pentru atragerea de investiții, nu s-au grăbit cu implemenetarea directivei, care are termen 2024, iar în acest mod mulți dintre investitori se vor orienta către alte țări. De altfel, oamenii de afaceri au susținut că, în urma introduceri acestor prevederi, multe investiții au fost stopate.

Teodorovici: \ CITEȘTE ȘI Teodorovici: "Viitoarea conducere" a Fiscului va lucra cu contract de perfomanță. Orice structură de stat trebuie să aibă asemenea contract

Toții reprezentanții asociațiilor menționate au susținut ca alegerea modului de impozitare, pe profit sau pe cifra de afaceri, să rămână la opțiunea companiilor, din considerente de recuperare a cheltuielilor de investiții, dar și având în vedere că 80% din companiile românești au o cifră de afaceri sub 1 milion de euro.

În acest context, farmiciștii au reclamat că micile farmacii, din zonele defavorizate, vor dispărea prin aplicarea impozitului pe cifra de afaceri.

Reprezentanții Asociației Administratorilor de Fondurilor au reclamat că în introducerea plății contribuțiilor sociale la venituri din investiții, chiar cu scăderea cotei de impozitare, a condus la o creștere de 20% a fiscalității pentru micii investitori, cu majorarea numărului de declarații care trebuie depuse la Fisc și plata anticipată a contribuțiilor pentru niște venituri fluctuante.  

Mediul de afaceri a susținut în unanimitate plafonarea bazei de impozitare a contribuțiilor pentru salariați la 3 salarii medii brute și eliminarea obligației de plată a contribuției la sănătate pentru alte venituri în cazul celor care sunt asigurați în baza contribuției achitate pentru salariu.

Legea prevenirii - Fiscul prezintă situațiile în care firmele nu vor mai primi imediat amendă CITEȘTE ȘI Legea prevenirii - Fiscul prezintă situațiile în care firmele nu vor mai primi imediat amendă

Parlamentarii au fost rugați de mediul de afaceri să se grăbească în privinț adoptării OUG 79, pentru că, la mijlocul trimestrului I, firmele nu știu încă sub ce formă vor depune declarațiile fiscale pe primele trei luni, iar orice decizie de afaceri este suspendată atât timp cât nu este clar ce modificări ale Codului Fiscal vor fi menținute.

Asociațiile prezente au cerut încă o dată partidelor să respecte legea și să nu adopte modificări ale Codului Fiscal decât cu cel puțin 6 luni înainte de aplicarea lor și prin proiect de lege, dezbătut public, nu prin ordonanțe de urgență.

viewscnt
Afla mai multe despre
oug 79
cod fiscal
impozit
profit
cifra
afaceri
deductibilitate
afaceri
mediu
teodorovici
deputati
comisie
contributii