Numărul produselor contrafăcute confiscate de polițiștii de frontieră s-a dublat în anul 2018

Numărul produselor contrafăcute confiscate de polițiștii de frontieră s-a dublat în anul 2018
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 dec 2018

Numărul produselor contrafăcute confiscate de polițiștii de frontieră s-a dublat în anul 2018, fiind confiscate sute de mii de articole textile, cosmetice, parfumuri, încălțăminte și jucării.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Pe tot parcursul anului 2018, Poliția de Frontieră Română, împreună cu alte autorități competente, a desfășurat acțiuni de depistare și destructurare a grupărilor care au ca preocupare traficul cu produse piratate contrafăcute, acționându-se cu precădere în punctele de trecere a frontierei, dar și în zona de frontieră, constatându-se fapte de încălcare a regimului drepturilor de proprietate intelectuală cu preponderență la intrarea în România. În urma acestor acțiuni, în primele 11 luni ale anului 2018, polițiștii de frontieră au depistat 348 fapte de natură infracțională, aproximativ de 2 ori mai multe comparativ cu aceeași perioadă din 2017, când au fost depistate 173, precizează Poliția de Frontieră într-un comunicat.

Astfel, au fost confiscate – independent sau în colaborare cu lucrătorii vamali - bunuri contrafăcute purtând mărci internaționale protejate, după cum urmează: 131.300 bucăți articole de îmbrăcăminte și lenjerie; 120.000 perechi încălțăminte; 23.500 bucăți produse cosmetice și de parfumerie. De asemenea, au fost ridicate în vederea confiscării sute de mii de articole diverse, susceptibile a fi contrafăcute, constând în jucării pentru copii, produse de uz casnic sau de igienă personală etc, scrie News.ro.

Guvernul pregătește extinderea taxării inverse pentru anumite categorii de produse, cu risc ridicat de fraudă CITEȘTE ȘI Guvernul pregătește extinderea taxării inverse pentru anumite categorii de produse, cu risc ridicat de fraudă

În perioada similară din 2017 au fost depistate: 52.100 bucăți articole de îmbrăcăminte și lenjerie; 16.200 bucăți produse cosmetice și de parfumerie; 7.000 perechi încălțăminte.

În mare parte, cetățenii implicați în aceste activități proveneau din România, China, Turcia, Bulgaria și R. Moldova.

Din analiza fenomenului infracțional, rezultă că rutele folosite pentru introducerea mărfurilor contrafăcute în România sunt: China-România - pe mare; Turcia-România.

Polițiștii de frontieră au constatat faptul că cea mai mare parte din aceste mărfuri a fost depistată în porturile maritime din județul Constanța, importurile fiind realizate prin intermediul unor societăți comerciale din România, care aduc din China bunuri de larg consum în sistem containerizat. De asemenea, o cantitate semnificativă de produse susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală unor mărci cunoscute a fost descoperită și în zona de competență a I.T.P.F. Giurgiu.

Din cazuistica înregistrată, s-a mai constatat că produsele cel mai frecvent falsificate sunt cele cu valoare adăugată mare și o rată ridicată a vânzărilor (jucării, piese de schimb auto, produse din sticlă, produse ceramice, produse cosmetice, textile, încălțăminte sport, ceasuri, software, telefoane mobile).

Bunurile contrafăcute nu pot fi evaluate (sunt bunuri fără valoare), acestea urmând a fi distruse după reținere, în conformitate cu prevederile legale.

În cazurile persoanelor depistate de către polițiștii de frontieră încercând să introducă sau să scoată ilegal în/din țară produse contrafăcute, se fac cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunii de ”punere în circulație fără drept a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu marca înregistrată pentru produse identice sau similare”, faptă prevăzută și pedepsită de art. 90, alin.1, lit b din Legea 84/1998, cu modificările și completările ulterioare.

viewscnt
Afla mai multe despre
produse contrafacute
politia de frontiera