O nouă rectificare a OUG 114/2018, în contextul pandemiei: Taxa pe viciu să revină în bugetul Sănătății

O nouă rectificare a OUG 114/2018, în contextul pandemiei: Taxa pe viciu să revină în bugetul Sănătății
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 8 nov 2021

Contribuțiile aplicate la nivel național pentru țigarete, țigări și țigări de foi și băuturi alcoolice - cunoscute la modul general drept ”taxa pe viciu” - va fi virată din nou integral la bugetul Ministerului Sănătății, prevede un proiect legislativ inițiat recent.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

De ce este important: Printre modificările aduse de OUG 114/2018 s-a numărat și anularea direcționării taxei pe viciu către bugetul Ministerului Sănătății, ca venituri proprii ale insitituției, în vederea finanțării programelor naționale de sănătate, și alocarea acestei taxe Ministerului Finanțelor Publice.

DECIZIE Codul Muncii, din nou schimbat: Modificare a termenului de contestare a deciziilor angajatorului privind contractul de muncă CITEȘTE ȘI DECIZIE Codul Muncii, din nou schimbat: Modificare a termenului de contestare a deciziilor angajatorului privind contractul de muncă

”Cu o alocare de sub 6% din PIB, la jumătatea mediei UE, sistemul public de sănătate din România este subfinanţat iar rezultatele sunt dramatice. Infrastructura de sănătate este inadecvată, cu clădiri vechi, pe alocuri insalubre, cu circuite improprii, cu autorizaţii de funcţionare temporare şi planuri de conformare perpetue; dotare precară, personal insuficient, materiale sanitare puţine şi de slabă calitate. Mai mult, finanţarea este din surse multiple, impredictibile, veniturile proprii ale ministerului sănătăţii fiind o proporţie prea mică din ansamblul bugetului”, arată parlamentarii USR PLUS, care au inițiat proiectul menționat.

Prin urmare, aceștia propun, într-o inițiativă legislativă, revenirea la starea de fapt anterioară OUG 114/2018 privind constituirea taxei pentru sănătate ca venituri proprii ale Ministerului Sănătăţii şi indicarea obiectivelor de finanţare din această taxă.

ULTIMA ORĂ DECIZIE Instituțiile statului nu vor mai solicita firmelor și populației avize și documente emise tot de stat CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DECIZIE Instituțiile statului nu vor mai solicita firmelor și populației avize și documente emise tot de stat

Taxa va finanța astfel programele naţionale şi subprogramele de sănătate precum şi acţiunile prioritare prin transferuri către Fondul Naţional unic de Sănătate.

Conform proiectului, sumele vor asigra transferuri de capital în vederea achiziţionării de echipamente şi aparatură medicală pentru dotarea spitalelor, reabilitarea infrastructurii unor spitale, prin efectuarea lucrărilor de reparaţii capitale şi consolidări, respectiv instalaţii aferente.

Vor fi asigurate astfel și resurse pentru cheltuieli de capital aferente unor obiective de investiţii precum şi pentru lucrări de interevenţii de natura reparaţiilor capitale.

DOCUMENT ANAF pune restricții de acces contribuabililor. O circulară internă menționează variante de urgență, cum ar fi ghișee în exteriorul clădirilor CITEȘTE ȘI DOCUMENT ANAF pune restricții de acces contribuabililor. O circulară internă menționează variante de urgență, cum ar fi ghișee în exteriorul clădirilor

În același timp, restituirea, la solicitarea operatorului economic a accizelor plătite la bugetul de stat, reţinute pentru băuturile alcoolice şi produsele de tutun retrase de pe piaţă, dacă starea sau vechimea acestora le face improprii consumului ori nu mai îndeplinesc condiţiile legale de comercializare, se va putea face prin modificări corespunzătoare subsecvente.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
taxa
viciu
accize
alcool
tigaraete
ministerul sanatatii
sanatate
proiect
parlament