OCDE: Peste 100 de țări vor să ajungă până în 2020 la un consens referitor la taxarea companiilor digitale

OCDE: Peste 100 de țări vor să ajungă până în 2020 la un consens referitor la taxarea companiilor digitale
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 mar 2018

Aproximativ 110 țări au convenit să colaboreze pentru a ajunge până în 2020 la un consens internațional referitor la impozitarea companiilor digitale, a anunțat vineri Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), transmite Reuters, citată de News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Marile companii digitale, cum sunt Google, Apple și Amazon.com, au putut profita ani de zile de reglementările actuale pentru  a-și reduce în mod legal obligațiile fiscale în unele țări, spre nemulțumirea unor guverne.

Într-un raport comandat de statele membre ale G20, OCDE arată că țările au convenit să revizuiască principalele prevederi ale sistemului fiscal internațional, pe care economia digitală l-a făcut din ce în ce mai depășit.

Raportul, care va fi prezentat la reuniunea miniștrilor de Finanțe din G20 care va avea loc în perioada 19-20 martie la Buenos Aires, recunoaște că există un număr de poziții care trebuie armonizate, unele state considerând chiar că nu este nevoie de vreo schimbare.

Comisia Europeană pregătește noi reglementări pentru practicile de afaceri ale companiilor de tipul Google și Apple CITEȘTE ȘI Comisia Europeană pregătește noi reglementări pentru practicile de afaceri ale companiilor de tipul Google și Apple

La baza problemei se află regulile care stabilesc nivelul de activitate al unei companii într-o țară de la care aceasta trebuie impozitată în țara respectivă și cum sunt alocate transfrontalier profiturile în grupurile multinaționale.

În absența unei soluții internaționale, unele țări, cum ar fi India, Australia și diferite țări europene, au stabilit pe cont propriu cum să elimine lacunele legislative.

Presată de Franța și Germania, Comisia Europeană va propune săptămâna viitoare ca marile companii, cu venituri semnificative din activități digitale, să fie impozitate cu 3% din cifra de afaceri, potrivit unui proiect obținut de Reuters.

Ministrul francez de Finanțe Bruno Le Maire, care a făcut din recuperarea unor taxe mai mari de la companiile digitale o prioritate politică, a spus, după o întâlnire cu omologul său german, că raportul OCDE este ”un pas important și pozitiv”.

viewscnt
Afla mai multe despre
ocde
google
apple
amazon