Ofertele inițiale de monedă, metode alternative de finanțare pentru startup și IMM: 10 avantaje și dezavantaje

Ofertele inițiale de monedă, metode alternative de finanțare pentru startup și IMM: 10 avantaje și dezavantaje
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 iul 2019

Ofertele inițiale de monedă (ICO) se află printre formele de finanțare alternative utilizate de startup-uri și IMM-uri, peste 100 de proiecte reușind să strângă astfel fonduri, în primul trimestru al acestui an, potrivit publicațiilor de specialitate. Practic, ofertele inițiale de monedă constau în emiterea unor monede virtuale sau “token-uri”, în schimbul unor investiții sub formă de bani reali din partea investitorilor. ICO sunt permise de Distributed Ledger Technology (DLT)  sau Tehnologia registrelor distribuite, cea mai cunoscută fiind Blockchain, o tehnologie considerată sigură care permite transmiterea informațiilor partajate online, încheierea și înregistrarea tranzacțiilor într-un mod cert și permanent verificabil. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Articol transmis Profit.ro de către Diana Roșu, Senior Manager PWC, și Cosmin Boare, Consultant

Avantajele finanțării prin ICO

Eficiență În primul rând, din punctul nostru de vedere, un ICO facilitează schimbul de valori fără să aibă nevoie de vreo autoritate centrală sau de un intermediar (guvern, bancă, instituție publică), permițând în acest fel câștiguri de eficiență. Există, desigur, și un dezavantaj aici, pentru că lipsa intermedierii din cadrul unei oferte ICO ar putea „democratiza” finanțarea IMM-urilor, distribuind controlul între titularii de token-uri, în loc să concentreze puterea de decizie în mâinile investitorilor, cum se întâmplă în cazul băncilor implicate în finanțarea datoriei tradiționale.

Finanțări mai mari Automatizarea și utilizarea aplicațiilor inovatoare, prin utilizarea Blockchain, pot genera câștiguri mult mai mari comparativ cu o ofertă publică inițială (IPO). În teorie, astfel de eficiențe pot fi împărțite între companii și investitori, ceea ce se poate transpune în costuri mai mici în comparație cu ofertele publice.

Finanțări mai rapide În funcție de jurisdicție, lipsa cerințelor de înregistrare și de publicare măresc viteza de execuție și reduc costurile.

Diana Roșu, Senior Manager PWC

Diana Roșu, Senior Manager PWC

Acces la mai mulți investitori Pe lângă economia de costuri, finanțarea prin ICO oferă IMM-urilor și antreprenorilor lor fondatori acces direct la un număr nelimitat de investitori. În forma lor actuală, ICO sunt comunicate direct și adresate publicului la scară globală, fără niciun fel de restricție sau limitare a tipului de investitor.

Sunt ușor de urmărit Un alt avantaj major al token-urilor ICO îl reprezintă tehnologia ce stă la baza lor. Pentru că token-urile emise sunt securizate criptografic, și, având în vedere că se bazează pe sistemul Blockchain, sunt fixe, beneficiază de transparență tehnică și securitate permanentă. În acest sens, utilizarea contractelor inteligente poate reduce riscul de contrapartidă, deoarece programarea unor astfel de aplicații garantează execuția automată a unei tranzacții în cadrul unor condiții contractuale predefinite.

EXCLUSIV Premieră la ANAF - Șefii trebuie să se angajeze în scris că vor colecta pentru stat anumite sume CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Premieră la ANAF - Șefii trebuie să se angajeze în scris că vor colecta pentru stat anumite sume

Dezavantajele ICO

Sunt nereglementate Cel mai important risc pe care trebuie să și-l asume antreprenorii aflați la început de drum este lipsa reglementarii ICO pe plan național. Mai precis, nu există specificații privind drepturile și obligațiile emitenților de token-uri. În plus, în lipsa unei clarități din jurul cadrului de reglementare aplicabil tehnologiei Blockchain, și înțelegerea investitorilor este scăzută cu privire la posibilele cerințe de reglementare a emiterilor de token-uri.

Sunt greu de înregistrat în contabilitate Din punct de vedere structural, ICO-urile sunt foarte dificil de încadrat în standardele contabile internaționale sau de evaluare a finanțelor corporative, neîncadrându-se în paradigma investițiilor standard.

Cosmin Boare, Consultant

Cosmin Boare, Consultant

Sunt foarte volatile De asemenea, volatilitatea crescută a prețului unui token poate reprezenta un risc pentru compania care emite astfel de instrumente, deoarece poate accentua impredictibilitatea exercitării unei strategii independente de stabilire a prețurilor pentru produsul sau serviciul oferit de companie.

Nu sunt potrivite pentru orice investitor Din cauza prețului volatil și speculativ și a nereglementării lor, ICO-urile sunt considerate instrumente cu un grad ridicat de risc, nefiind considerate potrivite oricărui tip de investitori. În plus, aceștia ar trebui să aibă atât  educație financiară, cât și cunoștințe tehnice referitoare la criptomonede sau Blockchain.

Risc ridicat de fraudă sau atac cibernetic Deși sistemul de tranzacționare este considerat sigur, lipsa transparenței privind cerințele de publicare oficială a ofertei înainte și după emisiune induce un risc ridicat de fraudă sau atac cibernetic. În plus,  drepturile investitorilor de a obține eventuale despăgubiri sau compensații este neclar și potențial limitat din cauza incertitudinii juridice.

EXCLUSIV Case de marcat cu jurnal electronic - Finanțele schimbă Legea prevenirii. Nerespectarea obligației de a avea noile case de marcat va fi sancționată direct cu amenzi, de până la 10.000 de lei CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Case de marcat cu jurnal electronic - Finanțele schimbă Legea prevenirii. Nerespectarea obligației de a avea noile case de marcat va fi sancționată direct cu amenzi, de până la 10.000 de lei

ICO în România

În prezent nu există o definiție clară si standardizată a token-urilor, iar termenul de „token” este uneori asimilat unei monede virtuale. În România, mulți investitori consideră token-urile a fi doar criptomonede alternative la Bitcoin, care au fost create pe propriul Blockchain (Ethereum, Ripple, Omni) ce susține moneda virtuală. Pentru alții, criptomonedele sunt utilizate în principal ca mijloc de schimb sau de stocare a valorii (asemănător monedelor reale), în timp ce token-urile sunt folosite pe post de cupoane sau vouchere ale unui mecanism de recompensă sau de finanțare.

Clasificarea token-urilor și termenul de „taxonomie” sunt discutate de autoritățile de reglementare internaționale într-un efort de a înțelege ce reglementări ar trebui aplicate. Token-urile ar putea fi considerate drept instrumente financiare, valori mobiliare, mărfuri, facilități de plată fără numerar, sau scheme de investiții gestionate, în funcție de particularitățile fiecăreia. 

DOCUMENT Frații Micula pot băga România în default executând conturile datoriei externe a statului. Comisia Europeană dă din colț în colț CITEȘTE ȘI DOCUMENT Frații Micula pot băga România în default executând conturile datoriei externe a statului. Comisia Europeană dă din colț în colț

La nivel național, din punct de vedere fiscal, a fost publicată în Monitorul oficial, Legea nr.30 din 10 ianuarie 2019, care aprobă Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 25/2018, privind impozitarea veniturilor realizate de persoane fizice din tranzacționarea de monede virtuale (criptomonede). Câștigul din tranzacționarea criptomonedelor se va impozita cu 10% prin atribuirea acestor venituri la categoria venituri din alte surse.

Este discutabil în acest moment, din punctul de vedere al reglementării, dacă emitenții ICO sunt afectați de limitările deductibilității costului excendentar al îndatorării. Pentru finanțările tradiționale, deducerile fiscale permise sunt în limita a unui milion de euro plus 30% din profitul anual ajustat.

viewscnt
Afla mai multe despre
imm
oferte initiale
moneda
monede virtuale