Patru cetățeni bulgari și un român, trimiși în judecată de DNA într-un dosar cu un prejudiciu de peste 45 de milioane de euro

Patru cetățeni bulgari și un român, trimiși în judecată de DNA într-un dosar cu un prejudiciu de peste 45 de milioane de euro
scris 3 iun 2019

Patru cetățeni bulgari și un român au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție, într-un dosar cu prejudiciu estimat la 45 de milioane de euro. Cele cinci persoane sunt acuzate că ar fi încheiat contract cu APIA să livreze făină albă și ulei de floarea soarelui în cadrul programului de distribuție de alimente pentru persoanele defavorizate, dar au distribuit doar 30 la sută din cantitatea pentru care au încasat banii.

Procurorii DNA au anunțat, luni, printr-un comunicat de presă, că au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Georgiev Tanev Ivan (în lipsă) și Georgieva Mila Ivo, cetățeni bulgari care controlau o societate comercială din Bulgaria, pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, scrie News.ro.

De asemenea, s-a dispus trimiterea în judecată a lui Atanasova Stoykova Snezhinka, avocat în  baroul Sofia, și a lui Krasimirova Stoeva Stefka, persoană ce reprezenta pe teritoriul României societatea bulgărească, fiecare pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete.

Sunt liberal, deci IT-ist! CITEȘTE ȘI Sunt liberal, deci IT-ist!

În plus, a fost trimis în judecată Sorin Adrian Găzdac, administrator al unei societăți comerciale românești, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave.

Procurorii DNA au stabilit că, în contextul implementării Planului Anual de Distribuție de Alimente pentru persoane defavorizate (PEAD 2012), Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) a încheiat cu firma din Bulgaria două contracte privind achiziționarea de făină albă de grâu și ulei de floarea soarelui.

Contractele respective au fost încheiate în urma unor proceduri de atribuire prin licitații deschise cu depunerea ofertelor on-line în aplicația informatică SEAP.

Firma din Bulgaria se angaja să livreze cantitatea de 36.250 tone făină albă de grâu, ambalată în pachete de un kilogram, respectiv cantitatea de 17.170.070 de litri de ulei de floarea soarelui, îmbuteliat în sticle de un litru.

“În acest context, inculpații Ivan Georgiev Tanev și Mila Ivo Georgieva (persoane care controlau în fapt firma din Bulgaria) au determinat-o pe inculpata Snezhinka Atanasova Stoykova, ce reprezenta societatea în relațiile cu autoritățile din România, să depună o serie de documente false, inexacte reprezentând date tehnice și financiare, informații privind bonitatea firmei, situația livrărilor de produse efectuate în ultimii trei ani, certificate privind inexistența datoriilor, documente pe baza cărora firma bulgară a câștigat licitațiile de atribuire a celor două contracte. O parte dintre documentele aferente derulării contractelor au fost semnate și de inculpata Stefka Krasimirova Stoeva”, se arată în comunicatul DNA.

Sursa citată menționează că, în demersurile lor infracționale, cetățenii bulgari au fost ajutați de Sorin Adrian Găzdac care a emis o ofertă către societatea bulgărească, în care a atestat în mod fraudulos că, prin intermediul firmei sale, poate livra cantitatea de 37.000 de tone de făină albă de grâu, la prețul de 235 EUR/tonă. Ulterior, această ofertă a fost depusă din partea societății bulgare la A.P.I.A. în cadrul derulării de către această instituție a procedurii de licitație.

În temeiul celor două contracte, deși firma bulgară a primit în avans de la A.P.I.A. suma totală de 18.926.709 euro și cantitatea totală de 63.152,774 tone cereale (orz) din stocurile de intervenție ale Uniunii Europene, în valoare de 6.398.007 euro, fără TVA (ca plată în natură în schimbul făinii pe care firma bulgară se angajase să o livreze), nu a livrat decât cantități mici de făină albă de grâu (aproximativ 30% din cantitatea totală pe care o avea de livrat), respectiv de ulei de floarea soarelui (aproximativ 3% din cantitatea totală pe care o avea de livrat).

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 45.159.037,29 euro, reprezentând prejudiciul aferent celor două contracte de livrare a făinii și a uleiului de floarea soarelui, plus dobânzi și penalități.

DNA menționează că prin același rechizitoriu s-a dispus disjungerea  cauzei și continuarea cercetărilor într-un dosar distinct sub aspectul săvârșirii infracțiunii de spălare a banilor, având în vedere că sumele de bani obținute de firma din Bulgaria de la A.P.I.A. (direct sau din vânzarea orzului de intervenție) în temeiul contractelor de furnizare de făină albă de grâu și ulei de floarea soarelui, au fost transferate succesiv prin mai multe conturi bancare deschise în afara teritoriului României pentru a ascunde originea ilicită a acestora, respectiv pentru a ascunde adevărații beneficiari ai acestora.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel București.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
dna
apia