Persoanele fizice și firmele cu restanțe la stat sub 1 milion de lei pot cere până la 16 decembrie 2019 anularea dobânzilor și penalităților

Persoanele fizice și firmele cu restanțe la stat sub 1 milion de lei pot cere până la 16 decembrie 2019 anularea dobânzilor și penalităților
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 19 sep 2019

Persoanele fizice și firmele cu restanțe la stat sub 1 milion de lei pot transmite până la 16 decembrie anul acesta solicitarea pentru anularea dobânzilor și penalităților, prevede un proiect de ordin de ministru. Notificarea privind intenția de accesare a facilității fiscale și cererea de acordare a facilității fiscale pot fi depuse inclusiv prin aplicația online ”Spațiul privat virtual”.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ministerul Finanțelor a elaborat procedura pentru anularea restanțelor accesorii aferente obligațiilor bugetare datorate la 31 decembrie 2018. Astfel contribuabilii vor putea solicita facilitățile fiscale reglementate în Capitolul II din Ordonanța Guvernului nr. 6/2019 până la 16 decembrie 2019, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor. Proiectul de ordin de ministru este postat pe site-ul instituției.

Restructurarea financiară modificată de Guvern - termenul pentru depunerea notificării a fost extins CITEȘTE ȘI Restructurarea financiară modificată de Guvern - termenul pentru depunerea notificării a fost extins

Pot solicita anularea accesoriilor persoane juridice care, la 31 decembrie 2018 inclusiv, au obligații bugetare principale restante administrate de ANAF mai mici de un milion lei.

Beneficiază de aceste facilități fiscale persoanele fizice sau entitățile fără personalitate juridică, unitățile administrativ-teritoriale sau subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiului București ori instituțiile publice, indiferent de cuantumul obligațiilor bugetare principale restante administrate de ANAF înregistrat la 31 decembrie 2018 inclusiv.

În această categorie sunt incluși și debitorii declarați insolvabili, persoanele cărora li s-a stabilit răspunderea solidară potrivit Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală sau răspunderea potrivit Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, ori potrivit Legii nr. 85/2006 privind procedura insolvenței, pentru obligațiile bugetare aferente perioadei anterioare datei de 31 decembrie 2018 inclusiv, indiferent de data emiterii deciziei de atragere a răspunderii sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătorești de atragere a răspunderii.

De asemenea, sunt incluși debitorii aflați în procedura insolvenței, ori aflați în dizolvare, debitorii care la 31 decembrie 2018 inclusiv, înregistrează doar obligații de plată accesorii nestinse aferente obligațiilor bugetare principale stinse până la această dată, iar accesoriile nu au fost stinse până la 8 august 2019 și debitorii cărora li s-au comunicat decizii de impunere aferente unor obligații bugetare principale scadente până la 31 decembrie 2018 inclusiv, ca urmare a unei inspecții fiscale în derulare la data de 8 august 2019, indiferent de cuantumul obligațiilor bugetare principale și de data comunicării deciziei de impunere.

ULTIMA ORĂ Statul român pierde disputa de sute de milioane de dolari cu frații Micula și în justiția SUA. Judecător american: \ CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Statul român pierde disputa de sute de milioane de dolari cu frații Micula și în justiția SUA. Judecător american: "La cum s-a prezentat, România ar fi picat examenul de procedură civilă la facultatea de drept"

ANAF emite decizia de amânare la plată a accesoriilor și decizia de anulare a acestora pentru obligațiile bugetare pe care le administreză dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute. Similar, dacă prin hotărâre a consiliilor locale se stabilește acordarea acestor facilități fiscale, precum și procedura aplicabilă, direcțiile de impozite și taxe locale din cadrul primăriilor emit decizii de amânare la plată a accesoriilor și de anulare a acestora pentru obligațiile bugetare pe care le administreză, dacă sunt îndeplinite condițiile legale.

viewscnt
Afla mai multe despre
accesorii
dobanzi
penalitati
anaf
ministerul finantelor
spv