Președintele Iohannis i-a trimis ministrului Justiției cererea de începere a urmăririi penale a fostului ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu

Președintele Iohannis i-a trimis ministrului Justiției cererea de începere a urmăririi penale a fostului ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 sep 2018

Președintele Klaus Iohannis i-a transmis, vineri, ministrului Justiției, Tudorel Toader, cererea de începere a urmăririi penale a fostului ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu, condamnat la trei ani de închisoare în dosarul privind vânzarea de licențe Microsoft, în care prejudiciul depășește 51 de milioane de euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis vineri, 7 septembrie a.c., ministrului justiției cererea de urmărire penală a domnului Sandu Gabriel, în calitate de fost ministru al comunicațiilor și societății informaționale în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, pentru faptele ce fac obiectul Dosarului penal nr. 476/P/2014 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Direcția Națională Anticorupție - Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență prevăzută de art. 291 alin. (1) Cod penal raportat la art. 7 lit. a) din Legea nr. 78/2000 și a infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu prevăzută de art. 48 Cod penal raportat la art. 297 alin. (1) Cod penal cu referire la art. 309 Cod penal și art. 132 din Legea nr. 78/2000, urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în temeiul dispozițiilor art. 109 alin. (2) din Constituția României, republicată, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările și completările ulterioare, luând în considerare și Decizia Curții Constituționale nr. 270/2008", a anunțat, vineri, Administrația Prezidențială, potrivit News.ro.

Adrian Teampău, EY: Toți comercianții și companiile care utilizează vouchere vor fi afectați de schimbările propuse de Finanțe în tratamentul de TVA CITEȘTE ȘI Adrian Teampău, EY: Toți comercianții și companiile care utilizează vouchere vor fi afectați de schimbările propuse de Finanțe în tratamentul de TVA

Președinția mai precizează că Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție a fost înștiințat cu privire la formularea acestei cereri.

Fostul ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu a fost condamnat în 2016 la trei ani de închisoare cu executare în dosarul Microsoft. El a cerut eliberarea condiționată, dar în decembrie 2017 Tribunalul Ilfov i-a respins solicitarea.

În septembrie 2017, fostul ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu a fost trimis în judecată alături de fostul director al Microsoft România Călin Tatomir și de oamenii de afaceri Claudiu Florică și Dinu Pescariu în dosarul "Microsoft 2", privind vânzarea de licențe Microsft, în care prejudiciul depășește 51 de milioane de euro.

Potrivit procurorilor, Dorin Cocoș ar fi pretins și primit nouă milioane de euro de la Claudiu Florică și Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, atunci ministru al Dezvoltării Regionale și vicepreședinte PDL, să asigure firmelor susținute de Florică încheierea și derularea contractului de licențiere Microsoft cu Ministerul Comunicațiilor.

Procurorii au arătat, în rechizitoriu, că Dorin Cocoș a cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ștefan și Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziționarea dreptului de utilizare a licențelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari. 

viewscnt
Afla mai multe despre
klaus iohannis
tudorel toader
microsoft