Protestele angajaților din sistemul sanitar față de scăderea veniturilor continuă; la București și Iași, salariații din unitățile de pneumoftiziologie au ieșit în stradă

Protestele angajaților din sistemul sanitar față de scăderea veniturilor continuă; la București și Iași, salariații din unitățile de pneumoftiziologie au ieșit în stradă
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 apr 2018

Câteva zeci de angajați ai Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Capitală protestează, marți, în curtea spitalului, nemulțumiți că, odată cu reducerea sporurilor, le-au scăzut salariile cu până la 1.400 de lei. Și la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași aproape o sută de angajați au ieșit în fața unității având aceleași nemulțumiri.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Câteva zeci de angajați ai Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Capitală protestează din nou, marți, în curtea spitalului, scrie News.ro.

Oamenii au coli A4, cu mesajul "Protest spontan", și spun că, deși lucrează în condiții de risc maxim, cu pacienți bolnavi de tuberculoză sau cu HIV/SIDA, sporurile le-au fost diminuate și au primit cu câteva sute de lei, chiar cu 1.400 de lei mai puțin la salariu.

Protestul nu afectează activitatea în unitatea medicală, dar salariații sunt deciși să continue acțiunea până la rezolvarea problemei.

Plafonarea sporurilor și reducerea de venituri odată cu aplicarea acesteia este principala nemulțumire și a salariaților de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași.

Un cuplu din New Jersey, despăgubit cu 37 de milioane de dolari într-un proces cu jurați privind pudra de talc CITEȘTE ȘI Un cuplu din New Jersey, despăgubit cu 37 de milioane de dolari într-un proces cu jurați privind pudra de talc

Aproximativ o sută de persoane au ieșit, marți, în fața unității medicale și cer salarii decente, în concordanță cu munca pe care o depun.
”Dacă nu ne dați, măcar nu ne luați”, scrie pe unele dintre afișele pe care le țin în mână angajații.

Nici la Iași activitatea instituției nu este afectată de protest.

Salariații din cele două unități au protestat și înainte de Paște.

Guvernul a aprobat în urmă cu o săptămână regulamentul cadru al sporurilor acordate angajaților din sistemul sanitar, care stabilește procente diferențiate în funcție de condițiile fiecărui loc de muncă, în condițiile în care Legea 153/2017 prevede un nivel maxim al sporurilor acordate în sistemul sanitar și de asistență socială la 30% din suma salarilor de bază la nivelul ordonatorilor principali de credite. Ca urmare a deciziei Guvernului, acest nivel poate ajunge și până la 85%.

Măsura este contestată de către sindicaliștii din sănătate, care spun că pragul de 30% pe ordonator principal de credite nu permite aplicarea unui Regulament de sporuri echitabil pentru toate categoriile de salariați din sistem, fapt care va duce la dezbinarea echipei medicale, că prevederi ale Legii 153/2017 discriminează, în continuare, o parte importantă a lucrătorilor din sistemul sanitar (biologi, biochimiști, farmaciști, moașe, infirmieri, personal TESA) și de asistență socială, că Legea 153/2017 în forma publicată de Ministerul Sănătății aduce inclusiv pierderi de venituri pentru unii angajați din domeniu și că singurul argument invocat de guvernanți pentru blocarea solicitărilor SANITAS este lipsa resursei financiare.

Sindicaliștii au anunțat că în 25 aprilie va fi organizat un miting la care sunt așteptați cel puțin 20.000 de oameni, iar după acest miting va urma greva generală.

viewscnt
Afla mai multe despre
proteste
venituri