PSD admite că a greșit noile prevederi privind sponsorizarea și, pentru a îndrepta eroarea, vrea să oblige toate firmele să aloce bani în acest scop. Crește însă procentul deducerii fiscale

PSD admite că a greșit noile prevederi privind sponsorizarea și, pentru a îndrepta eroarea, vrea să oblige toate firmele să aloce bani în acest scop. Crește însă procentul deducerii fiscale
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 12 apr 2019

Un proiect de lege inițiat de PSD propune obligarea tuturor societăților comerciale și microîntreprinderilor la cheltuieli de sponsorizare, mecenat sau burse private, precum și ca un procent din aceste sponsorizări să fie direcționat către sporturile de interes național și către sportul școlar. În acest scop, limita deducerii cheltuielilor de sponsorizare este majorată la 30% din impozitul pe profit. PSD vrea să oblige totodată autoritățile locale să aloce sportului cel puțin 5% din buget.   

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Puternic, bogat, invidiat CITEȘTE ȘI Puternic, bogat, invidiat

De ce este important: Codul Fiscal prevede acum că pentru contribuabilii care efectuează sponsorizări și/sau acte de mecenat, precum și pentru cei care acordă burse private se scad sumele aferente din impozitul pe profit datorat la nivelul valorii minime dintre următoarele: 1. valoarea calculată prin aplicarea a 0,5% la cifra de afaceri; 2. valoarea reprezentând 20% din impozitul pe profit datorat. În cazul microîntreprinderilor, deducerea pentru astfel de cheltuieli poate fi solicitată doar dacă sunt susținute entități nonprofit și a unități de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditați cu cel puțin un serviciu social licențiat.

Sponsorizarea într-un procent din impozitul pe profit coroborat cu o limită procentuală din cifra de afaceri, este total nefuncțională și neatractivă. De asemenea, soluția ca microîntreprinderile să sponsorizeze doar entitățile acreditate de pe lista MMJS care furnizează servicii sociale, este una greșită”, arată autorii noului proiect de lege, reușind să pună de fiecare dată virgulă între subiect și predicat.

Decizie: La inițiativa unui condamnat, majoritatea PSD-ALDE permite condamnaților pentru corupție, spălare de bani, delapidare, fals în acte și evaziune fiscală să fondeze firme CITEȘTE ȘI Decizie: La inițiativa unui condamnat, majoritatea PSD-ALDE permite condamnaților pentru corupție, spălare de bani, delapidare, fals în acte și evaziune fiscală să fondeze firme

Pentru a susține că legislația actuală nu este eficientă pentru a convinge firmele să acorde sponsorizări, inițiatorii invocă și  statistica oficială pentru 2017:

- Societăți comerciale active - 789.000;

- Cifră afaceri - 285 miliarde euro;

- Profit net declarat și inregistrat - 11,4 miliarde euro;

- Impozit pe profit datorat la bugetul de stat - 1,83 miliarde euro;

- Cifra posibilă pentru a fi utilizată ca sponsorizare - 366 milioane euro;

- Buget publicitate  - 450 milioane euro.

Conform aceleiași statistici, bugetul total din sportul romanesc în 2017 a fost de aproximativ 400 milioane euro, din care peste 80% au fost bani publici: Ministerul Tineretului și Ssportului - 81 milioane euro, Ministerul Educației - 21 milioane euro, Ministerul Aafacerilor Interne - 11 milioane euro, Ministerul Apărării - 20 milioane euro, Comitetul Olimpic - 23,5 milioane euro, autorități publice locale - aproximativ 170 milioane euro. Diferența de aproximativ 75 milioane euro până la valoarea de 400 milioane euro reprezintă sume financiare ale investitorilor privați și un procent foarte mic sume obținute din sponsorizare/publicitate pentru structuri sportive, inclusiv drepturi de televiziune la fotbal (27,5 milioane euro) și handbal (400.000 euro).  

VIDEO Triculescu, șefa ANAF, prima apariție în public, cu emoții - chemată la comisia de abuzuri din Parlament. Reproșuri vehemente pentru procedura de poprire a conturilor bancare și modul greoi de ridicare CITEȘTE ȘI VIDEO Triculescu, șefa ANAF, prima apariție în public, cu emoții - chemată la comisia de abuzuri din Parlament. Reproșuri vehemente pentru procedura de poprire a conturilor bancare și modul greoi de ridicare

În consecință, autorii proiectului de lege propun modificarea Codului Fiscal astfel încât: ”cheltuielile de sponsorizare și/sau mecenat și cheltuielile privind bursele private, acordate potrivit legii, sunt obligatorii pentru societățile comerciale care activează în România”. 

O obligație identică este stabilită și pentru microîntreprinderi.

Apreciind (tot cu virgule puse la întâmplare) că ”pragul de 20% din impozitul pe profit datorat, depășește de cele mai multe ori pragul secundar de 5% din cifra de afaceri astfel încât, această limită dublă nu rezolvă deloc problema inițială”, inițiatorii propun eliminarea deducerii raportate la cifra de afaceri și majorarea la 30% a limitei de deducere din impozitul pe profit.

Limita deducerii este majorată la 30% și în cazul microîntreprinderilor, fiind însă eliminată obligația de a fi susținuți doar furnizorii de servicii sociale.

Conform proiectului, Ministerul Tineretului și Sportului va stabili, prin hotărâre de guvern, un număr de 15 ramuri sportive de interes național, către care va fi îndreptat obligatoriu un procent din sponsorizarea firmelor. Un alt procent va fi îndreptat către sprotul școlar, dar proiectul nu precizează în niciunul din cazuri vreun procent anume.

Autorii estimează că prin astfel de măsuri vor fi create aproximativ 100.000 de locuri de muncă în cadrul asociațiilor sportive și va fi majorat numărul de sportivi legitimați de la 200.000 la 4.5 milioane în cel mult 4 ani.

De asemenea, noile prevederi legeal ar conduce la dezvoltarea industriei sportului (producție și comerț cu echipament sportiv, asigurări, servicii hoteliere, transport, servicii medicale, marketing și publicitate, ticketing, drepturi TV), cât și la dezvoltarea mediului privat în sport și transferul în timp (8-12 ani) a sarcinii financiare de pe umerii statului pe umerii structurilor sportive din mediul privat.

Modificare a Codului Muncii: Concediu de odihnă suplimentar pentru femeile pe cale de a deveni mame. Măsura poate intra în vigoare în scurt timp CITEȘTE ȘI Modificare a Codului Muncii: Concediu de odihnă suplimentar pentru femeile pe cale de a deveni mame. Măsura poate intra în vigoare în scurt timp

De altfel, printr-un alt proiect de lege, parlamentarii PSD propun ca autoritățile locale să fie obligate să aloce cel puțin 5% din bugetul anual alocat pentru susținerea sportului, iar din sumele alocate 50% să fie destinate sportului școlar și universitar.

Măsura este argumentată prin faptul că acum legislația spune doar că autoritățile locale ”pot aloca” sume din bugetele locale pentru susținerea sportului.  

viewscnt
Afla mai multe despre
sponsorizare
impozit
profit
deducere
firme
microîntreprinderi
obligatie
bani
sport
proiect
lege
psd