Record la împrumuturi - Guvernul a stabilit un nou maxim pentru împrumuturi într-o lună

Record la împrumuturi - Guvernul a stabilit un nou maxim pentru împrumuturi într-o lună
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 1 feb 2022

Guvernul a împrumutat în ianuarie o sumă de 28,87 miliarde de lei (5,84 miliarde euro) de la bănci și investitori prin vânzarea de obligațiuni, în principal prin intermediul a două emisiuni derulate pe piața externă. Suma este un nou record lunar și vine după ce, pe finalul anului trecut, Ministerul Finanțelor a fost nevoit să renunțe la o ieșire programată pe piața externă pentru un împrumut, din cauza crizei politice. Profit.ro a scris recent despre situația mai încordată a finanțelor statului din luna decembrie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La această sumă se adăugă și cele 1,94 miliarde de euro (9,6 miliarde lei) care au intrat în ianuarie în contul statului din componenta de împrumut a PNRR. Astfel, împrumuturile din ianuarie ajung la un total de 38,5 miliarde lei. Această sumă, care include pe lângă emisiunile de obligațiuni și împrumuturile de la institutii internaționale (Comisia Europeană în acest caz) este, de asemenea, un record.

Împrumuturile de anul trecut s-au situat la 104,1 miliarde de lei, sub necesarul de finanțare de 131,5 miliarde lei (diminuat de la 136,2 miliarde lei pentru a reflecta deficitul bugetar de 80 miliarde lei, sub cel prognozat, de 84,9 miliarde lei). Împrumuturile de 104 miliarde din 2021 sunt semnificativ mai mici față de cele de 167 miliarde lei luate de Guvern în 2020, când necesarul de finanțare a fost 149 miliarde lei.

Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente CITEȘTE ȘI Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente

De ce este important: Statul împrumută pentru a acoperi deficitul bugetar, diferența dintre cheltuielile mai mari și veniturile mai mici, precum și pentru rostogolirea datoriei care ajunge la scadență. Trezoreria Ministerului Finanțelor organizează pe parcursul unui an emisiunile de obligațiuni pe piața internă și pe cea externă, astfel încât finanțarea să decurgă cât mai ușor și la dobânzi cât mai bune. Criza politică de anul trecut a blocat o ieșire pe piețele externe programată de Finanțe pentru finalul anului. La momentul instalării noului guvern, s-a considerat că fereastra de oportunitate pentru un astfel de împrumut a fost depășită în 2021.

În ianuarie, Guvernul a împrumutat la final de lună 2,5 miliarde de euro prin vânzarea de eurobonduri pe piețele externe, 1,25 miliarde euro pe 6 ani și încă 1,25 miliarde euro pe 12 ani. (Cel mai probabil, Finanțele vor încadra acest împrumut la februarie, având în vedere că ziua efectivă a emisiunii se consideră tehnic la câteva zile după data la care statul a ieșit cu emisiunea de eurobonduri și a stabilit suma și alți parametri ai împrumutului).

Aceasta este a doua ieșire pe extern într-o lună, probabil o premieră. Cu nici două săptămâni înainte, tot în ianuarie, statul a împrumutat 2,1 miliarde de dolari prin intermediul a două emisiuni de obligațiuni derulate pe piețele externe, la care s-a adăugat o sumă suplimentară de peste 300 de milioane de dolari reprezentând refinanțarea unor emisiuni de obligațiuni scadente în 2023 și 2024. Suma împrumutată în dolari este destinată plății în februarie a unui împrumut în dolari, luat în 2012.

România a rămas pe ultimele locuri din UE în privința salariului minim, deși acesta a crescut. Pe cine depășește CITEȘTE ȘI România a rămas pe ultimele locuri din UE în privința salariului minim, deși acesta a crescut. Pe cine depășește

În timp ce piața externă a adus cea mai mare parte a banilor, suma luată de pe intern nu este de neglijat.

Împrumuturile prin vânzarea de obligațiuni în lei pe piața internă s-au situat la 5,87 miliarde lei în ianuarie, peste suma de 5 miliarde de lei anunțată orientativ de Trezorerie prin prospectul pentru luna ianuarie.

Împrumuturile anunțate pentru anul acesta

Pentru întreg anul 2022, Guvernul are un necesar brut de finanțare de 145,4 miliarde lei, potrivit datelor Ministerului Finanțelor, suma fiind determinată de deficitul bugetar de 77 miliarde lei și de volumul datoriei de refinanțat în anul 2022, în sumă de circa 68,4 miliarde lei.

De pe piețele externe, statul vrea să împrumute 14 miliarde de euro, din care 3,7 miliarde de euro prin PNRR, iar 10 miliarde de euro prin emisiuni de eurobonduri.

Situație împrumuturi

Lună Total Piața internă Piața externă
investitori populație
lei euro
ianuarie 28,87
mld. lei
5,87 mld. lei - -

23 mld. lei
2,5 mld. euro
(12,4 mld. lei)
2,4 mld. dolari
(din care 0,3 mld
dolari refinanțare)
(10,6 mld. lei)

Sumele în valută au fost convertite în lei la cursul BNR de la finalullunii ianuarie.

viewscnt
Afla mai multe despre
imprumut
guvern
titluri de stat
obligatiuni
ministerul finantelor