Rezultatele controalelor Fiscului pe prețuri de transfer nu susțin retorica agresivă a guvernanților față de multinaționale. Firmele rămân, însă, preocupate

Rezultatele controalelor Fiscului pe prețuri de transfer nu susțin retorica agresivă a guvernanților față de multinaționale. Firmele rămân, însă, preocupate
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 12 oct 2017

Controalele derulate de Fisc pe prețuri de transfer în prima jumătate a anului nu reflectă retorica agresivă a unor politicieni față de multinaționale și îndemnurile fățișe la o atitudine mai agresivă a ANAF, atât valoarea obligațiilor fiscale suplimentare, cât și valoarea cu care a fost diminuată, în total, pierderea fiscală, fiind în scădere față de aceeași perioadă a anului anterior. Politicieni și autorități ale statului au acuzat în special multinaționalele că ar folosi practici incorecte, inclusiv în ce privește prețurile de transfer, pentru a plăti taxe mai puține în România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Prețurile de transfer sunt prețurile la care se fac tranzacții între părți afiliate, de exemplu două companii parte a aceluiași grup sau o companie a grupului și o companie în care grupul are o participație semnificativă. Astfel, prețurile la care se fac tranzacțiile cu afiliați trebuie să fie în linie cu prețurile pieței, lucru care trebuie demonstrat la eventuale verificări ale Fiscului.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Verificările derulate de Fisc în prima parte a anului relevă o cu totul altă situație decât ceea ce au cerut și au semnalat unii lideri politci și guvernanții.

Astfel, inspecțiile fiscale desfășurate la firme care au derulat tranzacții cu persoanele afiliate în cadrul cărora au fost verificate și prețurile de transfer practicate, obligațiile fiscale suplimentare stabilite (impozit pe profit și accesorii) au fost în prima jumătate a anului în scădere, la 32,8 milioane de lei, fiind diminuată pierderea fiscală la firmele în cauză în valoare totală de 117 milioane de lei. Baza impozabilă stabilită suplimentar a fost de 263,3 milioane de lei.

Fiscul a redus ritmul inspecțiilor la firme, Antifrauda a inițiat mai puține controale, dar mai dure CITEȘTE ȘI Fiscul a redus ritmul inspecțiilor la firme, Antifrauda a inițiat mai puține controale, dar mai dure

În primele șase luni ale anului trecut, pe astfel de controale, obligațiile fiscale suplimentare au fost de 35,8 milioane de lei, iar pierderea fiscală a fost diminuată cu 333,1 milioane de lei.

În acest an, au obligația de a întocmi dosarul prețurilor de transfer toți marii contribuabili aflați în această categorie la finalul anului trecut. Un ordin al ANAF, din decembrie 2016, a dublat numărul marilor contribuabili de la 1.418, anul trecut, la 2.940, în 2017. Aceștia vor fi obligați să pregătească dosarul de prețuri de transfer abia de anul următor.

Marii contribuabili trebuie să pregătească anual dosarul prețurilor de transfer dacă tranzacțiile cu părțile afiliate au o valoare totală anuală egală sau mai mare decât un prag de semnificație. În funcție de natura tranzacției, pragurile de semnificație sunt: 200.000 euro pentru dobânzile înregistrate cu serviciile financiare; 250.000 euro (prestări de servicii); 350.000 euro (tranzacții privind achiziții/vânzări de bunuri corporale sau necorporale). Afiliații sunt, conform Codului fiscal, persoane rezidente sau nerezidente, părți ale aceluiași grup, la care dețin, direct sau indirect, minim 25% din numărul de acțiuni/părți sociale sau pe care le controlează în mod efectiv. Companiile nu au obligativitatea depunerii dosarului la autoritățile fiscale, în schimb inspectorii pot să îl ceară în orice moment, chiar prezentându-se la ușa directorului financiar al companiei, după termenul limită pentru pregătirea acestuia, respectiv, și nu doar în cadrul unei inspecții fiscale.

Încă o mutare decisivă în zona prețurilor de transfer: Modificări în ghidul OCDE, utilizat și de Fiscul românesc în controale fiscale CITEȘTE ȘI Încă o mutare decisivă în zona prețurilor de transfer: Modificări în ghidul OCDE, utilizat și de Fiscul românesc în controale fiscale

Obligația pregătirii dosarului de prețuri de transfer le revine și celorlalți contribuabili, însă la solicitarea organului de inspecție fiscală, în cadrul unei inspecții fiscale, astfel:

  • contribuabilii/plătitorii din categoria marilor contribuabil, care desfășoară tranzacții cu persoane afiliate sub nivelul pragurilor de semnificație de 200.000 euro, 250.000 euro și 350.000 euro, dar peste cele menționate pentru alte categorii de contribuabili (50.000 euro/50.000 euro/100.000 euro)
  • contribuabilii/plătitorii din categoriile contribuabililor mici și mijlocii, care derulează tranzacții cu persoane afiliate cu o valoare totală anuală, calculată prin însumarea valorii tranzacțiilor efectuate cu toate persoanele afiliate, exclusiv TVA, mai mare sau egală cu oricare din pragurile de semnificație:
    • 50.000 euro, exclusiv TVA, în cazul dobânzilor încasate/plătite pentru serviciile financiare;
    • 50.000 euro, exclusiv TVA, în cazul tranzacțiilor privind serviciile primite/prestate;
    • 100.000 euro, exclusiv TVA, în cazul tranzacțiilor privind achiziții/vânzări de bunuri corporale sau necorporale.

Potrivit unui sondaj recent realizat de Deloitte reprezentanții multinaționalelor din România se așteaptă, în contextul implementării măsurilor din planul împotriva erodării bazei impozabile și a mutării artificiale a profiturilor în alt stat (Base Erosion and Profit Shifting - BEPS), la mai multă expunere la controale fiscale, cu risc crescut ca ANAF să ajusteze prețurile tranzacțiilor intragrup, obligații de raportare suplimentare, dar și majorări ale impozitului pe profit datorat sau chiar dublă impozitare a unor venituri.

Astfel, 95% dintre reprezentanții grupurilor multinaționale din țara noastră cred că vor fi mai expuși controalelor fiscale în viitor ca urmare a modificărilor aduse de BEPS.

Totodată, 68% anticipează că va crește riscul ca ANAF să facă ajustări ale prețurilor practicate în tranzacțiile intragrup în cadrul controalelor fiscale ca urmare a implementării directivei europene privind raportarea obligațiilor în fiecare țară (country by country reporting adoptat de România prin OUG 42/2017).

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
preturi de transfer
fisc
controale