România în clasamentul Bloomberg al statelor cu "economiile cele mai nefericite": țara se îndreaptă într-o direcție greșită

România în clasamentul Bloomberg al statelor cu "economiile cele mai nefericite": țara se îndreaptă într-o direcție greșită

Sursa foto: dreamstime.com

scris 16 feb 2018

România este indicată de Bloomberg printre țările cu "economiile cele mai nefericite" ale lumii, cu argumentul că se îndreaptă într-o direcție greșită, bazat pe datele economiștilor care estimează o inflație în creștere pentru acest an.

Clasamentul este realizat pe baza prognozelor naționale privind inflația și piața muncii și se concentrează asupra unui număr total de 66 economii mondiale.

Recent, Banca Națională a României a crescut prognoza de inflație pentru acest an, estimând un vârf de până la 5% în prima parte a anului și un final la 3,5%, cu 0,3 puncte procentuale peste prognoza anterioară.

Rata anuală a inflației a fost de 3,3% la finele anului trecut.

EXCLUSIV Surpriză: Split TVA, sub semnul întrebării – Guvernul a fost nevoit să ceară derogare de la Bruxelles, Comisia Europeană se gândește dacă acceptă sau respinge noul sistem CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Surpriză: Split TVA, sub semnul întrebării – Guvernul a fost nevoit să ceară derogare de la Bruxelles, Comisia Europeană se gândește dacă acceptă sau respinge noul sistem

Banca centrală se arată îngrijorată și de condițiile din piața muncii, unde efectivul salariaților a atins noi maxime, șomajul a ajuns la un nivel minim record (4,6% în decembrie) și angajatorii găsesc cu dificultate forță de muncă corespunzătoare.

Pe acest fond, Bloomberg plasează România pe locul 34 în Top-ul celor mai "nefericite economii", față de poziția 45 anul trecut.

Ierarhia este condusă, pentru al 4-lea an consecutiv, de Venezuela, cu scor de 3 ori mai mare decât în 2017 din cauza hiperinflației, Fondul Monetar Internațional estimând că inflația din Venezuela va ajunge la 13.000% anul acesta, de la 2.400% anul trecut.

EXCLUSIV Primele cifre pe salarii în contextul transferului contribuțiilor – Doar 3 milioane de contracte de muncă au fost majorate în Revisal. Statul a operat majorări pentru 30% din contracte, privații pentru 50% CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Primele cifre pe salarii în contextul transferului contribuțiilor – Doar 3 milioane de contracte de muncă au fost majorate în Revisal. Statul a operat majorări pentru 30% din contracte, privații pentru 50%

Venezuela este urmată în acest clasament de Egipt, Argentina, Africa de Sud și Ucraina.

Anul trecut, clasamentul era condus tot de Venezuela, urmată de Africa de Sud, Argentina, Grecia, Turcia.

Bloomberg prezintă și o ierarhie a țărilor având cele mai bune perspective economice, care este condusă de Thailanda, urmată de Singapore, Japonia, Elveția și Islanda.

viewscnt
Afla mai multe despre
bloomberg
economii
nefericite