S&P: Lipsa de transparență, modificările aduse Codului fiscal și corupția afectează mediul de afaceri din România

S&P: Lipsa de transparență, modificările aduse Codului fiscal și corupția afectează mediul de afaceri din România
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 4 mar 2018

Lipsa de transparență a agendei guvernamentale și modificările frecvente aduse Codului fiscal au dus la deteriorarea mediului de afaceri în România și ar putea întârzia reformele structurale, potrivit agenției de evaluare financiară Standard and Poor’s (S&P). Corupția răspândită, deși în ușoară descreștere în contextul activității DNA din ultimii ani, își pune amprenta pe creșterea investițiilor străine, notează S&P, care citează datoriile guvernamentală și externă moderate drept principalul factor pentru păstrarea calificativului de țară neschimbat la 'BBB-/A-3', pe ultima treaptă a categoriei recomandată investițiilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Agenția estimează că economia României va încetini la circa 4,7% în 2018, de la o creștere de 7% în 2017. Chiar dacă expansiunea economică a fost printre cele mai rapide din Europa, produsul intern brut (PIB) pe capita a depășit doar cu puțin 10.000 de dolari anul trecut, al doilea cel mai mic nivel din Uniunea Europeană, potrivit S&P.

Pentru intervalul 2019-2021, S&P preconizează o creștere anuală medie de 3,5%.

Parlamentul pune cruce vânzării de credite neperformante: noi restricții fiscale și de recuperare, piața locală a cesiunilor de creanțe va dispărea CITEȘTE ȘI Parlamentul pune cruce vânzării de credite neperformante: noi restricții fiscale și de recuperare, piața locală a cesiunilor de creanțe va dispărea

Veniturile și averile mici ale gospodăriilor afectează negativ ratingul suveran, alături de adâncirea deficitului bugetar, eficiența scăzută la nivelul instituțiilor și guvernanței, precum și incertitudinile politice continue.

“Mai îngrijorătoare chiar decât schimbările dese la șefia guvernului sunt însă încercările frecvente de a implementa modificări legislative care ar putea diminua principiul echilibrului instituțional și întârzia reformele structurale. România continuă să sufere din cauza corupției, deși munca Direcției Naționale Anticorupție (DNA) a dus la îmbunătățiri graduale în ultimii ani. Guvernul încă nu a implementat reforme importante, precum cele menite să îmbunătățească infrastructura, sănătatea, sau sectorul educației”, arată S&P.

“Pe termen mediu, acești factori structurali ar putea limita creșterea economiei și descuraja investitorii străini”.

Execuția bugetară în ianuarie – Veniturile au crescut cu 17%, cheltuielile au urcat cu 26% CITEȘTE ȘI Execuția bugetară în ianuarie – Veniturile au crescut cu 17%, cheltuielile au urcat cu 26%

Potrivit agenției, constrângeri de ordin bugetar ar putea limita capacitatea guvernului de a stimula economia în acest an. Totodată, dacă majorările salariale vor continua într-un ritm la fel de alert, competitivitatea României câștigată cu greu în ultimii ani va fi și ea afectată negativ.

“Izbucniri repetate de volatilitate politică au distras atenția guvernului de la reforme care ar putea impulsiona potențialul de creștere pe termen lung. În special, mediul de afaceri din România s-a deteriorat în ultimii trei ani, după cum arată și raportul Doing Business al Băncii Mondiale și Clasamentul Competitivității Globale al Forumului Economic Mondial, România coborând cu până la 15 poziții în cel de-al doilea clasament”, conform S&P, care notează că “rămâne de văzut” dacă noul premier Viorica Dăncilă va putea să conducă un guvern stabil până la următoarele alegeri.

Agenția precizează că ratingul României ar putea fi îmbunătățit, pe viitor, dacă guvernul face progrese sustenabile în vederea consolidării bugetului și dacă datoria guvernamentală netă va intra pe o traiectorie descendentă, ceea ce s-ar reflecta într-un mediu macroeconomic previzibil și stabil.

viewscnt
Afla mai multe despre
s&p
rating
calificativ
cod fiscal
modificati
mediu afaceri
coruptie