SANITAS: Soluții tranzitorii pentru angajații din sănătate - stimulente lunare în limita a două salarii minime brute și rediscutarea Legii salarizării

SANITAS: Soluții tranzitorii pentru angajații din sănătate - stimulente lunare în limita a două salarii minime brute și rediscutarea Legii salarizării
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 apr 2018

Decidenții guvernamentali s-au angajat să definească, în regim de urgență, un mecanism legal prin care unitățile sanitare vor putea să utilizeze sume provenite din venituri proprii pentru acoperirea necesarului financiar care să permită acordarea salariilor și sporurilor în cazul categoriilor de salariați aflate în situația de a pierde venituri în urma aplicării Legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice și a regulamentul de sporuri în domeniul sănătate și asistență socială, informează, vineri, Federația SANITAS.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit sursei citate, soluția pe termen scurt presupune acordarea unor stimulente financiare lunare în limita a două salarii minime brute pe țară, care să acopere eventualele pierderi, conform prevederilor art. 193, alin (6) din Legea 96/2006 (în cazul instituțiilor sanitare aflate în subordinea Ministerului Sănătății), respectiv conform art. 199, alin. (2) din Legea 95/ 2006 (în cazul instituțiilor aflate în subordinea autorităților publice locale), arată Agerpres.

În paralel, reprezentanții guvernamentali au promis rediscutarea noii legislații privind salarizarea. Se urmărește eliminarea situațiilor generate de obligativitatea încadrării în procentul de 30% pe ordonator principal de credite, care a condus la situații paradoxale, în care sporurile acordate angajaților din spitalele de importanță națională sau cele cu largă adresabilitate sunt mai mici decât în spitalele de mici dimensiuni.

Anteror, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat că va emite o circulară prin care cere spitalelor să acorde stimulente angajaților care vor avea veniturile mai mici în luna martie, astfel încât să fie compensate pierderile. Pintea a precizat că aproximativ 10% dintre angajații din domeniul medical vor avea pierderi la salarii în această lună. Sindicaliștii din Sănătate s-au declarat mulțumiți de soluțiile găsite în urma negocierilor de la minister și sunt încrezători că, pentru moment, situația a fost aplanată.

Câteva zeci de angajați ai Institutului pentru Boli Cardiovasculare C. C. Iliescu din cadrul Spitalului Fundeni din Capitală au protestat vineri pentru a doua zi consecutiv în curtea unității medicale, nemulțumiți de regulamentul de sporuri aprobat de Guvern. Managerul institutului, Șerban Bubunek, a declarat că banii alocați spitalului nu sunt suficienți pentru plata sporurilor și caută o soluție împreună cu Ministerul Sănătății. El a afirmat că medicii nu vor pierde din salariu, însă problema este la veniturile asistentelor, care ar putea scădea. La Ministerul Sănătății au loc negocieri între sindicate, ministrul Sănătății și ministrul Muncii.

Protest a fost și la Spitalul de Psihiatrie cronici din Dumbrăveni - Vrancea. Oamenii au primit fluturașii de salarii și reclamă pierderi salariale de până la 800 de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
sorina pintea
ministerul sanatatii