Schimbare pregătită - Scade drastic perioada în care firmele sunt obligate să arhiveze documentele financiar-contabile

Schimbare pregătită - Scade drastic perioada în care firmele sunt obligate să arhiveze documentele financiar-contabile
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 5 sep 2022

Firmele vor avea obligația de arhivare și păstrare a registrelor și documentelor contabile, inclusiv rapoartele fiscale de închidere zilnică, și a memoriei fiscale a aparatelor de marcat electronice timp de 5 ani, față de 10 ani cât stabilește legea acum, prevede un proiect legislativ susținut de partidele de guvernământ și analizat de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De ce este important: Legea contabilității prevede obligația de arhivare și păstrare a registrelor și documentelor justificative pe o perioadă de 10 ani, inclusiv în cazul în care se utilizează sisteme informatice de prelucrare a datelor și de stocare a acestora pe suporturi tehnice. În mod similar, Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale reglementează termenul de păstrare a registrelor, rapoartelor fiscale de închidere zilnică și memoriei fiscale a aparatelor de marcat electronice ca fiind de 10 ani.

Calitatea de avocat definitiv, dobândită fără examenul de definitivat de către alte trei categorii profesionale CITEȘTE ȘI Calitatea de avocat definitiv, dobândită fără examenul de definitivat de către alte trei categorii profesionale

Inițiatorii proiectului arată că, în contrast cu aceste perioade în care operatorii economici au acumulat munți de hârtii de arhivă, Codul de procedură fiscală prevede că termenul general de prescripție a dreptului organului fiscal de a stabili creanțe fiscale este de 5 ani, iar organele fiscale pot efectua inspecții doar înlăuntrul acestui termen.

Prin urmare, obligația de păstrare a documentelor contabile și a celor justificative pentru înregistrările efectuate în contabilitate, este propusă a fi în concordanță cu perioada în care organele fiscale și alte instituții sau autorități publice pot efectua controale ori inspecții și au dreptul să constate eventuale abateri sau nereguli.

”În acest fel operatorii economici vor fi degrevați de o obligație consumatoare de resurse: stocarea și arhivarea numeroaselor documente și registre se reflectă în costuri pentru firme sub forma chiriilor, a cheltuielilor cu întreținerea spațiilor în anumite condiții de temperatură și umiditate, extinderea lor odată cu trecerea timpului și acumularea de noi registre și documente justificative de păstrat, cheltuieli cu softuri sau aplicații de arhivare, tarife de arhivare dacă apelează la entități specializate în arhivarea electronică și alte astfel de cheltuieli”, arată inițiatorii.

Amenzi înăsprite pentru firmele și persoanele care ard miriști și vegetație, punând în pericol viața sau sănătatea. Pedeapsa cu închisoarea, majorată până la 3 ani CITEȘTE ȘI Amenzi înăsprite pentru firmele și persoanele care ard miriști și vegetație, punând în pericol viața sau sănătatea. Pedeapsa cu închisoarea, majorată până la 3 ani

Prevederile proiectului

Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 454 din 18 iunie 2008, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:

1. La articolul 23, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:

”(1) Persoanele prevăzute la art. 1 care utilizează sisteme informatice de prelucrare automată a datelor au obligaţia să asigure prelucrarea datelor înregistrate în contabilitate în conformitate cu reglementările contabile aplicabile, controlul şi păstrarea acestora pe suporturi tehnice timp de 5 ani calculaţi de la data de 1 ianuarie a anului următor celui încheierii exerciţiului financiar în care au fost întocmite”.

2. La articolul 25, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:

”(1) Registrele de contabilitate obligatorii şi documentele justificative care stau la baza înregistrărilor în contabilitatea financiară se păstrează în arhiva persoanelor prevăzute la art. 1 timp de 5 ani, cu începere de la data încheierii exerciţiului financiar în cursul căruia au fost întocmite”.

EXCLUSIV Planul de dezvoltare în Portul Constanța, pentru care Fondul Proprietatea a anunțat, prin Profit.ro, că vrea să își vândă acțiunile: Insulă artificială. Traficul cu Ucraina a crescut de peste 16 ori. Statul promite investiții de 500 milioane euro CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Planul de dezvoltare în Portul Constanța, pentru care Fondul Proprietatea a anunțat, prin Profit.ro, că vrea să își vândă acțiunile: Insulă artificială. Traficul cu Ucraina a crescut de peste 16 ori. Statul promite investiții de 500 milioane euro

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 75 din 21 ianuarie 2005, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:

1. La articolul 3 alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:

”(4) Memoria fiscală este un dispozitiv unic inscriptibil din modulul fiscal, care trebuie să permită obligatoriu acumulări progresive ale datelor, fără ca acestea să poată fi modificate sau şterse, precum şi conservarea în timp a acestora pe o perioadă de 5 ani.”

2. La articolul 4, alineatele (8) şi (9) se modifică şi vor avea următorul cuprins:

”(8) Registrul special prevăzut la art. 1 alin. (8) şi raportul fiscal de închidere zilnică sunt documente avute în vedere de către organele fiscale cu ocazia verificării veniturilor care stau la baza determinării impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat. Registrul special prevăzut la art. 1 alin. (8), precum şi raportul fiscal de închidere zilnică se arhivează şi se păstrează pe o perioadă de 5 ani. Obligaţia privind arhivarea şi păstrarea raportului fiscal de închidere zilnică pe o perioadă de 5 ani nu se aplică operatorilor economici care utilizează aparate de marcat electronice fiscale care potrivit dispoziţiilor art. 3 alin. (2*) nu înglobează constructiv dispozitivul de imprimare.

(9) Operatorii economici care utilizează aparate de marcat electronice fiscale definite la art. 3 alin. (1) şi (2), la umplerea memoriei fiscale, atunci când aceasta trebuie înlocuită ca urmare a defectării, ori când nu mai poate fi folosită de către utilizatori din diverse motive, precum şi în cazul în care aceştia îşi încetează activitatea, sunt obligaţi să asigure păstrarea şi arhivarea memoriilor fiscale pentru o perioadă de 5 ani”.

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie adoptat de Parlament și promulgat de șeful statului.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
contabil
fiscal
registru
document
arhiva
pastra
10 ani
5 ani
reduce
proiect
parlament