Schimbare în sănătate: Pacienții sunt susceptibili de a plăti suplimentar anumite servicii medicale. Ministerul: Nu e vorba de coplată, ci de decontarea în privat exclusiv a costului suportat de la buget

Schimbare în sănătate: Pacienții sunt susceptibili de a plăti suplimentar anumite servicii medicale. Ministerul: Nu e vorba de coplată, ci de decontarea în privat exclusiv a costului suportat de la buget
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 4 apr 2019

Guvernul vrea să reglementeze introducerea ”contribuției personale” pe care pacienții o plătesc direct furnizorului de servicii medicale, un sistem prin care, potrivit Ministerului Sănătății, se va stabili că un pacient tratat într-un spital privat va plăti diferența dintre costul acestui serviciu în sistemul de stat și cel perceput de operatorul privat. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În prezent, legea stabilește că asigurații au, printre altele, și dreptul ”să beneficieze de rambursarea tuturor cheltuielilor efectuate pe perioada spitalizării cu medicamentele, materialele sanitare şi investigaţiile paraclinice la care ar fi fost îndreptăţiţi fără contribuţie personală, în condiţiile impuse de contractul-cadru”.

Proiectul de ordonanță elaborat de Ministerul Sănătății menține acest drept, dar îl limitează prin adăugirea ”cu excepția contribuției personale pe care aceștia o plătesc direct furnizorului de servicii medicale”.

Schimbare în sănătate: Pacienții sunt susceptibili de a plăti suplimentar anumite servicii medicale. Ministerul: Nu e vorba de coplată, ci de decontarea în privat exclusiv a costului suportat de la buget

Tot potrivit proiectului, ”serviciile medicale curative ale căror costuri sunt suportate din fond și care pot atrage contribuția personală a pacientului sunt”: a) serviciile medicale de urgență altele decât cele finanțate direct de Ministerul Sănătății; b) serviciile medicale acordate persoanei bolnave până la diagnosticarea afecțiunii: anamneză, examen clinic, examene de investigații paraclinice; c) tratamentul medical, chirurgical și unele proceduri de recuperare; d) prescrierea tratamentului necesar ameliorării sau vindecării, inclusiv indicațiile privind regimul de viață și muncă, precum și cel igieno-dietetic.

Profit Health Forum, Ministrul Pintea despre controalele în spitale: Voi propune retragerea acreditării. Mi se lipeau pantofii pe jos, se spăla cu apă neagră, așternuturile erau murdare, sigur erau infecții nedeclarate. Controalele vor continua, nu sunt e CITEȘTE ȘI Profit Health Forum, Ministrul Pintea despre controalele în spitale: Voi propune retragerea acreditării. Mi se lipeau pantofii pe jos, se spăla cu apă neagră, așternuturile erau murdare, sigur erau infecții nedeclarate. Controalele vor continua, nu sunt e

Ministerul Sănătății a precizat că ”nu intenționează să introducă coplata pentru serviciile medicale acordate în unitățile sanitare de stat”.

În schimb, proiectul pus în dezbatere publică urmărește să dea posibilitatea ”persoanelor asigurate în sistemul public de asigurări sociale de sănătate să beneficieze de servicii medicale la furnizorii privați aflați în contract cu CNAS, cu plata de către asigurat numai a diferenței dintre tariful furnizorului privat și cel suportat de CNAS, cu informarea și acordul în prealabil al acestuia”.

”Prin modificările propuse prin acest proiect se crează cadrul legal astfel încât să se asigure contribuția personală a pacienților în vederea acoperirii costurilor reale ale serviciilor medicale, în special pentru segmentul spitalizării continue, a ambulatoriului clinic de specialitate și ambulatoriul paraclinic”, arată și nota de fundamentare a ordonanței.

Ministerul susține că modificările se impun întrucât neadoptarea de măsuri imediate ar conduce la reale dificultăţi în ceea ce priveşte o funcţionare optimă a întregii activităţi medicale, cu consecinţe serioase în ceea ce priveşte utilizarea eficientă a fondurilor publice şi furnizarea unei asistenţei medicale de calitate pacienţilor.

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie adoptat de Guvern.

viewscnt
Afla mai multe despre
plata
coplata
sanatate
decontare
minister
cnas
servicii
privat
stat