Sebastian Ghiță a fost achitat în dosarul care este judecat alături de foști șefi de Parchet și Poliție din Prahova

Sebastian Ghiță a fost achitat în dosarul care este judecat alături de foști șefi de Parchet și Poliție din Prahova
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 iun 2018

Fostul deputat Sebastian Ghiță a fost achitat în dosarul de corupție în care a fost trimis în judecată de DNA alături de foști șefi de Parchet și Poliție din Prahova. Decizia a fost luată joi de către magistrații instanței supreme.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Alături de Sebastian Ghiță, în acest dosar au fost achitați și fostul șef al Inspectoratului de Poliție Județean Prahova Viorel Dosaru, fostul șef al DGA Prahova Constantin Ispas și procurorii Liviu Tudose și Aurelian Mihăilă, scrie News.ro.

Sebastian Ghiță a fost achitat pentru toate cele șase acuzații din acest dosar, între care dare de mită, șantaj, conducere fără permis.

De asemenea, instanța a decis revocarea mandatului de revocare emis în lipsă la începutul anului trecut pe numele lui Sebastian Ghiță, care atunci se afla sub control judiciar în acest dosar.

Magistrații au dispus și ridicarea sechestrului dispus de magistrați pe bunurile lui Sebastian Ghiță și restituirea cauțiunii de 54 milioane de lei.

În acest dosar, în 29 iunie 2016, procurorii DNA Ploiești i-au trimis în judecată pe fostul deputat Sebastian Ghiță, pe procurorii Liviu Tudose și Aurelian Mihăilă, care au avut funcții de conducere în Parchetul Curții de Apel Ploiești, pe fostul șef al Inspectoratului de Poliție Județean Prahova Viorel Dosaru și pe fostul șef al DGA Prahova Constantin Ispas.

Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA Ploiești, între luna iunie 2013 și primăvara anului 2014, în timp ce pe rolul Parchetului Curții de Apel Ploiești se afla, în curs de urmărire penală, o cauză în care se făceau cercetări pentru evaziune fiscală și spălare de bani, mai multe persoane vizate au obținut informații confidențiale pe mai multe căi, printre beneficiarii acestor informații nedestinate publicității fiind și fostul deputat Sebastian Ghiță. Informațiile confidențiale priveau obiectul cercetărilor, persoanele fizice și juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, măsurile preventive ce urmau să fie luate, numele procurorului de caz și ale ofițerilor de poliție delegați să facă urmărirea penală.

DOCUMENT Forma finală a legii care lasă firmele să distribuie acționarilor profitul după fiecare trimestru. Au fost introduse modificări CITEȘTE ȘI DOCUMENT Forma finală a legii care lasă firmele să distribuie acționarilor profitul după fiecare trimestru. Au fost introduse modificări

”Concret, folosindu-se de influență pe care o avea și pe care o exercită efectiv pentru menținerea și promovarea în funcții publice a anumitor persoane, inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian i-a capacitat pe inculpații Tudose Liviu Mihail, în calitate de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești și pe Dosaru Viorel, în calitate de șef al Inspectoratului de Poliție Județean Prahova, să-i furnizeze informații confidențiale din dosarul aflat în curs de urmărire penală pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești. Faptele respective au fost comise în contextul în care, pe de o parte, deputatul Ghiță Sebastian Aurelian avea interesul să protejeze două persoane implicate în activitatea infracțională ce făcea obiectul anchetei, iar pe de altă parte, avea personal interese de natură financiară la mai mulți agenți economici supuși anchetei”, arăta DNA.

În schimbul informațiilor pe care le-a obținut, Sebastian Ghiță ar fi promis, pe de o parte, șefului Poliției Prahova de atunci, Viorel Dosaru, că îl va sprijini să își mențină funcția, dar și să obțină alte funcții de conducere. Pe de altă parte, Ghiță ar fi acordat procurorului Liviu  Tudose sprijin în vederea obținerii unor funcții de conducere sau execuție în cadrul unor instituții publice centrale, susțineau anchetatorii.

Sebastian Ghiță a plecat din țară în noaptea de 19 spre 20 decembriei 2016 și a fost prins la Belgrad în 14 aprilie 2017. Ghiță avea permis de conducere și buletin de Slovenia și era împreună cu fratele său în momentul capturării.

Fostul deputat PSD a fost arestat de autoritățile sârbe timp de două luni pentru posesie de documente falsificate și a fost eliberat pe cauțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
sebastian ghita
dna