Split TVA abrogat - Va fi eliminat de la 1 februarie, de astăzi se oprește înscrierea de noi firme în split TVA, însă firmele vor putea recupera banii abia după 1 februarie, între timp putând fi executate de creditori, inclusiv de ANAF

Split TVA abrogat - Va fi eliminat de la 1 februarie, de astăzi se oprește înscrierea de noi firme în split TVA, însă firmele vor putea recupera banii abia după 1 februarie, între timp putând fi executate de creditori, inclusiv de ANAF
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 23 dec 2019

Mecanismul split TVA va fi eliminat de la 1 februarie 2020, decizie oficializată astăzi. Înscrierea de noi firme în registrul mecanismului de plată defalcată a TVA va înceta de astăzi. Banii din conturile de split TVA vor fi returnați firmelor în termen de 10 zile de la momentul intrării în vigoare a abrogării split TVA, data de 1 februarie 2020, însă în această perioadă conturile respective vor putea fi executate silit de orice creditori, indiferent de natura creanței, deci și de către ANAF.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
VIDEO Huawei România donează 100.000 de dolari către Salvați Copiii, pentru programul Ora de Net CITEȘTE ȘI VIDEO Huawei România donează 100.000 de dolari către Salvați Copiii, pentru programul Ora de Net

Split TVA a fost contestat puternic de mediul de afaceri, iar Comisia Europeană a cerut României de peste un an să renunțe la acest abuz. În prezent, în split TVA sunt în jur de 20.000 de firme, din care doar circa 2% au intrat benevol.

Conform datelor Profit.ro, în split TVA sunt în prezent 19.917 firme, din care 190 de contribuabili mari, 1.667 mijlocii, precum și 18.060 mici.

Split TVA abrogat - Va fi eliminat de la 1 februarie, de astăzi se oprește înscrierea de noi firme în split TVA, însă firmele vor putea recupera banii abia după 1 februarie, între timp putând fi executate de creditori, inclusiv de ANAF
În prezent, aplică split TVA firmele cu datorii către stat la TVA (în anumite condiții), cele aflate în insolvență, dar și cele care au optat să intre de bunăvoie în acest sistem, pentru a beneficia de o serie de facilități.

Profit.ro a scris, la începutul lunii noiembrie, că Guvernul nu "a reușit" să elimine split TVA nici măcar la un an după ce Comisia Europeană a transmis autorităților române că mecanismul de plată defalcată este un abuz asupra firmelor și că va iniția procedura de infringement dacă România nu renunță la acest instrument. România risca să ajungă în procedura de infringement a Comisiei dacă nu elimina măcar până la 1 ianuarie split TVA, obligatoriu în prezent pentru anumite categorii de firme. Programul de guvernare prezentat al PNL a promis inclusiv eliminarea split TVA.

"Este o masură foarte bine-venită. Mai mult a încurcat mediul de afaceri decât a stimulat cu toate facilitățile acordate inițial. Și chiar dacă o firmă nu era în sistem split TVA, era afectată indirect având relații comerciale cu firmele din sistem", a declarat pentru Profit.ro consultantul fiscal Cornel Grama.

Split TVA a fost introdus în toamna anului 2017, opțional, urmând ca de la 1 ianuarie 2018 să devină obligatoriu pentru toate firmele înregistrate în scop de TVA. Ordonanța a fost, însă, modificată semnificativ de Parlment, iar split a rămas opțional pentru firme, cu un sistem de bonusuri, dar obligatoriu pentru companiile în insolvență și pentru cele cu datorii la TVA.

Deși Comisia Europeană a transmis în toamna lui 2017, inclusiv prin intermediul Profit.ro, că ar fi mai bine să se consulte înainte să adopte schimbări atât de mari referitorla TVA, Guvernul de la momentul respectiv a ignorat mesajele. În prima parte din 2018, ministrul proaspăt instalat la Finanțe la momentul respectiv, Eugen Teodorovici, a cerut Comisiei derogare pentru split TVA.

Florin Cîțu: Vom găsi soluții pentru băncile de locuințe și administratorii de pensii. Pe IRCC nu noi vom interveni. Soluții de schimbare la calculul indicelui, înainte de a le asuma prin OUG, trebuie să vină de la BNR și după discuții cu băncile CITEȘTE ȘI Florin Cîțu: Vom găsi soluții pentru băncile de locuințe și administratorii de pensii. Pe IRCC nu noi vom interveni. Soluții de schimbare la calculul indicelui, înainte de a le asuma prin OUG, trebuie să vină de la BNR și după discuții cu băncile

La începutul lui noiembrie 2018, Comisia Europeană a cerut României să renunțe la mecanismul de plată defalcată a TVA, întrucât, consideră executivul comunitar, acest sistem, introdus obligatoriu de la începutul anului 2018 de Finanțe pentru firmele în insolvență și pentru cele cu datorii la TVA, este contrar directivei UE privind TVA și libertății furnizării de servicii. Comisia a respins, astfel, solicitarea României de derogare de la directiva TVA pentru mecanismul de plată defalcată.

Ministerul Finanțelor a propus în prima parte a acestui an Comisiei Europene ca mecanismul split TVA să devină complet opțional, iar  măsura a primit acordul CE în această vară.

La mijlocul lunii august, Ministerul Finanțelor a publicat un proiect de ordonanță în acest sens, dar, cum Teodorovici nu a reușit să îl treacă prin Guvern, a introdus în Parlament un proiect de lege cu aceleași prevederi. Proiectul respectiv a fost adoptat la mijlocul lunii octombrie de către Senat, însă trebuie să treacă și de Camera Deputaților, să fie promulgat și publicat în Monitorul Oficial.

viewscnt
Afla mai multe despre
split tva
plata defalcata a tva
comisia europeana
ministerul finantelor
infringement