STUDIU O cotă redusă TVA pentru turismul de recreere și serviciile de wellness, inclusiv pentru banalul mers la sala de fitness, ar putea aduce mai mulți bani la buget și ar încuraja românii să aibă un stil de viață mai sănătos

STUDIU O cotă redusă TVA pentru turismul de recreere și serviciile de wellness, inclusiv pentru banalul mers la sala de fitness, ar putea aduce mai mulți bani la buget și ar încuraja românii să aibă un stil de viață mai sănătos
scris 7 mai 2018

Aplicarea unei cote reduse a TVA de 9% pentru serviciile de recreere, categorie în care intră și banalul mers la sala de fitness, ar genera un impact pozitiv de aproximativ 340 de milioane de lei la bugetul de stat până în 2021, conform unei analize a PwC România, dar ar avea și efecte benefice mult mai ample și mai greu de cuantificat, cum ar fi creșterea numărului de persoane care practică în mod regulat activități sportive și de recreere, cu efect direct asupra stării de sănătate a populației.

Raportul relevă faptul că numărul de vizitatori din astfel de complexe de recreere ar cunoaște o creștere medie anuală de 30% până în 2021. Această creștere ar contribui la dezvoltarea de aproape șapte ori a sectorului, care ar urca de la 36 de milioane de lei, estimat pentru acest an, până la 240 de milioane de lei în 2021.

Stimularea acestui sector printr-o cotă mai mică de TVA ar veni și în întâmpinarea nevoii de îngrijire a stării de sănătate a populației. România are o incidență a mortalității din cauza bolilor cardiovasculare de 3 ori mai ridicată la mia de locuitori decât media Uniunii Europene.

Doar 15,6% din populația țării dedică săptămânal măcar 1 oră pentru activități sportive și de recreere, comparativ cu peste 50% la nivel european. În același timp, România are un procent mai mare de fumători în total populație și un consum de alcool mai ridicat pe cap de locuitor, comparativ cu media Uniunii Europene.

Din punct de vedere fiscal, la nivelul Uniunii Europene, 14 state membre au ales să aplice cotă redusă de TVA în legislația națională pentru diverse categorii de activități de recreere. În ianuarie 2018, Comisia Europeană a prezentat public o propunere de modificare a Directivei de TVA cu scopul de a crește flexibilitatea la nivelul statelor membre în ceea ce privește aplicarea cotelor reduse de TVA și pentru a lăsa acestora mai multă libertate de alegere.

În Germania, politica fiscală favorabilă și competitivitatea crescută a turismului au facilitat dezvoltarea semnificativă a industriei parcurilor acvatice și termale, aceasta ajungând la o valoare de 26 de miliarde de euro. Cota redusă de TVA (7%) pentru servicii recreaționale a facilitat dezvoltarea acestui sector care angajează peste 355.000 de oameni în cele aproape 270 de facilități Spa și hidroterapeutice.

Christian Tour estimează afaceri de 3 milioane euro din resortul pe care îl administrează în insula Corfu din Grecia, unde 30% dintre turiști sunt români CITEȘTE ȘI Christian Tour estimează afaceri de 3 milioane euro din resortul pe care îl administrează în insula Corfu din Grecia, unde 30% dintre turiști sunt români

„Aplicarea unei cote reduse de TVA pentru acest sector ar avea un efect de multiplicare semnificativ datorită dezvoltării unor noi activități conexe pentru care s-ar plăti taxe și impozite suplimentare. Dezvoltarea industriei și atragerea de investiții ar fi două dintre efectele unei astfel de măsuri. Creșterea colectării s-ar realiza prin stimularea consumului în zona serviciilor de recreere și diversificarea serviciilor accesate. Practica ne-a demonstrat acest lucru ca urmare a aplicării unei cote reduse de TVA în industria alimentară începând cu 1 iunie 2015. În același timp, efectul reducerii cotei de TVA ar avea un impact pozitiv și asupra reducerii <<economiei gri>>, care situează România pe un nedorit loc fruntaș în rândul statelor membre UE”, spune Daniel Anghel, Partener Consultanță fiscală PwC România.

Franța are cea mai dezvoltată piață de activități de recreere din Uniunea Europeană, în principal datorită parcului Disneyland Paris, dezvoltare facilitată și de cota redusă de TVA, în prezent în valoare de 10%. Aceasta industrie generează un impact total în economie în valoare de 4,2 miliarde de euro pe an. În Franța, piața de recreere este alcătuită din 44 de complexe majore de recreere și parcuri tematice care atrag peste 50 milioane de turiști anual. Acest lucru generează un impact economic și social semnificativ la nivel național, în condițiile creării anual a peste 20 de mii de locuri de muncă directe și oportunități pentru studenți, tineri și furnizori de servicii.

Cota redusă de TVA în cuantum de 8%, în Polonia, facilitează accesul la activități de divertisment și recreere precum parcuri de distrații și alte activități de recreere. În acest fel Polonia reușește să atragă investiții semnificative în parcuri tematice în valoare de peste 200 de milione de euro. Încurajarea companiilor din acest domeniu prin aplicarea unei cote reduse a TVA previzionează creșterea investițiilor la aproximativ 0,8 miliarde de euro până în 2020, și va genera aproximativ 2000 de locuri de muncă directe și indirecte.

„Stimularea industriei de profil prin aplicarea unei cote reduse de TVA ar genera un plus de 1,1 milioane de vizitatori pentru complexele de recreere din România în anul 2021, comparativ cu situația actuală. Dacă adăugăm acestui lucru și estimările de creștere a veniturilor populației, în tandem cu alocarea unui procent mai mare din venituri pentru astfel de activități, avem tabloul complet al dezvoltării industriei de profil în paralel cu atragerea de investiții suplimentare”, spune Bogdan Belciu, Partener, Servicii de consultanță în afaceri și management, PwC România.

viewscnt
Afla mai multe despre
turism de recreere
pwc