Teodorovici: Firmele corecte fiscal vor primi bonificații de 1-5%."Amnistia fiscală" va ajunge pe masa Guvernului săptămâna următoare

Teodorovici: Firmele corecte fiscal vor primi bonificații de 1-5%."Amnistia fiscală" va ajunge pe masa Guvernului săptămâna următoare
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 25 iul 2019

Firmele corecte fiscal, cele care își achită obligațiile către stat până la termenul prevăzut de lege, vor putea beneficia de bonificații aplicate la aceste sume, de 1-5%, în contextul în care firmele cu datorii către stat vor beneficia în curând de restructurarea financiară, cunoscută și ca "amnistia fiscală", a declarat ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici. Proiectul Finanțelor privind restructurarea financiară, facilitate care va da posibilitatea firmelor să scape de o parte a datoriilor către stat în anumite condiții, urmează să intre în ședința Guvernului săptămâna următoare, a spus ministrul. De ștergeri de datorii ar beneficia companii de stat/mixte și instituții publice cu datorii de circa 2,8 miliarde de lei și firme private cu 21,5 miliarde de lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

"Putem găsi împreună și un pachet pentru cei care se conformează voluntar. Atunci am propus ca acei agenți economici care în ultimii 3 ani de zile s-au conformat față de stat să poată beneficia de o bonificație. Un procent va fi aplicat la obligația fiscală achitată anticipat. În funcție de analiza impactului financiar se va acorda această bonificație. Vom stabili și procentul, colegii au făcut o analiză pe 1% din ce plătiți lunar față de stat. Aici va fi o discuție între 1% și 5%", a declarat Teodorovici.

EXCLUSIV Teodorovici confirmă restructurarea Antifraudei CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Teodorovici confirmă restructurarea Antifraudei

Condiții pentru a beneficia de bonificație

În prezent, Finanțele lucrează la un proiect de recompensare a acelor contribuabili  - buni platnici - care și-au plătit datoriile la timp. Astfel, contribuabilii, persoane juridice (societăți cu capital public, privat sau mixt) care, în ultimii 3 ani calendaristici:

  • declară și plătesc la termen toate obligațiile fiscale, inclusiv amenzile.
  • plătesc obligațiile fiscale stabilite suplimentar față de cele declarate (prin declarații rectificative sau decizii de impunere emise de inspecția fiscală), până la termenul de plată prevăzut de lege.
  • plătesc eventualele obligații fiscale accesorii până la termenul prevăzut de lege.
  • nu sunt sub incidența insolvenței.
EXCLUSIV Premieră la ANAF - Șefii trebuie să se angajeze în scris că vor colecta pentru stat anumite sume CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Premieră la ANAF - Șefii trebuie să se angajeze în scris că vor colecta pentru stat anumite sume

Valoarea bonificației va fi un procent din obligația fiscală achitată anticipat, astfel cum suma aferentă este stabilită prin convenția încheiată cu organul fiscal.

În funcție de analiza impactului financiar pentru acordarea acestor bonificații, Finanțele vor stabili procentul (1-5%, în funcție de rezultatele analizei).

Amnistia fiscală

Potrivit ministrului, proiectul Finanțelor privind amnistia fiscală va intra în ședința Guvernului, pentru aprobare, săptămâna următoare.

Restructurarea financiară ar urma să aibă un impact pozitiv de până la 1 miliard de lei în buget anul acesta, a spus Teodorovici.

EXCLUSIV Case de marcat cu jurnal electronic - Finanțele schimbă Legea prevenirii. Nerespectarea obligației de a avea noile case de marcat va fi sancționată direct cu amenzi, de până la 10.000 de lei CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Case de marcat cu jurnal electronic - Finanțele schimbă Legea prevenirii. Nerespectarea obligației de a avea noile case de marcat va fi sancționată direct cu amenzi, de până la 10.000 de lei

De această măsură pot beneficia:

  • 31 de companii de stat, cu datorii totale de 1,73 miliarde de lei;
  • 28 de companii cu capital mix (stat plus privat), cu datorii de 917 milioane lei;
  • peste 2.600 de companii private, cu datorii de 21,5 miliarde de lei;
  • 30 de instituții publice cu datorii de aproape 130 milioane de lei.

Mai multe detalii despre amnistia fiscală găsiți în acest articol
 

viewscnt
Afla mai multe despre
eugen teodorovici
ministerul finantelor
bomificatii
anaf
amnistia fiscala
restructurarea financiara
firme