Termenele de executare a obligațiilor de plată ale instituțiilor publice - reduse drastic. Listă cu bunurile și veniturile ce pot fi urmărite de creditori

Termenele de executare a obligațiilor de plată ale instituțiilor publice - reduse drastic. Listă cu bunurile și veniturile ce pot fi urmărite de creditori
scris 8 iun 2021

Termenele de executare a obligațiilor de plată ale instituțiilor publice, stabilite prin titluri executorii, vor fi reduse drastic, conform unui proiect de lege al actualei puteri. Mai mult, creditorilor le va fi pusă la dispoziție o listă cu bunurile și veniturile instituțiilor în cauză, în vederea recuperării datoriei.

VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete! CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete!

De ce este important: Creanțele stabilite prin titluri executorii în sarcina instituțiilor și autorităților publice se achită din sumele aprobate cu această destinație prin bugetele acestora sau, după caz, de la titlurile de cheltuieli la care se încadrează obligația de plată respectivă. Ele nu se pot achita însă din sumele destinate potrivit bugetului aprobat pentru acoperirea cheltuielilor de organizare și funcționare, inclusiv a celor de personal.

De asemenea important: Legislația actuală prevede că dacă o creanță stabilită prin titluri executorii nu începe sau nu continuă din cauza lipsei de fonduri, instituția debitoare este obligată ca, în termen de 6 luni, să facă demersurile necesare pentru a-și îndeplini obligația de plată. Acest termen curge de la data la care insituția a primit somația de plată.

DOCUMENT Decizie CJUE vizând acțiuni ale ANAF: Firmele care intră în procedură de faliment nu își pierd dreptul de a regulariza TVA dacă desfășoară activități economice CITEȘTE ȘI DOCUMENT Decizie CJUE vizând acțiuni ale ANAF: Firmele care intră în procedură de faliment nu își pierd dreptul de a regulariza TVA dacă desfășoară activități economice

Noul proiect legislativ completează, în primul rând, legislația actuală cu prevederea că:

- ”Instituția debitoare este obligată ca, în termen de 2 luni, sa facă demersurile necesare pentru a-și îndeplini obligația de plată”.

Un nou articol propune completarea legislației stablind că neîndeplinirea obligațiilor de plată în termenul de 2 luni poate determina executarea silită, la cererea creditorului, iar executarea silită, încuviințată de instanța de executare, va începe prin emiterea unei somații de plată și prin urmărirea sumelor aprobate în bugetele instituțiilor debitoare.

Cotă redusă de TVA avansată pentru publicații digitale. Guvernul însă tocmai s-a angajat la Bruxelles să nu introducă alte cote tăiate de TVA CITEȘTE ȘI Cotă redusă de TVA avansată pentru publicații digitale. Guvernul însă tocmai s-a angajat la Bruxelles să nu introducă alte cote tăiate de TVA

În cazul în care creanța nu este executată din lipsă de fonduri, instituția debitoarea va avea termen de doar 1 lună să-și îndeplinească obligația.

“Dacă executarea creanței stabilite prin titluri executorii nu poate continua din cauza lipsei de fonduri, instituția debitoare este obligată ca, în termen de o lună, să facă demersurile necesare pentru a-ți îndeplini obligația de plată”, este reformularea porpusă în cazul actualelor prevederi.

Termenul va curge de la data la care instituția debitoare a primit somația de plată comunicată de organul de executare, la cererea creditorului, și suspendând cursul prescriptiei dreptului de a obține executarea silită.

Modificare importantă pregătită la regimul PFA: Vechimea în muncă - recunoscută CITEȘTE ȘI Modificare importantă pregătită la regimul PFA: Vechimea în muncă - recunoscută

Conform proiectului, în cazul in care instituțiile debitoare nu își îndeplinesc obligația de plată în termenul de 1 lună, creditorul va putea soliciia continuarea executării silite, iar ”la solicitarea organului de executare, instituția debitoare, prin ordonatorul principal de credite bugetare, are obligația de a prezenta lista bunurilor si a veniturilor urmăribile”.

Proiectul mai prevede, totodată, scutirea de la plata taxei de timbru atât pentru cererile de încuviințare a executării formulate împotriva instituțiilor și autorităților publice, cât și pentru cererile formulate de instituțiile și autoritățle publice în cadrul procedurii de executare silită

Instituțiile și autoritățle publice vor fi scutite și de la plata sumelor stabilite cu titlu de cauțiune.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
executare
executoriu
titlu
institutii
autoritati
plata
datorie
termen
proiect
lege