ULTIMA ORĂ CONFIRMARE Declarația Unică - Guvernul a amânat termenul. Vor fi acordate bonificații

ULTIMA ORĂ CONFIRMARE Declarația Unică - Guvernul a amânat termenul. Vor fi acordate bonificații
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 8 mai 2020

Guvernul a decis, în ședința de joi seara, extinderea până la 30 iunie a termenului limită pentru depunerea Declarației Unice, informație anunțată anterior de Profit.ro ca fiind pregătită. De asemenea, sunt introduse și bonificații pentru plata sumelor datorate în baza acestei declarații. Declarația Unică este depusă de aproape 1 milion de persoane. Pentru a intra în vigoare, decizia trebuie publicată în Monitorul Oficial.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Încă 2 milioane de lei donate pentru a susține lupta împotriva COVID-19 CITEȘTE ȘI Încă 2 milioane de lei donate pentru a susține lupta împotriva COVID-19

Astfel, circa un milion de români care obțin venituri din activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, agricultură, chirii, câștiguri de capital și alte forme de venituri vor primi bonificații de până la 10% dacă vor achita impozitele sau contribuțiile până la data de 30 iunie, noul termen de depunere a declarației unice.

INTERVIU Bogdan Georgescu, despre premium în business CITEȘTE ȘI INTERVIU Bogdan Georgescu, despre premium în business

Guvernul a aprobat propunerea Ministerului Finanțelor  de a acorda bonificații de până la 10% tuturor persoanelor care vor plăti până la 30 iunie impozitul pe venit și contribuțiile sociale aferente veniturilor/câștigurilor obținute în 2019 din activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, cedarea folosinței bunurilor, transferul titlurilor de valoare, agricultură, silvicultură și piscicultură sau din alte categorii de venituri, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor.

Bonificația va fi aplicată pentru impozitul pe venit, contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate, datorate pentru veniturile realizate în anul 2019, pentru care există obligația depunerii Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.

Persoanele fizice vor primi o bonificație de 5% din impozitul pe venit, contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate, reprezentând obligații fiscale anuale pentru anul 2019, dacă toate aceste obligații fiscale de plată se sting prin plată sau compensare, integral până la data 30 iunie 2020 inclusiv.

Legea societăților comerciale și regulile pentru AGA și CA - modificate prin OUG. Termenul de întrunire a AGA - prelungit CITEȘTE ȘI Legea societăților comerciale și regulile pentru AGA și CA - modificate prin OUG. Termenul de întrunire a AGA - prelungit

De asemenea, va fi aplicată o bonificație de 5% din impozitul pe venit, contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate, pentru depunerea Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice prin mijloace electronice de transmitere la distanță, până la 30 iunie 2020 inclusiv. Aceasta se acordă numai dacă este îndeplinită condiția de acordare a bonificației pentru plata în termenul anunțat.

Acordarea bonificațiilor în anul 2020, se efectuează de către contribuabil prin înscrierea acesteia în mod distinct în Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoane fizice, iar obligațiile fiscale de plată se determină prin diminuarea obligațiilor fiscale datorate cu valoarea bonificației.

Bonificațiile se acordă numai prin completarea și depunerea, până la data de 30 iunie 2020 inclusiv, noul termen stabilit de Guvern, a Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul I. Date privind veniturile realizate - formular actualizat în acord cu noile prevederi, inițială sau rectificativă, în format simplificat, după caz.

Termenul initial de depunere era data de 15 martie, termen prorogat până la data de 25 mai.

Ce fac cei care au depus și au plătit deja fără bonificații

Contribuabilii care au depus Declarația unică pentru veniturile realizate în anul 2019, indiferent de modalitatea de depunere, fără acordarea bonificațiilor, pot beneficia de acestea, prin depunerea unei declarații rectificative până la data de 30 iunie 2020 inclusiv.

În cazul în care plata obligațiilor fiscale anuale datorate pentru anul 2019 a fost efectuată până la data intrării în vigoare a ordonanței adoptate acum de Guvern, sau ulterior acestei date, dar nu mai târziu de data de 30 iunie 2020 inclusiv, aceasta se ia în considerare pentru acordarea bonificațiilor. Pentru sumele achitate în plus față de obligațiile fiscale de plată aferente anului 2019, se aplică în mod corespunzător prevederile art.167 (compensarea) sau 168 (restituiri de sume), după caz, din Codul de procedură fiscală.

Declarația Unică poate fi depusă online, prin serviciul Spațiul privat virtual (SPV) ori pe site-ul e-guvernare.ro, cu semnătură electronică calificată, precum și pe hârtie, la registratura Fiscului ori prin poștă, cu confirmare de primire.

Patru probleme de politică publică ce pot stimula eforturile lumii de a proteja și restaura ecosistemele naturale CITEȘTE ȘI Patru probleme de politică publică ce pot stimula eforturile lumii de a proteja și restaura ecosistemele naturale

În 2019, Declarația Unică a fost depusă de aproximativ 960.000 de contribuabili, 80% dintre aceștia utilizând Spațiul Privat Virtual.

FOTO Ce este stilul business casual și cum îl obținem CITEȘTE ȘI FOTO Ce este stilul business casual și cum îl obținem

Acest formular se utilizează atât pentru declararea impozitului pe veniturile realizate și a contribuțiilor sociale datorate pentru anul 2019, cât și pentru estimarea obligațiilor datorate pentru anul 2020. Declarația unică trebuie depusă de către persoanele fizice care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România, din: activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, cu excepția contribuabililor pentru care impozitul se reține la sursă, cedarea folosinței bunurilor, activități agricole, piscicultură și/sau silvicultură, transferul titlurilor de valoare, precum și venituri din alte surse (de exemplu: câștiguri din transferul de monedă virtuală sau venituri impozabile ca urmare a cesiunii de creanță).

ANAF vine cu noul sistem de poprire bancară de la 15 iunie, dată până la care acestea sunt suspendate. Lucrează la acest mecanism de un an CITEȘTE ȘI ANAF vine cu noul sistem de poprire bancară de la 15 iunie, dată până la care acestea sunt suspendate. Lucrează la acest mecanism de un an

De asemenea, formularul trebuie transmis ANAF și de către persoanele fizice rezidente care realizează venituri din străinătate, supuse impozitării în România (de exemplu: venituri din activități independente, venituri din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală, venituri din cedarea folosinței bunurilor, venituri din activități agricole, piscicultură, silvicultură, venituri sub formă de dividende, venituri sub formă de dobânzi, venituri din premii, venituri din jocuri de noroc, câștiguri din transferul titlurilor de valoare etc.).

Declarația unică se depune astfel

  • în format hârtie, direct la registratura organului fiscal sau prin poștă, cu confirmare de primire (data depunerii declarației în format hârtie este data înregistrării acesteia la organul fiscal sau data depunerii la poștă, după caz)
  • prin mijloace electronice de transmitere la distanță, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, respectiv: prin intermediul serviciului "Spațiul privat virtual" (SPV); pe site-ul e-guvernare.ro, cu semnătură electronică calificată.

Pentru completarea si depunerea declarației unice, contribuabilii pot solicita asistență telefonică, în domeniul fiscal sau IT, la numărul 0314039160, sau la sediul unităților fiscale pentru completarea și depunerea declarației, inclusiv online, utilizând calculatoarele puse la dispoziția contribuabililor în acest scop.

viewscnt
Afla mai multe despre
declaratia unica
bonificatii
sedinta de guvern