ULTIMA ORĂ Deficitul bugetar urcă la 6,7% din PIB. Comisia de prognoză estimează o contracție a economiei de 1,9%

ULTIMA ORĂ Deficitul bugetar urcă la 6,7% din PIB. Comisia de prognoză estimează o contracție a economiei de 1,9%
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 15 apr 2020

Deficitul bugetar se va situa anul acesta la 72,5 miliarde de lei, reprezentând 6,7% din PIB, a anunțat astăzi ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, în contextul în care bugetul se află sub presiune semnificativă din cauza creșterii cheltuielilor, mai ales în sectorul de sănătate și muncă, dar și din cauza diminuării veniturilor ca urmare a impactului economic al restricțiilor impuse pentru combaterea răspândirii coronavirusului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Anterior, în bugetul pentru anul 2020, deficitul bugetar era prognozat la 3,6% din PIB, dar în contextul unei creșteri economice care era planificată la 4,1% din PIB. În prezent, economiștii estimează scădere economică și deficit bugetar care ar putea ajunge, într-o recesiune mai severă, la 8% din PIB.

"Coordonatele macro de la care pornim sunt următoarele. În acest moment, Comisia Națională de Strategie și Prognoză estimează că pentru 2020 economia va avea o contracție de -1,9% din PIB și un deflator de 4,1%. Asta înseamnă o creștere generalizată a prețurilor în economie. În aceste condiții, deficitul bugetului general consolidat crește de la 40,5 miliarde lei la 72,5 miliarde lei, ceea ce înseamnă un deficit estimat pentru anul acesta de 6,7% din PIB. acestea sunt estimări pe care le facem în acest moment", a declarat ministrul într-o conferință de presă.

După conferința de presă, ministrul a transmis că la rectificare nu s-a umblat la sumele prevăzute pentru majorarea pensiilor în toamnă. Majorarea pensiilor cu circa 40%, prevăzută de legislație pentru această toamnă, este criticată de mult timp de economiști, dar mai ales în ultima perioadă, având în vedere povara foarte mare pe care o pune pe bugetul statului.

Rectificarea bugetară propusă Guvernului și aprobată în ședința de joi se bazează pe noua estimare a Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză care indică o contracție de 1,9% a economiei Roimâniei în 2020. În condițiile unui deflator PIB de 4,1%, valoarea nominală a produsului intern brut estimat coboară de 1.082,1 miliarde lei, față de 1.129,2 miliarde lei cât s-a avut în vedere la bugetul inițial, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor.

Deficitul bugetului general consolidat crește în sumă absolută de la 40,54 miliarde lei la 72,5 miliarde lei, respectiv cu 32 miliarde lei, pe fondul unei diminuări cu 19,5 miliarde de lei a veniturilor totale și a unei majorări de 12,5 miliarde lei a cheltuielilor totale.

Influența negativă a veniturilor din economia internă, cauzată în mare parte de facilitățile fiscale acordate, este estimată la 23 de miliarde lei, dar o parte va fi compensată prin intrări suplimentare de 3,9 miliarde lei venituri din fonduri europene pentru decontarea sumelor utilizate în măsurile de combatere a coronavirusului COVID-19. Cea mai amplă scădere este așteaptată la încasările din contribuții de Asigurări Sociale (8,36 miliarde lei), ca urmare a măsurilor privind șomajul tehnic și a reducerii sau opririi activității în unele sectoare. Reducerea și închiderea unor activități va impacta și pe încasările din TVA (- 5,6 miliarde lei), accize (- 2,7 miliarde lei) sau impozit pe profit (- 2,3 miliarde lei).

Influențele pe principalii ordonatori de credite ai bugetului de stat se prezintă astfel:

  • Ministerul Muncii și Protecției Sociale: +8,1 miliarde lei, din care, în principal: +1,9 miliarde lei pentru indemnizații în urma suspendării activității conform OUG nr.30/2020 și +6,04 miliarde lei transferul de echilibrare către Bugetul asigurărilor sociale de stat.
  • Ministerul Sănătății: +3,8 miliarde lei, astfel:
    • +740,0 milioane lei, în principal pentru programe de sănătate, achiziții în regim de urgență de echipamente/materiale sanitare, transferuri de capital pentru susținerea măsurilor destinate combaterii pandemiei cu coronavirusul SARS-CoV-2.
    • +250 milioane lei, suplimentarea cheltuielilor aferente programelor cu finanțare rambursabilă
    • +2.791,4 milioane lei, suplimentarea transferurilor pentru echilibrarea bugetului Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.
  • Ministerul Finanțelor – Acțiuni Generale: +3,22 miliarde lei, din care în principal pentru: +3 miliarde lei la Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, 200 milioane lei pentru schema de ajutor de stat pentru susținerea activității IMM-urilor în contextul crizei economice generate de pandemia COVID – 19.
  • Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației: +1 miliard lei pentru derularea Programului Național de Dezvoltare Locală.
  • Ministerul Afacerilor Interne: +586,2 milioane lei per sold, s-a suplimentat pentru combaterea răspândirii infecției cu coronavirusul SARS-COV-2 cu +680 milioane lei, astfel:
    • +200 milioane lei pentru finanțarea cheltuielilor pentru combaterea răspândirii infecției cu coronavirusul SARS-COV-2, potrivit prevederilor OUG nr. 1/2020 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență.
    • +480 milioane lei pentru stocuri de urgență medicală, în baza prevederilor OUG nr. 11/2020; dotarea structurilor Poliției de Frontieră Române, Poliției Române, Jandarmeriei Române și IGSU, care participă la acțiuni de limitare a răspândirii infecției cu coronavirusul SARS-COV-2.
  • Ministerul Transporturilor Infrastructurii și Comunicațiilor: +135 milioane lei reprezentând subvenții acordate operatorilor economici din coordonarea acestuia.
  • Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale: +100 milioane lei pentru asigurarea sumelor necesare garanțiilor de stat pentru împrumuturile contractate de întreprinderile din sectorul agricol.
  • Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor la domiciliu: +34,7 milioane lei pentru achiziția de către direcțiile județene sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor de echipamente de protecție și materiale de dezinfecție necesare desfășurării activității în condiții de siguranță.
  • Serviciul de Telecomunicații Speciale: +27,5 milioane lei pentru achiziția de echipamente, inclusiv licențe și aplicații informatice pentru creșterea capacității STS de asigurare a solicitărilor de servicii de comunicații și tehnologia informației primite de la autoritățile și instituțiile statului implicate în combaterea pandemiei de coronavirus și limitarea răspândirii acesteia, precum și pentru proiectarea de către STS de sisteme de comunicații și aplicații necesare Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătății și autorităților locale, pentru a comunica în timp real și permanent cu persoanele carantinate sau izolate.
  • Serviciul Român de Informații: +13,2 milioane lei pentru susținerea activității unităților sanitare din rețeaua proprie, igienizarea spațiilor de lucru, asigurarea materialelor de protecție pentru personalul care își desfășoară activitatea pe aeroporturi și de transport al corespondenței clasificate.
  • Ministerul Afacerilor Externe: +6,5 milioane lei în special pentru acoperirea cheltuielilor transportului în România a cetățenilor români aflați în carantină pe teritoriul altor state.
  • Academia Romana: +5,6 milioane lei per sold, din care 20,9 milioane lei pentru Spitalul Universitar de Urgență Elias și Centrul Medical de Diagnostic și Tratament Ambulatoriu - achiziționare echipamente protecție, curățenie, dezinfectanți, aparate UV, aparatură medicală și echipamente comunicații în urgență.
  • Ministerul Apărării Naționale: realocări de la cheltuieli de capital la bunuri și servicii și Transferuri între unități ale administrației publice pentru achiziționare echipamente protecție, curățenie, dezinfectanți, aparate UV, aparatură medicală și echipamente comunicații în urgență.

Anterior, ministrul Finanțelor a declarat în conferința de presă că din economia internă, Ministerul Finanțelor estimează că va încasa mai puțin cu 23,2 miliarde lei. De la Comisia Europeană, Guvernul estimează că va primi 3,8 miliarde lei pe partea de venituri, astfel că rezultă o scădere a veniturilor de 19,4 miliarde lei.

Alte cifre ale rectificării pe partea de venituri, prezentate de ministru:

  • venituri mai mici cu 2,2 miliarde lei la impozitul pe profit
  • impozitul pe venit ar urma să aducă mai puțin cu 1,5 miliarde lei
  • din TVA, Ministerul Finanțelor estimează încasări mai mici cu 5,5-5,6 miliarde lei
  • din accize mai puțin cu 2,6 miliarde lei
  • din contribuții de asigurări sociale - 8,3 miliarde lei

Cheltuielile bugetului general consolidat cresc cu 12,5 miliarde lei:

  • la cheltuieli de personal avem un plus de 576 milioane lei, aici fiind inclusă și plata stimulentului de risc, de 2.500 lei brut pe lună, pentru medici, personal sanitar, paramedical, auxiliar, implicat în transportul și tratarea persoanelor infectate cu COVID-19. Acesta se acordă pe perioada stării de urgență
  • cresc cu 6,9 miliarde de lei cheltuielile cu asistența socială. E vorba de șomaj tehnic, plata indemnizațiilor pentru concedii medicale și altele
  • vom include 3 miliarde de lei în fondul de rezervă, scopul fiind ca până la următoarea rectificare, în cazul în care este nevoie de resurse pentru sănătate, șomaj tehnic, autorități locale, Guvernul poate lua bani din acest fond, fără să facă o nouă rectificare

Ministerul Muncii primește 8,1 miliarde lei, iar cel al Sănătății, 3,8 miliarde lei. Acestea sunt cele două ministere care primesc fonduri la actuala rectificare bugetară.

Ieri, Fondul Monetar Internațional (FMI) a estimat că economia României se va contracta cu 5% în 2020, pe fondul crizei provocate de pandemia de coronavirus. La nivel mondial, “Marele Blocaj” economic este așteptat să declanșeze cea mai severă recesiune de la Marea Depresiune din anii ’30.

Pe de altă parte, săptămâna trecută, Banca Mondială a estimat că economia României va continua să crească în 2020, în pofida impactului generat de pandemia de coronavirus, însă a avertizat că riscul unei recesiuni este ridicat, în special din cauza înrăutățirii climatului extern.

Orban anunță - Guvernul este pregătit să suporte parțial salariul persoanelor care au fost în șomaj tehnic și sunt reangajate CITEȘTE ȘI Orban anunță - Guvernul este pregătit să suporte parțial salariul persoanelor care au fost în șomaj tehnic și sunt reangajate

Poziția fiscală s-a deteriorat semnificativ începând cu luna martie, în contextul în care restricțiile dure impuse de autorități au condus la oprirea totală sau parțială a unor părți importante ale economiei. În consecință, veniturile statului au scăzut.

De asemenea, autoritățile au acordat și unele înlesniri firmelor, pentru a susține lichiditatea în mediul de business.

Alte măsuri de sprijin, dar cu impact asupra finanțelor publice sunt și cele pentru susținerea angajaților, prin introducerea șomajului tehnic suportat de către stat.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul finantelor
buget
rectificare
deficit bugetar