ULTIMA ORĂ DOCUMENT Proiect adoptat de Parlament: Populația și firmele pot amâna plata facturilor la utilități, dar nu și la mobil. Amânare și la virarea contribuțiilor de asigurări sociale, reduse cu 50%

ULTIMA ORĂ DOCUMENT Proiect adoptat de Parlament: Populația și firmele pot amâna plata facturilor la utilități, dar nu și la mobil. Amânare și la virarea contribuțiilor de asigurări sociale, reduse cu 50%
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 3 apr 2020

La cerere, firmele cărora le-au scăzut veniturile cu 15% vor putea beneficia de amânarea, pe o perioadă de 3 luni, de la plata contribuțiilor de asigurări sociale de stat și contribuției asiguratorie pentru muncă aferente veniturilor din salarii si asimilate salariilor. Ulterior, doar 50% din contribuțiile sociale vor fi achitate, în mod eșalonat. De asemenea, firmele și persoanele fizice pot amâna 3 luni plata serviciilor de utilităţi, cu excepția serviciilor de voce și date mobile, potrivit unui proiect de lege inițiat de Marcel Ciolacu, Călin Popescu-Tăriceanu și Victor Ponta și aprobat vineri prin votul final al Camerei Deputaților.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Proiectul a fost adoptat, în urma unor modificări aduse în comisii, și cu voturile USR, PMP și UDMR. Proiectul mai trebuie doar promulgat de șeful statului.

FOTO 4 perechi de pantofi esențiale oricărui bărbat CITEȘTE ȘI FOTO 4 perechi de pantofi esențiale oricărui bărbat

Actul a fost adoptat cu 243 de voturi pentru, 81 contra și 3 abțineri.

Rețeaua Regina Maria și Atlas oferă consiliere psihologică gratuită medicilor și asistentelor implicați în gestionarea cazurilor de Covid-19 CITEȘTE ȘI Rețeaua Regina Maria și Atlas oferă consiliere psihologică gratuită medicilor și asistentelor implicați în gestionarea cazurilor de Covid-19

Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a anunțat, chiar înainte de vot, că liberalii vor ataca la Curtea Constituțională proiectul, iar acest lucru va întârzia procedura de intrare în vigoare.

Scandinavian Design House lansează primul showroom virtual din România CITEȘTE ȘI Scandinavian Design House lansează primul showroom virtual din România

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a făcut publică anterior o fotografie în care apare alături de Călin-Popescu Tăriceanu, Victor Ponta, Sorin Grindeanu - toți trei, foști premieri -, dar și de senatorul PSD Șerban Nicolae și deputatul Pro România Nicolae Bănicioiu, arătând că au elaborat un proiect de lege cu o serie de facilități fiscale, amânare și reeșalonare de plăți acordate companiilor și angajaților acestora.

Guvern: Părinții vor fi plătiți să stea acasă cu copiii și pe perioada vacanței școlare de Paște CITEȘTE ȘI Guvern: Părinții vor fi plătiți să stea acasă cu copiii și pe perioada vacanței școlare de Paște

Proiectul avea în vedere inițial ”operatorii economici”, dar la Senat prevederile au fost modificate pentru a fi aplicate și pentru persoane fizice sau, parțial, și pentru autorități locale. La Camera Depuților, autoritățile locale au fost eliminate însă din categoria persoanelor juridice care pot beneficia de amânarea plății contribuțiilor de asigurări sociale de stat.

Tot deputații au decis că facilitățile se vor aplica doar pentrru operatorii economici a căror activitate a fost oprită sau a căror venituri sau încasări s-au diminuat cu minimum 15% în luna în curs raportat la media celor două luni anterioare. 

Deputații au mai ținut să precizeze în lege că firmele și persoanele fizice pot amâna pentru 3 luni plata serviciilor de utilități, cu excepția serviciilor de voce și date mobile.

Pentru a nu fi afectați de aceste măruri, furnizorii de utilități vor putea accesa credite de trezorerie cu dobânda zero sau linii de creditare în regim de factoring pentru o perioadă de până la 18 luni, prevede proiectul, potrivit unor amendamente susținute de USR și PSD.

ULTIMA ORĂ Modificări la Codul Rutier intră în vigoare: Ținerea în mână a telefonului mobil și altor dispozitive de șoferi și bicicliști nu va mai fi amendată. Autobuzele vor putea circula pe linia de tramvai CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Modificări la Codul Rutier intră în vigoare: Ținerea în mână a telefonului mobil și altor dispozitive de șoferi și bicicliști nu va mai fi amendată. Autobuzele vor putea circula pe linia de tramvai

Ce prevede proiectul adoptat

Art. 1  (1) La cererea contribuabilului operator economic, a cărui activitate a fost oprită sau a căror venituri sau încasări s-au diminuat cu minimum 15% în luna în curs raportat la media celor două luni anterioare, se amână virarea contribuţiilor de asigurări sociale calculate și reținute de angajator aferente veniturilor din salarii şi veniturilor asimilate salariilor, aşa cum sunt definite la art. 146 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, pentru o perioadă de 3 luni, începând cu luna martie 2020.

(2) La cererea contribuabilului operator economic, a cărui activitate a fost oprită sau a căror venituri sau încasări s-au diminuat cu minimum 15% în luna în curs raportat la media celor două luni anterioare, virarea contribuţiei de asigurări sociale pentru aceste 3 luni se va face eşalonat, în următoarele 12 luni ulterioare încetării facilităţii instituite la alin.(1), în proporţie de 50% din volumul total scadent.

(3) Facilităţile prevăzute la alin.(1) și (2) se acordă sub condiţia păstrării valabilităţii contractelor de muncă existente la data de 1 martie 2020 pentru o perioadă de 12 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi.

(4) Pe perioada acordării facilităților de la alin. 1 și 2, salariații beneficiază de vechime în muncă, iar contribuțiile sociale obligatorii vor fi completate de la bugetul de stat.

ULTIMA ORĂ Programul \ CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Programul "Prima casă” în noua formulă "O familie, o casă" - promulgat. Noutate: Garantare de 100% de către stat pentru grupurile vulnerabile

Art. 2 La cererea contribuabilului operator economic, a cărui activitate a fost oprită sau a căror venituri sau încasări s-au diminuat cu minimum 15% în luna în curs raportat la media celor două luni anterioare, se amână la plată contribuţia asiguratorie pentru muncă aferentă veniturilor din salarii şi veniturilor asimilate salariilor, aşa cum sunt definite la art. 2201 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, pentru o perioadă de 3 luni, începând cu luna martie 2020.

Art. 3 Contribuabilii operatori economici, nu vor plăti dobânzi și penalităţi de întârziere pentru perioada cât timp plata contribuţiilor este amânată.

Art. 4 - (1) La cererea beneficiarului, persoană fizică, afectată direct sau indirect de măsurile impuse de autoritățile competente, pe perioada stării de urgență, sau a operatorului economic, a cărui activitate a fost oprită sau a căror venituri sau încasări s-au diminuat cu minimum 15% în luna în curs raportat la media celor două luni anterioare, se amână la plată, pentru o perioadă de 3 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, plata serviciilor de utilităţi: apă-canal, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, cablu TV, cu excepția serviciilor de voce și date mobile.

(2) La expirarea perioadei de trei luni menționate la alin. (1), beneficiarii de servicii de utilități vor plăti sumele scadente, eșalonat, pe o perioadă de 12 luni de la expirarea perioadei, fără a li se percepe dobânzi și penalități de întârziere.

(3) Operatorii economici care suportă amânarea la plată vor eșalona debitele restante fără a depăși raportul de 1/12 pe lună.

DOCUMENT Modificare a Codului Muncii pentru decontarea șomajului tehnic de la buget, în cazul stării de urgență. Procedura stabilită CITEȘTE ȘI DOCUMENT Modificare a Codului Muncii pentru decontarea șomajului tehnic de la buget, în cazul stării de urgență. Procedura stabilită

(4) Pentru acoperirea echivalentului sumelor afectate de măsurile prevăzute la alin. (1), Ministerul Finanțelor Publice pune la dispoziția furnizorilor de utilități, prin Trezoreria Statului, credite de trezorerie cu dobânda zero pentru o perioadă de până la 18 luni.

(5) Ministerul Finanțelor Publice va garanta linii de creditare în regim de factoring pentru furnizorii de utilități afectați de măsurile de la alin.(1) pentru sumele afectate de măsurile prevăzute la alin. (1) pentru o perioadă de până la 18 luni.

(6) La expirarea perioadei prevăzută la alin. (1) furnizorii de utilități plătesc sumele scadente, eșalonat, pe perioada menționată la alin. (2) pe măsura încasării contravalorii facturilor de la beneficiarii menționați la alin. (1).

(7) Guvernul României definește până la data de 01 mai 2020 consumatorul vulnerabil, elaborează și pune în funcțiune o schema de ajutor pentru aceștia în conformitate cu prevederile art. 5 din Directiva 2019/944/UE privind normele comune pentru piața internă de energie electrică a Parlamentului European și a Consiliului din 5 iunie 2019 și de modificare a Directivei 2012/27/UE.

Documentul aprobat

viewscnt
Afla mai multe despre
psd
alde
pro romania
ciolacu
ponta
tariceanu
grindeanu
coronavirus
grup
ordonanta
proiect
lege