ULTIMA ORĂ Guvernul nu renunță la ideea ca Pilonul II să devină opțional. Lucrează la un mecanism prin care să stimuleze contribuabilii să se mute la Pilonul I

ULTIMA ORĂ Guvernul nu renunță la ideea ca Pilonul II să devină opțional. Lucrează la un mecanism prin care să stimuleze contribuabilii să se mute la Pilonul I
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 3 apr 2018

Premierul Viorica Dăncilă și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, au anunțat că Guvernul lucrează la un mecanism prin care persoanele care contribuie la Pilonul II de pensii, administrat privat, să se transfere cu aceste contribuții integral la Pilonul I, administrat de stat. Ministrul Teodorovici susține că asigurații vor fi informați periodic cu privire la sumele acumulate în contul personal de pensii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Premierul a anunțat că Guvernul pregătește un pachet legislativ pentru Pilonul II de pensii, administrate privat, fără detalii.

În schimb, ministrul Teodorovici a confirmat că se are în vedere ca Pilonul II să fie opțional.

”Pentru ca oamenii să vină către Pilonul II, trebuie să ne asigurăm noi, ca stat, vis-a-vis de următoarele lucruri: în primul rând, transparența în ceea ce înseamnă contribuția fiecărui contribuabil la acest Pilon I, în sensul că informațiile trebuie aduse la cunoștința contribuabilului, vis-a-vis de cât s-a acumulat, exact perioada de timp în care a acumulat, pentru a fi sigur că banii pe care îi depune lunar există, sunt folosiți în mod eficient și că omul are siguranța unei pensii atunci când iese la pensie. De asemenea, trebuie să găsim un mecanism pentru a stimula trecerea opțională de la Pilonul II la Pilonul I”, a declarat Teodorovici.

El a prezentat ca exemplu de stimulente un randament minim al contribuției, dar a subliniat că ar fi vorba și de alte stimulente pentru mutarea contribuției.

Bani mai puțini în contul privat de pensii, în pofida asigurărilor oficiale. Statul dă vina pe angajatori deși aceștia au majorat salariul brut CITEȘTE ȘI Bani mai puțini în contul privat de pensii, în pofida asigurărilor oficiale. Statul dă vina pe angajatori deși aceștia au majorat salariul brut

Ministrul Finanțelor Publice s-a arătat convins că statul va fi performant în administrarea acestor contribuții și a susținut că nu există nicio legătură între scăderea contribuțiilor la Pilonul II și intenția de atragere a lor la Pilonul I.

”Noi, ca stat, trebuie să lăsăm cetățeanului posibilitatea să opteze pentru cea mai bună variantă”, a mai spus Teodorovici, care nu a putut indica o dată anume când ar putea interveni această modificare.

Teodorovici a precizat, în schimb, că administratorii Pilonului II nu au fost informați cu privire la intenția Guvernului.

În toamna anului trecut, premierul de atunci, Mihai Tudose, afirma că Guvernul analizează posibilitatea ca de la anul românii să decidă singuri dacă vor sau nu ca pensia lor să fie administrată și de fonduri private, nu doar de către stat. Practic, Pilonul II de pensii nu va fi desființat, așa cum au fost atunci informațiile, dar va deveni opțional.

viewscnt
Afla mai multe despre
pensii
pilon ii
optional
contributii
guvern
dancila
teodorovici
finante