ULTIMA ORĂ La inițiativa lui Teodorovici, ridicarea popririlor de ANAF imediat după achitarea datoriei, precum și noul termen de restructurare a datoriilor firmelor - oprite

ULTIMA ORĂ La inițiativa lui Teodorovici, ridicarea popririlor de ANAF imediat după achitarea datoriei, precum și noul termen de restructurare a datoriilor firmelor - oprite
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 18 feb 2020

La inițiativa fostului ministrul al Finanțelor și senator PSD Eugen Teodorovici, membrii comisiei de buget și finanțe din Senat au eliminat, dintre modificările propuse de Guvernul Orban la Codul de Procedură Fiscală, prevederea că ANAF va avea obligația expresă de a ridica imediat, adică în cel mult o oră, popririle pe conturi bancare ale debitorilor, precum și noile termene stabilite pentru restructurarea de către firme a datoriilor la bugetul de stat. Teodorovici susține că astfel de prevederi pot fi incluse în proiecte promovate de el personal și aflate în stare avansată de dezbatere, la Camera Deputaților.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
Suzuki își extinde gama de modele hibrid si devine primul producator care comercializeaza doar modele hibrid 12V si 48V. Time to Hybrid! CITEȘTE ȘI Suzuki își extinde gama de modele hibrid si devine primul producator care comercializeaza doar modele hibrid 12V si 48V. Time to Hybrid!

De ce este important: În prezent, popririle sunt instituite rapid și pe mai multe conturi ale firmei/persoanei executate, indiferent de sumele aflate în conturi. Pe de altă parte, ridicarea popririi după ce ANAF a luat banii este greoaie și poate dura mai multe zile, interval în care blocarea conturilor poate cauza probleme majore firmei sau persoanei în cauză.

Ce așteptări avem de la anul fiscal 2020? CITEȘTE ȘI Ce așteptări avem de la anul fiscal 2020?

Noua măsură fusese introdusă de Guvern de prin ordonanță de urgență, la finele lunii ianuarie, și stabilea că ANAF va avea obligația expresă de a ridica imediat, adică în cel mult o oră, după cât apreciază ministrul Finanțelor, popririle pe conturi bancare ale debitorilor, în situația în care aceștia și-au achitat datoriile scadente, precum și de a notifica, în același interval, angajatorii, prin Spațiul Privat Virtual, de încetarea executării silite.

Mai este important: De asemenea, printr-o altă ordonanță de urgență, Guvernul a stabilit un nou termen pentru depunerea intenției de restructurare, respectiv în perioada 1 februarie - 31 martie 2020, și a decis prorogarea termenului limită pentru depunerea cererii de restructurare, conform OG 6/2019, de la 8 februarie până la 31 iulie 2020. A fost eliminat totodată plafonul de 1 milion de lei, astfel încât de măsura restructurării să poată beneficia și debitorii cu restanțe mai mici de 1 milion lei la 31 decembrie 2018.

DOCUMENT ANAF lansează GHIDUL privind întocmirea și utilizarea principalelor documente financiar-contabile CITEȘTE ȘI DOCUMENT ANAF lansează GHIDUL privind întocmirea și utilizarea principalelor documente financiar-contabile

Ajunse în dezbaterea comisie de buget și finanțe din Senat, care a întocmit rapoartele pentru votul ce va fi exprimat în plen, din ordonanțele de urgență ale Guvernului au fost însă eliminate toate prevederile noi privind poprirea conturilor bancare, precum și modificările la restructurarea datoriilor, fiind păstrate doar reglementări care implementează directive europene în domeniul fiscal.

Senatorul Teodorovici a argumentat că în Camera Deputaților se află un proiect inițiat de el privind reglementarea popririlor, iar dacă Guvernul dorește, poate propune introducerea noilor reglementări în acel proiect, având în vedere că inițiativa legislativă din Camera Deputaților are termen de adoptare mai apropiat.

Aceeași idee a fost susținută de senatorul PSD în cazul restructurării datoriilor firmelor. Având în vedere că proiectul de adoptarea a Ordonanței Guvernului 6/2019 se află încă în dezbaterea comisiilor de specialitate ale deputaților, Teodorovici a transmis reprezentanților Ministerului Finanțelor că pot introduce noile termene pentru firme în ordonanța promovată de acesta ca ministru.

Eugen Teodorovici ar fi vrut și eliminarea din actul normativ al Guvernului și a extinderii termenelor pentru depunerea Declarației Unice și Declarației 230, în cazul ultimeia susținând că ar fi doar în interesul ”ONG-iștilor”, dar a fost convins de colegi să nu mai formuleze astfel de amendamente.

BNR crede că Guvernul ar putea fi silit să ia măsuri suplimentare de tăiere a cheltuielilor încă din acest an CITEȘTE ȘI BNR crede că Guvernul ar putea fi silit să ia măsuri suplimentare de tăiere a cheltuielilor încă din acest an

Pervederile ordonanțelor promovate de Guvernul Orban sunt în vigoare la acest moment, iar demersul senatorului PSD pare mai degrabă motivat strict politic, respectiv de a se opune inițiațivelor Executivului liberal și a sublinia că e vorba în cazurile menționate doar de extinderea unor măsuri promovate de el.

Așa cum o dovedește chiar Ordonanța 6/2019 menționată, care încă nu a fost adoptată și de Legislativ, dar și-a produs efectele, s-ar putea ca eliminarea prevederilor menționate să nu mai producă efect dacă și în cazul noilor ordonanțe Parlamentului îi va lua câteva luni să le adopte.

Acest lucru este foarte previzibil în contextul alegerilor din acest an.

viewscnt
Afla mai multe despre
poprire
anaf
banca
angajator
ridicare
ora
achitare
guvern
teodorovici
senat
respinge