ULTIMA ORĂ Legea prin care evazioniștii scapă de închisoare - constituțională

ULTIMA ORĂ Legea prin care evazioniștii scapă de închisoare - constituțională
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 feb 2021

Curtea Constituțională a României a respins, miercuri, sesizările Înaltei Curți de Casație și Justiție, Guvernului și Avocatului Poporului asupra legii prin care evazioniștii scapă de închisoare, stabilind că actul normativ este constituțional, au precizat, pentru Agerpres, surse din CCR.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Detalii despre această lege au fost prezentate de Profit.ro AICI.

eMAG Academy, școala care te învață ABC-ul online-ului. Top 10 cei mai studioși cursanți CITEȘTE ȘI eMAG Academy, școala care te învață ABC-ul online-ului. Top 10 cei mai studioși cursanți

Pe 17 decembrie, Instanța supremă a decis sesizarea CCR în legătură cu neconstituționalitatea proiectului adoptat de Camera Deputaților de modificare a Legii 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, care prevede că se poate aplica o amendă în locul închisorii în cazul persoanelor acuzate de o evaziune fiscală de până la 100.000 de euro și care achită integral prejudiciul.

De asemenea, toate persoanele inculpate pot scăpa de închisoare dacă una dintre ele achită integral prejudiciul, majorat cu 20%, inclusiv în cazul recidivei.

Creșterea puternică a Kindred Group în 2020, alimentată inclusiv de ascensiunea Unibet și Vlad Cazino în România CITEȘTE ȘI Creșterea puternică a Kindred Group în 2020, alimentată inclusiv de ascensiunea Unibet și Vlad Cazino în România

Potrivit ICCJ, sesizarea de neconstituționalitate privește actul normativ în întregime, reținându-se de către Secțiile Unite că se impune a se examina de către Curtea Constituțională dacă adoptarea actului normativ în discuție s-a făcut cu încălcarea dispozițiilor art. 61 alin. (2) și ale art. 75 din Constituție referitoare la principiul bicameralismului, în coordonatele trasate prin Decizia nr. 679/2020 a CCR, dar și prin jurisprudența anterioară a acesteia, întrucât forma adoptată de Camera Deputaților (Cameră decizională) modifică substanțial obiectul de reglementare și configurația legii adoptate de Senat, în calitate de Cameră de reflecție.

Totodată, sesizarea privește neconstituționalitatea dispozițiilor articolului unic pct. 4 (art. 10 alin. (12) din Legea nr. 241/2014) în raport cu prevederile art. 1 alin. (5) din Legea fundamentală, sub aspectul exigențelor privind calitatea legii, astfel cum a fost conturat acest principiu în jurisprudența CCR și a Curții Europene a Drepturilor Omului, întrucât, contrar cerințelor impuse de art. 1 alin. (5) din Legea fundamentală, dispozițiile textului de lege arătat nu permit stabilirea, în mod clar, precis și previzibil, care sunt inculpații care beneficiază de dispozițiile art. 10 din Legea nr. 241/2015.

Interviu: Ren Zhengfei după ceremonia de deschidere a Laboratorului de Inovație Minieră Inteligentă din Taiyuan CITEȘTE ȘI Interviu: Ren Zhengfei după ceremonia de deschidere a Laboratorului de Inovație Minieră Inteligentă din Taiyuan

Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaților și prevede că se poate aplica pedeapsa cu amendă și nu închisoare în cazul persoanelor acuzate de evaziune fiscală până la 100.000 de euro care achită integral prejudiciul:

* art. 10, alin. (1): În cazul săvârșirii unei infracțiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 și 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecății prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depășește 100.000 euro, în echivalentul monedei naționale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat și recuperat în aceleași condiții este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naționale, se aplică pedeapsa cu amendă.

* în cazul săvârșirii uneia dintre infracțiunile prevăzute la art. 8 și 9, dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecății, până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile, este acoperit integral, fapta nu se mai pedepsește, făcându-se aplicarea dispozițiilor art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările și completările ulterioare.

* dispozițiile prezentului articol se aplică tuturor inculpaților, chiar dacă nu au contribuit la acoperirea prejudiciului prevăzut la alin. (1) și (1 prim).

Vodafone Kids Ski Challenge, Azuga, 12-13 Februarie 2021. Copiii noștri au nevoie de sport, aer liber si competiție CITEȘTE ȘI Vodafone Kids Ski Challenge, Azuga, 12-13 Februarie 2021. Copiii noștri au nevoie de sport, aer liber si competiție

Potrivit Ministerului Justiției, proiectul a fost avizat negativ de Guvern și a mai fost atacat la CCR, Curtea acceptând obiecțiunile de neconstituționalitate și declarând proiectul neconstituțional în ansamblul său.

Astfel, inițial, legea a fost adoptată de Camera Deputaților pe 19 decembrie 2018, însă a fost atacată de PNL, PMP și USR la Curtea Constituțională, care a admis obiecțiunile de neconstituționalitate prin Decizia nr. 147/2019.

La reexaminarea legii, ca urmare a deciziei CCR, deputații au adoptat unele amendamente, introducând pedeapsa amenzii, alternativ cu pedeapsa cu închisoarea, în cazul unor infracțiuni de evaziune fiscală.

Și Avocatul Poporului a înaintat Curții Constituționale o sesizare asupra actului normativ. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ccr
evaziune fiscala