Vânzătorii de case și mașini vor plăti impozitul local pe tot anul, indiferent de luna în care a fost făcută tranzacția

Vânzătorii de case și mașini vor plăti impozitul local pe tot anul, indiferent de luna în care a fost făcută tranzacția
Diana Zaharia
Diana Zaharia
scris 10 dec 2015

Impozitul pe tranzacțiile imobiliare va fi plătit, de anul viitor, potrivit noului Cod fiscal, la valoarea declarată de părți în contract, chiar dacă este sub nivelul minim din grilele întocmite de notari. Totodată, vânzătorul va datora taxa locală pentru întreg anul, indiferent de momentul în care transferă proprietatea.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Noul Cod fiscal aduce câteva noutăți și în privința impozitării tranzacțiilor imobiliare. Astfel, dacă, în prezent, impozitul se calculează la valorile minime din expertizele camerelor notariale – în cazul în care sumele sunt inferioare acestora –, de anul viitor vor putea fi aplicate la cuantumurile declarate de părți. Însă, notarii vor fi obligați să notifice fiscul dacă vânzările au loc sub aceste praguri și să transmită datele persoanelor implicate.

Tot noul Cod fiscal prevede că, de anul viitor, taxa locală pentru clădiri, terenuri și mașini se datorează pentru întregul an fiscal de către cel care o avea în proprietate la data de 31 decembrie a anului anterior. În consecință, cei care vor vinde, în 2016, de exemplu, o casă, chiar și în luna ianuarie, vor datora integral impozitul aferent anului 2016. Impozitele locale nu se vor mai calcula pentru fracțiuni de an. În aceste condiții, modificarea este în avantajul cumpărărtorului, care va începe să plătească impozitul abia din anul următor celui în care a intrat în posesia bunului.

Cum se calculează impozitul pe tranzacții

Impozitul va fi calculat la valoarea declarată de părți, indiferent dacă această valoare este sub cea notarială. Noul Cod fiscal prevede că impozitul "se calculează la valoarea declarată de părți  în actul prin care se transferă dreptul de proprietate sau dezmembrămintele sale. În cazul în care valoarea declarată este inferioară valorii minime stabilite prin studiul de piață realizat de către camerele notarilor publici, notarul public notifică organelor fiscale respectiva tranzacție”.

În prezent, cota de impozit se aplică la prețul din contract doar dacă este mai mare decât cel din grilă.

Însă, notificarea fiscului de către notari ar putea duce la verificări ale autorităților dacă apar suspiciuni că valorile declarate nu sunt reale.

Cotele de impozit pe tranzacțiile imobiliare sunt stabilite în funcție de perioada de deținere. Dacă au fost dobândite într-un termen de până la trei ani inclusiv, anterior vânzării, impozitul este de 3% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv și de 6.000 lei + 2% la valoarea care depășește 200.000 lei inclusiv, dacă prețul este mai mare decât această valoare.

Cota de impozit pentru imobilele avute în proprietate mai mult de trei ani este 2% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv și de 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depășește 200.000 lei inclusiv, dacă prețul este mai mare decât această valoare.

viewscnt
Afla mai multe despre
impozit
vânzare
case
local
notar
fisc