Marii furnizori de energie au început să-și fure clienții. Electrica și Enel își atacă reciproc piețele și vor să vândă și gaze

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 23 mai 2016

Cei mai mari jucători de pe piața furnizării de energie electrică, Electrica și Enel, au început să-și fure clienții atacându-și reciproc piețele tradiționale din regiunile în care fiecare dintre cele 2 grupuri energetice deține monopolul serviciului de distribuție a energiei electrice. Astfel, Enel a deschis un punct de vânzare în mall-ul Polus Center din Cluj-Napoca, municipiu aflat în zona de distribuție a Electrica. La rândul lor, cei de la Electrica au început să împartă oferte de furnizare de curent electric în cartierele bucureștene, unde monopolul de distribuție este deținut de Enel.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

În plus, ambele companii vor să se extindă și pe piața furnizării de gaze naturale. Enel a obținut deja licență în acest sens, iar Electrica a depus actele și estimează că o va obține în prima jumătate a anului, fiind posibil să lanseze și primele oferte în trimestrul III 2016.

De la 1 ianuarie 2007, consumatorii de energie au obținut dreptul de a-și schimba furnizorul de electricitate, însă procesul a devenit mai facil și mai limpede din 2012, odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a energiei electrice și gazelor naturale și a unor norme secundare emise de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Piața de energie pentru clienții industriali a fost liberalizată complet începând cu 2014, iar procesul de dereglementare progresivă pentru clienții casnici este programat să fie finalizat în 2018.

Darea în plată: debitorii, băncile și recuperatorii au început deja să se dea în judecată reciproc CITEȘTE ȘI Darea în plată: debitorii, băncile și recuperatorii au început deja să se dea în judecată reciproc

În primii ani de după liberalizare, cei 4 mari furnizori de energie electrică ce domină piața, având monopoluri regionale pe partea de distribuție (Enel, Electrica Furnizare, CEZ Vânzare și E.ON Energie), așa-numiții furnizori de ultimă instanță, care asigură alimentarea cu curent electric a consumatorilor ce preferă să rămână la tarife reglementate, s-au ferit în general să atace bazele de clienți casnici ale principalilor competitori. Mai mult, au derulat campanii de informare menite să atragă atenția populației asupra riscurilor presupuse de schimbarea furnizorului de energie, prin abandonarea segmentului reglementat.

"Pacea" și cantonarea fiecăruia în zona proprie de control nu puteau însă dura la nesfârșit. "Activitatea de furnizare se poate confrunta cu riscuri de creștere a nivelului concurenței, datorată procesului de liberalizare a pieței energiei electrice. Prin eliminarea tarifelor reglementate conform calendarului de dereglementare se creează condiții favorabile pentru trecerea în eligibilitate (ieșirea din segmentul de tarife reglementate, prin schimbarea furnizorului – n.r.) a unui număr mai mare de clienți casnici. Vor exista deci migrări de clienți casnici mai mari între furnizori, ceea ce poate afecta în anii următori baza de clienți, în sensul scăderii. Nu putem cuantifica efectul, dar considerăm că va fi un fenomen de masă, nelimitându-se la nivelul zecilor de mii", se arată în raportul anual pe 2015 al Electrica Furnizare.

În documentul citat, compania arată că își propune să crească satisfacția clienților, pentru a se proteja de de migrarea acestora către alți furnizori. "Pot exista oferte de dumping și avem în vedere o politică de retenție a clienților și oferte speciale, în limita în care acestea sunt justificate comercial și, după caz, aprobate de Consiliul de Administrație", se mai spune în raport.

EXCLUSIV Culisele discuției premierului Cioloș cu președintele Ford în SUA: Producția redusă de automobile va fi compensată de motoare. Guvernul solicită proiecte pentru automobile electrice CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Culisele discuției premierului Cioloș cu președintele Ford în SUA: Producția redusă de automobile va fi compensată de motoare. Guvernul solicită proiecte pentru automobile electrice

Migrarea clienților fiind, însă, inevitabilă, iar compania propunându-și menținerea poziției de lider de piață, cu o cotă de peste 20%, Electrica Furnizare a ieșit din zona sa de distribuție și a început să oferteze clienții rivalilor. Furnizorul a dechis un punct de contact în București încă din 2014, însă recent activitatea sa din Capitală a devenit mai agresivă.

Astfel, Electrica Furnizare a început să împartă ofere concrete în cartierele de blocuri din București, piață tradițională a Enel, unde Enel Muntenia deține monopolul pe distribuție. De exemplu, oferte precum cea de mai jos, cu rezervare de 0,0727 lei/zi și preț la energie de 0,156 lei/KWh, au fost împărțite recent în cartierul Militari.

Marii furnizori de energie au început să-și fure clienții. Electrica și Enel își atacă reciproc piețele și vor să vândă și gaze

Se poate spune, însă, că cei de la Enel "au început primii". La sfârșitul lunii martie, Enel a deschis primul său punct de vânzare din afara zonelor sale de distribuție, respectiv la Cluj, municipiu aflat în zona de distribuție a Electrica. Demersul italienilor se adresează și potențialilor clienți care preferă să gestioneze online relația cu furnizorul, cărora li se oferă rezervare la 0,1 lei/zi și preț la energie de 0,160 lei/KWh.

Ambele oferte prezentate sunt fără tarife de transport, sistem și distribuție, TVA, acciză, certificate verzi și taxă de cogenerare.

Complexul Energetic Hunedoara: Șase creditori au blocat conturile companiei CITEȘTE ȘI Complexul Energetic Hunedoara: Șase creditori au blocat conturile companiei

Per total piață de furnizare de energie electrică, Electrica era lider la finalul lunii martie 2016, potrivit propriilor raportări, cu o cotă de 21,8% (3,6 milioane de consumatori), urmată de Enel (16,6%), E.ON Energie (8,1%), CEZ Vânzare (7,5%) și Tinmar Ind (7,1%). Restul de 88 de furnizori licențiați dețineau fiecare cote de piață de sub 4%.

Enel Energie furnizează energie unui număr de 1,45 milioane de clienți din județele Timiș, Arad, Hunedoara, Caraș-Severin, Constanța, Călărași, Tulcea și Ialomița, iar Enel Energie Muntenia deservește 1,1 milioane de consumatori de curent electric din municipiul București și județele Ilfov și Giurgiu.

Lupta este însă mult mai intensă pentru segmentul reglementat al pieței, respectiv pentru a-i convinge pe consumatorii casnici să renunțe la beneficiile tarifelor reglementate și să-și schimbe furnizorul, alegând piața liberă. Electrica și Enel domină autoritar acest segment, cu cote de piață de 38,1%, respectiv 37,9%. Ceilalți doi furnizori de ultimă instanță, CEZ Vânzare și E.ON Energie, controlează câte 12,3%, respectiv 11,7% din piață.

Statul cere Societății Naționale a Sării să nu-și mai vândă producția în pierdere CITEȘTE ȘI Statul cere Societății Naționale a Sării să nu-și mai vândă producția în pierdere

De anul trecut, tarifele reglementate la gaze naturale pentru clienții noncasnici au fost complet eliminate și se vorbește tot mai insistent despre eliminarea în avans și a celor pentru populație, mai ales după ce gazele de import au ajuns să fie mai ieftine decât cele de producție internă. În plus, în prezent, cererea de gaze a consumatorilor casnici care au ales să renunțe la tariful reglementat și să negocieze prețul de livrare cu furnizorii de gaze naturale în condiții de piață liberă, eventual chiar schimbându-și furnizorul, are o pondere de sub 1% din totalul cererii de gaze a populației, bătălia furnizorilor pe segmentul clienților casnici fiind de-abia la început.

În aceste condiții, furnizorii de curent electric Enel Energie și Enel Energie Muntenia au obținut, la jumătatea lunii trecute, și licențe de furnizare de gaze naturale de la ANRE. "Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor clienților noștri, ne concentrăm pe extinderea portofoliului de produse și servicii. Odată cu acordarea licenței de furnizare de gaze naturale, clienții noștri vor putea în curând să acceseze o nouă gamă de oferte, care le vor simplifica viața de zi cu zi", a declarat, pentru Profit.ro, directorul general al celor două companii, Michele Grassi.

Electrica are intenții similare, pe care a început deja să le pună în practică. "Electrica Furnizare a demarat acțiunea de obținere a licenței de furnizare de gaze în urma achiziționării unui studiu de piață care a subliniat că această activitate este fezabilă, aduce profit și poate contribui la fidelizarea clienților. Obținerea licenței se estimează a se realiza în prima jumătate a anului 2016 și este posibil să se transmită primele oferte în trimestrul al treilea al acestui an", se menționează în raportul Electrica Furnizare pe 2015. 

Obținerea licențelor de furnizare de gaze naturale le va permite celor două companii să devină jucători integrați pe piața locală retail de energie, ele urmând să încerce în să-și atragă propriile baze de clienți din zona de electricitate și înspre segmentul de gaze. Potrivit datelor ANRE, piața de furnizare de gaze naturale era dominată la finalul anului trecut de E.ON Energie și Engie, cu cote de 46,29%, respectiv 41,87%.

viewscnt
Afla mai multe despre
enel
enel energie
enel muntenia
electrica sa
electrica furnizare
furnizori energie electrica
tarif energie electrica
pret energie electrica
factura energie electrica
liberalizare piata energie electrica
consumatori casnici