Pe cine a propus Ministerul Energiei administrator la Electrica. Se vrea un CA multicultural și "capabil să deschidă uși" politice

Pe cine a propus Ministerul Energiei administrator la Electrica. Se vrea un CA multicultural și "capabil să deschidă uși" politice
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 26 nov 2015

Ministerul Energiei, cel mai mare acționar al Electrica SA, cu peste 48% din acțiuni, i-a propus drept candidați pentru Consiliul de Administrație al companiei pe decanul Facultății de Energetică de la Politehnică, pe șefa departamentului de energie electrică din cadrul OMV Petrom și pe fosta șefă a serviciului Administrare de la Direcția Privatizare a ministerului. Potrivit unui document de recomandări, elaborat de actualul CA și susținut de BERD, în conformitate cu principiile de guvernanță corporativă asumate de Electrica SA la listare, "Consiliul ar fi bine sa aibă o componență mixtă și echilibrată în ceea ce privește genul, vârsta, etnia, precum și in ceea ce privește experiența profesională, asigurând o diversitate a expertizei și experiențelor". De asemenea, este nevoie și de administratori cu contacte foarte bune în lumea politică, "capabili să deschidă uși".

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Acționarii Electrica SA se vor întruni într-o AGA programată pe 14 decembrie, convocată la cererea Ministerului Energiei, la care se va discuta, la propunerea Ministerului, alegerea unui nou Consiliu de Administrație, prin metoda votului cumulativ.

Asta după ce ministerul, care controlează peste 48% din acțiunile companiei, a reușit, recent, cu ajutorul unor acționari minoritari, să impună într-o AGA precedentă modificarea actului constitutiv al societății în sensul majorării numărului membrilor Consiliului de Administrație de la 5 la 7, modificare care a avut ca efect necesitatea desemnării unui nou CA.

Pentru cele 7 posturi de administrator al Electrica SA s-au înscris 14 candidați, concurența fiind așadar de 2 pe loc. Metoda votului cumulativ presupune că fiecare acționar are dreptul să-și atribuie voturile cumulate aferente deținerii de acțiuni la societate uneia sau mai multor persoane propuse pentru a fi alese în Consiliul de Administrație. Astfel, un acționar își poate împărți voturile astfel încât să voteze cu mai mulți candidați propuși să devină membri ai CA.

Un universitar printre corporatiști

Principalul acționar al Electrica SA, Ministerul Energiei, i-a propus pentru funcția de administrator pe Constantin Bulac, decanul Facultății de Energetică din cadrul Politehnicii bucureștene, pe Corina Georgeta Popescu, șefa departamentului de energie electrică (Energy Assets) din cadrul OMV Petrom și pe fosta șefă a serviciului Administrare de la Direcția Privatizare a ministerului, Ioana Alina Drăgan, numită de curând membru provizoriu în actualul CA, în locul lui Victor Vlad Grigorescu, noul ministru al Energiei.

Potrivit legislației în vigoare, toți ceilalți membri ai actualului CA al Electrica au fost înscriși de drept pe lista candidaților, respectiv președintele Victor Cionga, precum și Cristian Bușu, numit de curând secretar de stat în Ministerul Energiei, Michael Boersma și Arielle Malard de Rothschild.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), unul dintre cei mai importanți acționari ai Electrica, cu 8,65% din acțiuni, l-a propus pe spaniolul Pedro Mielgo Alvez, în prezent președintele neexecutiv al Madrilena Red de Gas, al treilea distribuitor de gaze al Spaniei, care asigură acest serviciu în 56 de municipalități și 5 districte ale regiunii Madrid.

Fondul de pensii private obligatorii NN Pensii l-a propus pe Alin Andrei Haret, din aprilie anul acesta director general al Royal Grolsch, divizia olandeză a SABMiller, iar Swiss Capital – pe Bogdan George Iliescu, director executiv la BRD, departamentul Corporate Finance, și membru în CA la Transgaz.

Un acționar s-a autopropus administrator

Interesante sunt și propunerile venite din partea acționarilor persoane fizice. Astfel, acționarul Electrica Peter Pal, unul dintre fondatorii furnizorului de echipamente și servicii pentru sectorul energetic EnergoBit din Cluj, cu afaceri anuale de 36 milioane euro, l-a propus pe Stelian Gal, fost director general al Transelectrica.

Alți acționari persoane fizice i-au propus pe Ovidiu Demetrescu, director general al companiei de proiect Hidro Tarnița, și pe Costin Mihai Păun, secretar general și vicepreședinte al Centrului Român al Energiei și senior adviser la organizația europeană a operatorilor de transport și sistem ENTSO-E, care a lucrat și pentru grupul de lobby de la Bruxelles al industriei europene a energiei electrice.

O prezență insolită pe lista candidaților este Mircea Ilie Grațian, acționar al Electrica ce s-a autopropus ca administrator al companiei. Grațian este în prezent director general și administrator la propria firmă de consultanță, MGI International Advisors. A lucrat în trecut la Consiliul Concurenței, ca inspector de profil, dar și la fondul de investiții Gelsor al lui Sorin-Ovidiu Vîntu, în poziția de consultant, și la BNR, unde a fost referent, responsabil cu elaborarea regulamentelor Bursei de Valori.

Actualul Consiliu a propus un profil de CA

La AGA Electrica SA din  noiembrie, majorarea numărului membrilor Consiliului de Administrație de la 5 la 7 a fost impusă de Ministerul Energiei, cu ajutorul unor acționari minoritari, în pofida opoziției BERD, care a arătat că asta riscă să ducă la anumite încălcări ale planului de acțiune de guvernanță corporativă agreat de companie cu BERD și asumat prin prospectul de ofertă publică inițială în baza căruia Electrica SA a fost listată la bursă.

BERD arăta că nu s-au definit definit criteriile de eligibilitate pentru selecția membrilor CA și că, înainte de alegerea unui nou Consiliu format din 7 membri, aceste criterii trebuie stabilite în conformitate cu principiile de guvernanță, inclusiv cu cele ale Codului de Guvernanță Corporativă recent adoptat de către Bursa de Valori București. Potrivit unei propuneri a BERD, aceste criterii ar fi trebuit elaborate de actualul Consiliul de Administrație. Propunerea BERD a fost respinsă de acționari.

Cu toate acestea, în vederea AGA din 14 decembrie, CA-ul în funcție al Electrica a elaborat un document intitulat  “Profilul Consiliului de Administratie și politica de evaluare”, un set de recomandări propus acționarilor, de care aceștia să țină seama la formularea de propuneri de candidați.

"Componența consiliului este astfel încât membrii săi, în ceea ce privește relația dintre ei și cu managementul executiv, acționează independent și critic, iar membrii consiliului se completează unul pe celălalt. Consiliul ar fi bine sa aibă o componență mixtă și echilibrată în ceea ce privește genul, vârsta, etnia, precum și in ceea ce privește experiența profesională, asigurând o diversitate a expertizei și experiențelor la nivelul întregului consiliu", se arată în document.

"Capabil să deschidă uși" la Ministerul Energiei și în politică

În document se mai notează că fiecare membru al consiliului trebuie să aibă calificarea necesară pentru a evalua operațiunile și politicile societății.

"Din acest motiv, toți membrii consiliului trebuie să aibă o vastă experiență în afaceri și socială. În acest context, membrii trebuie să aibă următoarele calități și atitudine: a. Sensibilitate la evoluțiile sociale; b. Să fie capabili să echilibreze interesul și integritatea (uneori contradictorii); c. Să fie capabili să gândească într-un mod conceptual abstract; d. Să aibă un mod multidimensional de a rezolva problemele; e. Să fie critic și constructiv; f. Să aibă abilități de relaționare bine dezvoltate; g. Să fie hotărâți; h. Să aibă o atitudine îndrumătoare față de manageri, după caz; i. Interes pentru sectorul energetic", mai recomandă actualul CA al Electrica SA.

Documentul mai arată că selecția membrilor CA trebuie făcută în așa fel încât să se cumuleze experiență în mai multe domenii, respectiv în management general, finanțe, social-economic, tehnologie și reglementare, consumatori casnici și industriali, relații internaționale (în perspectiva extinderii în străinătate a Electrica), mediu, siguranță și responsabilitate socială corporativă și tehnologia informației.

În privința potențialilor administratori ai companiei cu experiențiă social-economică, se precizează că aceștia trebuie să acorde o "atenție specială pentru poziția celui mai mare acționar", Ministerul Energiei, să aibă "contacte excelente în mediul politic românesc" și să fie capabili "să deschidă rapid uși în situații dificile". 

viewscnt
Afla mai multe despre
electrica
electrica sa; ministerul energiei