Primăria Capitalei va cumpăra în avans de la Romgaz, cu fondurile pentru subvenția la încălzire, necesarul de gaze pentru iarnă

Primăria Capitalei va cumpăra în avans de la Romgaz, cu fondurile pentru subvenția la încălzire, necesarul de gaze pentru iarnă
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 oct 2016

Primăra Capitalei va putea plăti în avans Romgaz, cu sumele prevăzute drept subvenție, gazul furnizat ELCEN, astfel încât RADET să asigure încălzirea la iarnă a locuitorilor Capitalei. La acest mecanism vor putea recurge toate primăriile din țară, după ce Guvernul a modificat în acest sens, prin ordonanță de urgență, legislația în vigoare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Ordonanța, aprobată miercuri, stabilește că sumele alocate din bugetele locale în scopul acoperirii diferenței de preț pentru producerea energiei termice în sistem centralizat ajung la furnizorul de combustibil.

Sumele virate în contul escrow creat special cu această destinație vor merge direct către furnizorii și producătorii de energie termică în sistem centralizat.

RADET ar urma astfel să plătească 193 milioane lei către ELCEN, care la rândul său va vira banii către Romgaz, astfel încât producătorul de gaze să nu întrerupă furnizarea către Elcen.

Suma reprezintă contravaloarea gazelor furnizate Elcen de către Romgaz până la sfârșitul acestui an, urmând ca din ianuarie 2017 să se caute alte soluții. Suma este estimată pe baza unor prognoze medii, însă valorile finale ar putea fi mai mari sau mai mici, în funcție de cum vor evolua temperaturile în lunile decembrie și ianuarie.

Pentru o perioadă de un an de la intrarea în vigoare a ordonanței, contul de tip escrow nu poate fi supus măsurii de poprire, în cadrul procedurilor de executare silită, reorganizare judiciară, insolvență și faliment, în cazul furnizorilor și producătorilor de energie termică.

Guvern: Producătorii și furnizorii de gaze, obligați să încheie contracte doar pe piețele centralizate CITEȘTE ȘI Guvern: Producătorii și furnizorii de gaze, obligați să încheie contracte doar pe piețele centralizate

Sumele acordate în avans pot fi virate în termen de 15 zile de către autoritățile administrației publice locale în conturile furnizorilor de gaze naturale, care vor utiliza sumele exclusiv pentru aprovizionarea producătorilor de energie termică cu gaze naturale, numai în baza unei justificări a avansurilor între unitatea administrativ-teritorială, furnizorul de energie termică, producătorul de energie termică și furnizorul de combustibil.

Decizia Guvernului vine după Tribunalul București a admis, miercuri, cererea Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice (RADET) București de intrare în insolvență și a desemnat administratorul provizoriu.

În 22 septembrie, și Consiliul de Administrație al ELCEN a decis înaintarea cererii de insolvență a societății către Tribunalul București, ca urmare a situației financiare a companiei și a hotărârii consilierilor generali ai Capitalei de intrare în insolvență a RADET.

ELCEN este controlată de Ministerul Energiei și produce și distribuie energie termică și energie electrică. Este cel mai mare producător de energie termică din România, asigurând aproape 40% din producția la nivelul țării și 90% din producția din București. RADET se află în subordinea Consiliului General al Municipiului București și este administratorul celui mai mare sistem de termoficare din România. Regia asigură 74% din necesarul de energie termică al Capitalei. 95% din consumatori sunt de tip casnic, restul fiind de tip social și industrial (instituții publice și companii).

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
elcen
radet
primarie
guvern
gaze