Tarifele de distribuție scad din nou, curentul electric se poate ieftini

Tarifele de distribuție scad din nou, curentul electric se poate ieftini
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 2 dec 2016

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) vrea să reducă din nou, de la 1 ianuarie 2017, tarifele reglementate de distribuție a energiei electrice practicate de cele 8 monopoluri regionale de profil din România, după ce a adoptat o măsură similară și de la începutul acestui an, stârnind nemulțumirea operatorilor de distribuție.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, ANRE a elaborat proiecte de ordine privind stabilirea tarifelor reglementate de distribuție care urmează să fie practicate de către companiile din domeniu de la începutul anului viitor.

Potrivit documentelor citate, tarifele pentru distribuția energiei la joasă tensiune, nivel la care sunt racordați aproape toți consumatorii casnici de curent electric din România, ar urma să scadă, de la 1 ianuarie 2017, cu procente cuprinse între 4% și 9%.

UNSICAR: Aproape 150 brokeri au devenit asistenți de brokeraj după aplicarea noilor norme privind capitalul social CITEȘTE ȘI UNSICAR: Aproape 150 brokeri au devenit asistenți de brokeraj după aplicarea noilor norme privind capitalul social

Cel mai mult ar urma să scadă tariful de distribuție la joasă tensiune practicate de Enel Distribuție Banat, respectiv cu 9%, la 103,32 lei/MWh. ANRE preconizează o reducere importantă și a tarifului practicat de Enel Distribuție Muntenia, care distribuie curent electric în București și Ilfov. Acesta ar urma să fie diminuat cu 8,5% față de nivelul de anul acesta, la 104,10 lei/MWh.

Celelalte reduceri ale tarifului de distribuție la joasă tensiune avute în vedere de ANRE sunt de 8,03% (Electrica Distribuție Muntenia Nord, 109,24 lei/MWh), 6,57% (Electrica Distribuție Transilvania Nord, 96,73 lei/MWh), 6,35% (Enel Distribuție Dobrogea, 118,74 lei/MWh), 5,57% (CEZ Distribuție, 111,97 lei/MWh), 4,34% (Electrica Distribuție Transilvania Sud, 103,73 lei/MWh) și 4,06% (E.ON Distribuție România, 122,90 lei/MWh).

La finalul lunii trecute, șeful ANRE, Niculae Havrileț, declara că prețul energiei electrice ar putea să scadă, la consumatorul final, cu 1-2% începând cu 1 iulie 2017, ca urmare a reducerii tarifului de distribuție, așa cum s-a întâmplat în fiecare semestru în ultimii doi ani.

Numărul șomerilor a urcat în octombrie pentru a doua lună la rând, depășind 522.000 CITEȘTE ȘI Numărul șomerilor a urcat în octombrie pentru a doua lună la rând, depășind 522.000

Tariful de distribuție are o pondere mare în prețul final al energiei plătit de consumatorii casnici români pe facturi, respectiv de peste o treime.  Potrivit unui studiu periodic întocmit de compania finlandeză de consultanță în energie VaasaETT, în colaborare cu autoritățile de reglementare în energie și utilități publice din Austria și Ungaria, la nivelul lunii octombrie 2016, totalul costurilor de transport și distribuție a energiei electrice reprezenta 40% din prețul final plătit de consumatorii casnici din București, peste media capitalelor europene, de 32%. Costul energiei electrice ca atare reprezenta la București doar 32% din prețul final plătit de consumator, în condițiile unei medii UE de 40%.

De la 1 ianuarie 2016, ANRE a redus tarifele reglementate de distribuție a energiei electrice practicate de monopolurile regionale de profil cu procente cuprinse între 5,5% și 16,3%, față de nivelurile din 2015. În medie, tarifele au fost diminuate cu 12%, în pofida cererilor distribuitorilor, care doreau limitarea reducerii la doar 7%.

În referatul de aprobare a ordinului de reducere a tarifelor pe 2016, ANRE arăta că, dacă s-ar fi tăiat tarifele cu doar 7%, distribuitorii ar fi beneficiat nejustificat de venituri suplimentare de 255 milioane lei, care ar fi reprezentat "prejudicii" pentru consumatorii finali. Pe segmentul de joasă tensiune, cele mai mari reduceri de tarife de distribuție au fost operate de ANRE la Enel Distribuție Muntenia (-15,77%, la 113,78 lei/MWh), Enel Distribuție Banat (-15,04%, la 113,53 lei/MWh) și Electrica Distribuție Muntenia Nord (-14,3%, la 118,78 lei/MWh).

La data punerii în dezbatere publică a ordinelor de reducere a tarifelor, membrii Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) și-au exprimat "surprinderea și, totodată, îngrijorarea față de decizia ANRE de a schimba, din nou, intempestiv, legislația secundară în timpul perioadei de reglementare, fără o consultare prealabilă corespunzătoare cu operatorii și fără analiza tuturor efectelor asupra pieței de energie și, implicit, a consumatorilor".

Efectele fuziunii din grupul BCR: banca, obligată să facă oferte de exit SIF Oltenia și altor minoritari CITEȘTE ȘI Efectele fuziunii din grupul BCR: banca, obligată să facă oferte de exit SIF Oltenia și altor minoritari

"La fel ca și ordinul prin care a fost redusă rata reglementată a rentabilității anul trecut, nici acest document nu a fost supus dezbaterii publice conform termenelor legale și nici nu este însoțit de un studiu de impact. Membrii ACUE consideră că o astfel de modificare bruscă a reglementărilor va afecta semnificativ activitatea operatorilor de distribuție, așa cum s-a întâmplat și în cazul reducerii ratei reglementate a rentabilității, iar o nouă diminuare a tarifelor din domeniu va avea un impact important asupra programelor de investiții în rețele, planificate pentru anii următori", se arăta într-un comunicat al ACUE.

Mai mulți distribuitori de energie se judecă și în prezent cu ANRE după ce instituția a redus, de la 1 ianuarie 2015, rata reglementată a rentabilității companiilor de distribuție a energiei electrice de la 8,52% la 7,7%, fapt de natură să ducă la scăderea tarifelor reglementate practicate de distribuitori în raport cu clienții. Distribuitorii au pierdut procesul la Curtea de Apel București, iar recursul urmează să fie judecat la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Tarifele de distribuție sunt stabilite de ANRE în baza unor formule complexe, în care intră și rata reglementată procentuală a rentabilității, care reprezintă, practic, o marjă de profit garantată pentru activitatea de distribuție a operatorilor. Potrivit reglementărilor ANRE, la stabilirea tarifelor de distribuție sunt luate în considerare costurile justificate cu operarea și mentenanța, achiziția energiei electrice aferente consumului propriu tehnologic aprobat de ANRE, amortizarea activelor existente și a noilor investiții eficiente, precum și rentabilitatea activelor.

ANRE nu va mai permite de anul viitor operatorilor regionali de distribuție a energiei electrice să includă în tarifele impuse consumatorilor de electricitate costurile lucrărilor de mentenanță a rețelelor electrice de distribuție, potrivi unui ordin adoptat în martie, care precizează și înăsprește criteriile de recunoaștere în tarife a investițiilor distribuitorilor de energie.

viewscnt
Afla mai multe despre
factura energie electrica
pret energie electrica
ieftinire energie electrica
tarif distributie energie electrica
anre
retele distributie energie
distribuitori energie
enel
electrica
e.on
cez