Piperea: Vom cere penalități de 1.000 de lei pe zi pentru fiecare contract până când BCR schimbă contractele

Piperea: Vom cere penalități de 1.000 de lei pe zi pentru fiecare contract până când BCR schimbă contractele
Şerban Buşcu
Şerban Buşcu
scris 27 oct 2015

Avocatul Gheorghe Piperea, reprezentantul în instanță al unui grup de clienți nemulțumiți ai BCR, a anunțat că va cere instanței să aplice o penalizare de 1.000 de lei pe zi pentru fiecare contract până când banca va modifica dobânzile și graficul de rambursare. Cererile vor fi trimise instanței începând de astăzi. Piperea are, în acest dosar, 365 de clienți

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înalta Curte de Casație și Justiție a arătat că dobânda de referință practicată de BCR avea un caracter abuziv și a decis ca banca să modifice contractele în așa fel încât să o elimine, a arătat avocatul Gheorghe Piperea.

Actul arată că instanța “obligă pârâta BCR să modifice contractele, ca urmare a constatării caracterului abuziv al dobânzii de referință a băncii, precum și să emită grafice noi de rambursare”. Ca urmare, Piperea a decis să solicite penalizări pentru fiecarea zi de întârziere în aplicarea deciziei. “Obligația de a face va fi pusă în executare silită. Nefiind evaluabilă în bani, se va cere instanței, pentru a determina BCR să modifice contractual, o penalitate de 1.000 de lei pe zi de întârziere. Este suma maximă pe care o poate dispune instanța.

Întrucât banca nu se va trezi mai devreme de un an de zile, se va trezi cu penalități de zeci de milioane de euro”, a afirmat Piperea. Potrivit avocatului, noua dobânda ar trebui să fie egală cu marja inițială din contracte, adică 1,5% în majoritatea cazurilor, 1,2%  sau, în cazuri rare, chiar 0%.

BCR consideră că victoria clamată de clienții avocatului Gheorghe Piperea în procesul cu banca este, defapt, o mare înfrângere. Într-un punct de vedere transmis presei, banca arată că Înalta Curte de Casație și Justiție a respins principala solicitare a clienților, și anume stabilirea dobânzii pentru credit la un nivel egal cu EURIBOR/ROBOR plus marja inițială, și consideră că judecătorii vor recomanda negocierea condițiilor de preț între cele două părți contractuale.Menționăm că ICCJ nu a redactat încă motivarea hotărârii, deci nu se știe oficial ce va recomanda celor două părți.

În același timp, decizia ICCJ face referire și la dobândă și solicită eliminarea din contract a sintagmei “dobândă variabilă de referință” invocând nulitatea absolută parțială a acesteia. În aceste condiții, apreciază reprezentanții BCR, “cinci ani de judecată s-au soldat cu un rezultat negativ referitor la așteptările de nivel al dobânzii, deși clienții au putut beneficia de oferte concrete de înțelegere amiabilă atât la început și în mod permanent pe parcursul celor 5 ani”.

BCR a pierdut un proces cu unul dintre grupurile de clienți reprezentați de avocatul Gheorghe Piperea. Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că BCR a folosit o clauză abuzivă privind calculul dobânzii. Este prima decizie a instanței cu cel mai mare rang din România într-un litigiu colectiv cu BCR. Procesul de grup, în care sunt 200 de reclamanți, a început în 2010 și a mai trecut pe la ÎCCJ, care a trimis dosarul la rejudecare. Curtea de Apel București a respins pretențiile clienților, care aveau nevoie ca ÎCCJ să întoarcă decizia în recurs.

BCR a anunțat luni că 15.000 de clienți au semnat deja oferta băncii de reducere a ratelor lunare, în medie cu 20%, în cadrul campaniei Scade Rata. BCR vrea să închidă pe cale amiabilă potențialele litigii cu clienții și ofertează clienții cu scăderi de dobânzi la credite de la începutul lunii septembrie. Prin această campanie, cea mai mare bancă din România vrea să scape de posibilele litigii cu clienții, care plătesc dobânzi și de 10% pentru creditele imobiliare în euro luate în perioada 2007-2008. Circa 50.000 de clienți sunt vizați, iar 5.000 de noi înțelegeri au fost parafate de la mijlocul lunii octombrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
piperea
proces
bcr