EXCLUSIV FMI este dispus să discute un nou acord doar la primăvară, negocierile sunt blocate

EXCLUSIV FMI este dispus să discute un nou acord doar la primăvară, negocierile sunt blocate
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 22 oct 2015

Guvernul și Fondul Monetar Internațional vor iniția discuții pentru încheierea unui nou acord doar în primăvara anului viitor, la acest moment orice negociere fiind blocată în condițiile în care Comisia Europeană estimează pentru 2016 un deficit bugetar care depășește limita maximă admisă, de 3% din PIB, au declarat pentru Profit.ro surse oficiale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Experții FMI sunt dispuși să revină în România pentru a discuta cu Guvernul despre posibilitatea încheierii unui nou acord, dar numai în luna martie, după ce se vor asigura că deficitul nu va urca peste 3% din PIB.

Pentru acest lucru, FMI vrea să vadă cum se închide bugetul pe acest an și care va fi nivelul încasărilor la buget în primul trimestru al anului viitor, după aplicarea din ianuarie a măsurilor de relaxare fiscală, au arătat sursele citate.

Ministrul Finanțelor anunța recent că România va cere FMI, în acest an, încheierea unui nou acord de împrumut, de tip preventiv.

Marți, însă, după întâlnirea experților FMI cu președintele Klaus Iohannis, a fost transmis un comunicat în care se arată că programul de asistență financiară a Fondului Monetar Internațional cu România a expirat în luna septembrie fără o evaluare finală favorabilă și există serioase rezerve că autoritățile române îndeplinesc condițiile necesare pentru a beneficia de un nou acord, de tip Flexible Credit Line.

Mai mult, șeful misiunii FMI în România, Andrea Schaechter, a anunțat, joi, că Fondul Monetar Internațional estimează un deficit bugetar de 3% din PIB în 2016 și peste acest nivel în 2017 din cauza reducerilor masive de taxe și impozite și a majorărilor salariale.

La rândul său, premierul Victor Ponta a transmis că Guvernul și Fondul Monetar Internațional se află într-un dezacord clar privind deficitul bugetar pe următorii doi ani, experții Fondului estimând un nivel mai mare decât cel anticipat de către autoritățile române și nefiind de acord nici cu reducerea TVA, nici cu majorarea salariilor în sănătate și educație.

El a susținut însă că, din punctul de vedere al Guvernului, ambele măsuri sunt necesare și sustenabile.

Începând din 2009 și până în prezent, România a încheiat trei acorduri consecutive de împrumut cu Fondul Monetar Internațional și Uniunea Europeană, care au servit ca o ancoră pentru politicile guvernamentale în domeniul bugetului, privatizării companiilor de stat și economiei.

Ultimul acord cu FMI, care a expirat în septembrie 2013, a avut o valoare de 2 miliarde de euro, însă autoritățile de la București nu au accesat fonduri. Scopul acordului de tip preventiv a fost acela de a proteja economia românească de eventuale șocuri pe piețele financiare. Acesta a fost cel de-al 10-lea încheiat de România cu Fondul Monetar Internațional din ultimii 23 de ani și al treilea acord solicitat FMI, de la declanșarea crizei economice, în 2009.

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
fmi
deficit
acord