Majorarea penalizatoare a capitalului de la Oil Terminal, votată în AGEA

Majorarea penalizatoare a capitalului de la Oil Terminal, votată în AGEA
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 10 oct 2016

Adunarea Generală a Acționarilor de la Oil Terminal a aprobat propunerea Consiliului de Administrație de majorare a capitalului social care îi obligă pe acționarii investitori de portofoliu să vină de acasă cu o sumă depășind cu 80% capitalizarea bursieră doar pentru a-și conserva nivelul participațiilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Vor aduce acționarii de portofoliu peste 100 milioane de lei pentru a-și susține participațiile la Oil Terminal, vor spune „pas” pur și simplu și vor aștepta să vadă ce se întâmplă cu prețurile acțiunilor sau vor arunca în piață pachete de titluri deținute? Sunt întrebările care se ridică după ce Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor de la Oil Terminal a aprobat astăzi, cu 77,79% din voturi, majorarea de capital prin care statul include 2 terenuri în capitalul social, evaluate la 155,61 milioane lei, iar investitorii care au cumpărat titluri pe bursă trebuie să vină să subscrie câte 4,48 de titluri la fiecare acțiune deținută la un preț egal cu valoarea nominală a titlurilor de 0,1000 lei/acțiune, un nivel cu 1,21% mai mare decât închiderea de astăzi a acestor titluri de 0,0988 lei/acțiune.

Directorul general al Poștei Române vrea compania cât mai repede pe bursă CITEȘTE ȘI Directorul general al Poștei Române vrea compania cât mai repede pe bursă

Distribuția voturilor arată că nu numai statul, care deține participația de 59,62% din titluri, a votat în favoarea unei operațiuni de piață aparent penalizatoare pentru acționarii investitori de portofoliu. În joc ar urma să fie nu numai perspectiva diminuării procentului deținerilor, ci chiar conservarea valorii pachetelor cumpărate din piață.

Cum terenurile cu suprafață totală de peste 383.000 de metri pătrați nu reprezintă un aport care să îmbunătățească propriu-zis profitabilitatea companiei, această majorare de capital ar urma să deterioreze indicatorul ROE (return on equity) care măsoară câștigurile companiei în raport cu capitalurilor proprii. Cele 1,55 milioane de acțiuni noi care intră în piață din partea statului ar urma să fie inflaționistă, riscând să pună presiune pe cotație. Este cazul în care investitorii de pe piață ar încasa pierderi. Suma totală cu care aceștia ar urma să vină de acasă sar ridica la 105,38 milioane lei.

Fondul Proprietatea nu reușește să întoarcă decizia privind evaluarea terenurilor

Votul de astăzi reprezintă o înfrângere pentru Fondul Proprietatea (FP), care ar trebui să vină cu bani de acasă pentru conservarea participației într-un context în care acest emitent are presiuni din partea acționarilor pentru returnarea cât mai rapidă de cash. Chiar luna trecută, administratorul unic al FP se angaja ca societatea să vireze echivalentul a 0,05 lei/acțiune în fiecare an către acționari sub formă de dividende și returnări de aport la capital în urma programelor de răscumpărări.

Propunerea Fondului în vederea unei reevaluări a condițiilor în care au fost evaluate terenurile incluse în capitalul social, a fost respinsă cu un vot de 77,79% de acțiionari. Solicitatea FP menționa realizarea  de către societate a unui studiu de specialitate având ca obiect stabilirea măsurilor necesare în vederea decontaminării terenurilor reprezentând aportul în natură al statului la majorarea de capital social, evaluarea costurilor acestor operațiuni și stabilirea unei valori pentru cheltuielile legate de desființarea construcțiilor și instalațiilor pe aceste terenuri.

Directorii scapă de răspundere pentru fapte imputate de unii acționari

Actuala conducere a obținut câștig de cauză și în Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor desfășurată în prealabil. Cu același vot confortabil a fost respinsă propunerea de atragere a răspunderii directorului general și a administratorilor societății pentru o serie de puncte considerate de autorii punctului de pe ordinea de zi încălcări ale legii, printre care manipularea prețului acțiunilor prin falsificarea rezultatelor finanicare pe anul 2015, prelungirea pe o perioadă de 4 ani a mandatului directorului general al societății, nereguli în ceea ce privește regulamentul de achiziții publice și tergiversarea punerii în aplicare a unei decizii de recuperare de la reprezentanții managementului a unor prejudicii constatate în 2012 de ANAF Constanța.

viewscnt
Afla mai multe despre
oil terminal
bvb
bursa
majorare de capital
ministerul energiei
fondul proprietatea