Google dezvoltă un sistem de inteligență artificială capabil să determine locul dintr-o imagine doar pe baza conținutului vizual

Google dezvoltă un sistem de inteligență artificială capabil să determine locul dintr-o imagine doar pe baza conținutului vizual
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 25 feb 2016

Google lucrează la un sistem de inteligență artificială bazat pe o rețea neuronală ce poate spune cu precizie locul în care a fost realizată o fotografie, fără a se folosi de geotag-uri.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În mod nornal, orice program îți poate spune unde, când și cum a fost realizată o fotografie pe baza informațiilor salavate în fișierele de format foto (bmp, jpg, png etc.). Printre aceste informații care însoțesc fotografiile digitale, se numără și geotag-urile. Geotag-urile nu sunt altceva decât coordonatele locului în care a fost realizată poza.

Google însă vrea să știe locul dintr-o imagine fără să se bazeze pe geotag-uri. Pentru că sunt destule cazuri în care geotag-urile nu sunt salvate sau sunt eliminate ulterior.

Inteligența artificială la care lucrează o echipă de ingineri condusă de Tobias Weyand, computer vision specialist la Google, are ca scop depistarea locului dintr-o fotografie pur și simplu pe baza a ceea ce apare în fotografie. Ca și cum ai putea spune unde e făcută orice poză din lume, doar uitându-te la ea.

Google dezvoltă un sistem de inteligență artificială capabil să determine locul dintr-o imagine doar pe baza conținutului vizual

Localizarea se face comparând imaginea în cazuză, la nivel de pixel, cu o enormă bază de date cu fotografii a căror zonă e cunoscută. Este, practic, o încercare de memorare a tuturor zonelor de pe glob pe baza unui patern format dintr-un anumit set de pixeli. Dacă AI-ul a descoperit într-o imagine un anumit număr de pixeli, de anumite culori și într-o anumită aranjare, va ști unde a mai văzut acel patern, făcând legătura cu informațiile memorate din baza de date.

Până acum, rețeaua neuronală a celor de la Google, botezată sugestiv PlaNet, a memorat 91 de milioane de fotografii cu informațiile geografice aferente.

Recent, a fost realizat un test. Din 2,3 milioane de fotografii de pe Flickr, PlaNet a indicat corect continentul în 48% din cazuri. În 28,4% din cazuri PlaNet indicat corect și țara. În 10,1% din cazuri a depistat corect localitatea, iar în 3,6% din cazuri acuratețea localizării a fost la nivel de stradă.

Dacă vi se par mici procentele, intrați pe geoguessr.com și încercați să vedeți dacă vă descurcați mai bine. Este un simplu joc în care utilizatorul trebuie să indice zona unei imagini de tip street-view afișate la întâmplare.

PlaNet este o sistem de inteligență artificală aflat într-o continuă îmbunătățire și reprezintă doar un exemplu despre cât de mult informații pot avea (și mai pot acumula în viitor) marile companii de tehnologie despre noi și despre lumea care ne înconjoară.

viewscnt
Afla mai multe despre
google
inteligenta artificiala