Windows XP rămâne sistemul de operare preferat de o treime dintre IMM-urile și companiile de stat din România

Windows XP rămâne sistemul de operare preferat de o treime dintre IMM-urile și companiile de stat din România
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 14 sep 2015

La aproape un an și jumătate de când Microsoft a încetat să mai ofere servicii de suport tehnic pentru Windows XP, popularitatea sistemului de operare în rândul IMM-urilor și instituțiilor de stat din România, deși în scădere față de anul trecut, se menține la un nivel ridicat, peste o treime dintre companii utilizând în prezent sistemul de operare lansat în 2001, potrivit unui studiu întocmit de Bitdefender.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

România se situează pe poziția a treia în clasamentul pentru statele din Europa de Est, cu un grad de utilizare al Windows XP de 34%, la mică distanță de Ungaria, unde 37,5% dintre IMM-uri folosesc acest sistem, informează portalul ZDNet, care citează studiul companiei românești de soluții software de securitate.

Grupul nostalgicilor este condus de Ucraina, cu un grad de utilizare de 41,2%.

Un purtător de cuvânt al Microsoft România a precizat pentru ZDNet că cifrele privind cota de piață a Windows XP în România sunt "semnificativ mai mici" decât cele prezentate de Bitdefender, însă a refuzat să dea detalii. 

Potrivit Bitdefender, în iulie 2014, Windows XP era instalat pe 57% dintre computerele utilizate companiile mici și mijlocii din România, iar gradul de penetrare în rândul companiilor de stat era de 70%.

Principalele motive pentru care companiile românești refuză încă să treacă la un nou sistem de operare au legătură cu problemele de compatibilitate ale aplicațiilor care ar putea să apară odată cu trecerea la un alt sistem, dar și cu atașamentul emoțional al utilizatorilor, care sunt mulțumiți de performanțele Windows XP, se arată în studiul firmei de soluții de securitate.

Alte considerente țin de costurile trecerii la un nou sistem de operare, precum și de o posibilă scădere a productivității muncii în timpul tranziției.

În ceea ce privește numărul total de calculatoare care folosesc Windows XP în România, datele StatCounter arătă că sistemul de operare era utilizat pe 14,5% dintre PC-uri la finele lunii august, în scădere de la 24,9% dintre calculatoare în august 2014.

La nivel global, Windows XP era instalat pe 12,1% dintre PC-uri, față de aproape 24% dintre calculatoare în aceeași perioadă a anului trecut. Windows 10, cel mai recent sistem de operare lansat de gigantul IT american, avea o cotă de piață de 4,76%.

viewscnt
Afla mai multe despre
windows xp
microsoft
bitdefender
sistem operare