Un nor de praf de nisip din Sahara urmează să traverseze în weekend Europa

Un nor de praf de nisip din Sahara urmează să traverseze în weekend Europa
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 feb 2021

Praf de nisip din Sahara urmează să traverseze din nou Europa în acest weekend, potrivitserviciului european de supraveghere a atmosferei Copernicus, care nu știe, în această fază, dacă norul va fi vizibil cu ochiul liber ca la începutul lui februarie, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

Un nor ”important” și ”dens” de praf din Sahara se deplasează către nord și ”ar urma să atingă anumite părți ale Europei în weekend și la începutul săptămânii viitoare”, a anunțat vineri, într-un comunicat, Copernicus.

Uber pierde o dispută legală importantă în Marea Britanie: Șoferii companiei, considerați angajați și îndreptățiți la concediu plătit, asigurări și salariu minim CITEȘTE ȘI Uber pierde o dispută legală importantă în Marea Britanie: Șoferii companiei, considerați angajați și îndreptățiți la concediu plătit, asigurări și salariu minim

Volumul principal ar urma să se concentreze asupra estului Spaniei și nordului Franței, însă norul ar putea ajunge până în Norvegia, scrie News.ro.

”Am observat evenimente similare în ultimele săptămâni, cu impacturi semnificative asupra calității aerului în regiunuile afectate”, declară directorul științific Copernicus Mark Parrington.

”Credem că se va întâmpla la fel în acest eveniment viitor, deși nu este încă sigur în ce măsură coloana va fi vizibilă cu ochiul liber”, spune el.

”Coloanele de praf din deșert pot înroși cerul, limita vizibilitatea sau păta mașini și ferestre, din cauza depunerii de praf, însă aceste impacturi sunt dificil de prevăzut cantitativ cu patru  cinci-zile înainte”, notează el.

Copernicus preconizează, în schimb, o degradare a calității aerului în Spania, Franța și poate în Regatul Unit și țările Benelux și avertizează cu privire la impactul acestor prafuri asupra căilor respiratorii și unor depuneri pe sol, mai ales în cazul întreprinderilor.

Un precedent nor de praf a trecut peste Europa în perioada 4-8 februarie și a antrenat depuneri de mai multe micrograme de particule pe metrul pătrat în mare parte din sudul Europei - o canrtitate ”de câteva sute de ori mai mare” decât media, anunța atunci Copernicus.

viewscnt
Afla mai multe despre
sahara
praf