Opinii Editorialiști Internaționali

Opinii: Prejudecățile inflaționiste vechi și noi ale băncilor centrale

3 iun 2024

Ascultând bancherii centrali, ai putea crede că recenta criză a inflației ridicate a fost doar o eroare scuzabilă de prognoză post-pandemie, făcută în condiții de incertitudine extremă. Dar, deși această narațiune predomină acum pe piețe și în presa financiară, ea presupune un nivel de independență a băncii centrale care este, pur și simplu, nerealist în mediul economic și politic volatil de astăzi. Și chiar dacă băncile centrale ar reuși să reducă inflația la 2% în viitorul apropiat, probabilitatea unei alte creșteri inflaționiste în următorii 5-7 ani a crescut semnificativ.

  • Opinii: Nu credeți tot hype-ul AI
    29 mai 2024

    Potrivit liderilor din tehnologie și multor experți și academicieni, inteligența artificială e gata să transforme lumea așa cum o cunoaștem, prin câștiguri de productivitate fără precedent.

  • Opinii: Sfârșitul gândirii magice asupra datoriei
    1 mai 2024

    De peste un deceniu, numeroși economiști – în primul rând, dar nu exclusiv de stânga – au susținut că potențialele beneficii ale utilizării datoriilor pentru finanțarea cheltuielilor guvernamentale depășesc cu mult orice costuri asociate. Ideea conform căreia economiile avansate ar putea suferi din cauza supraîndatorării a fost respinsă pe scară largă, iar vocile disidente au fost adesea ridiculizate. Chiar și Fondul Monetar Internațional, în mod tradițional un susținător ferm al prudenței fiscale, a început să susțină niveluri ridicate de stimulente finanțate din datorie.

  • Opinii: China se confruntă cu capcana veniturilor medii
    10 apr 2024

    În cadrul Forumului de dezvoltare din China din acest an (cel mai înalt nivel de întâlnire anuală între politicienii chinezi de rang înalt și directorii de top, actuali și foști factori de decizie politică, precum și academicieni ca mine), discuția s-a axat direct pe riscul ca China să cadă în temuta "capcană a veniturilor medii [3]". La urma urmei, puține economii emergente au reușit să intre cu succes în rândul țărilor cu venituri ridicate.

  • Opinii: Băncile centrale trebuie să fie oneste în legătură cu pierderile obținute
    14 mar 2024

    Banca Centrală Europeană a raportat recent [2] prima sa pierdere operațională anuală din 2004 încoace. Pierderile sale pentru 2023 s-au ridicat la 1,3 miliarde de euro (1,41 miliarde de dolari), în urma eliberării a 6,6 miliarde de euro din provizionul pentru riscuri financiare. În tratamentul său contabil al acestei pierderi, BCE se bazează pe același truc înșelător ca și Consiliul Rezervei Federale al SUA, care a inventat o categorie de "active amânate" pentru a face față pierderilor excesive.

  • Opinii: Algoritmul și părțile lui rele
    6 mar 2024

    Într-un nou proces [2] intentat în Statele Unite împotriva Meta, 41 de state [3] și Districtul Columbia susțin că două dintre platformele social-media ale companiei - Instagram și Facebook - nu doar creează dependență, ci și dăunează bunăstării copiilor. Meta este acuzată că se implică într-o "schemă de exploatare a tinerilor utilizatori pentru profit"," inclusiv prin afișarea de conținut dăunător care îi ține lipiți de ecrane.

  • Opinii: Inteligența Artificială vs Prostia Umană
    12 feb 2024

    De la întoarcerea de la Forumul Economic Mondial din acest an de la Davos, am fost întrebat în repetate rânduri care sunt cele mai importante concluzii pe care le am.

  • Opinii: Nu contați pe o aterizare lină a economiei globale
    9 feb 2024

    Cu o lună înainte de 2024, prognoza consensuală privind evoluția globală a economiei mondiale rămâne prudent de optimistă, majoritatea băncilor centrale și a analiștilor prognozează fie o aterizare ușoară, fie o eventuală absență a aterizării [3]. Chiar și colegul meu Nouriel Roubini [4], faimos pentru opiniile sale pesimiste [5], consideră că scenariile cele mai pesimiste sunt cele mai puțin probabile [6].

  • Opinii: Următoarea etapă a inflației
    7 feb 2024

    Ce este o călătorie? Există, desigur, destinația; dar mai există și traseul pe care îl urmezi pentru a ajunge acolo, precum și timpul pe care îl petreci de care este nevoie pentru a-l parcurge. Acesta ar putea fi un cadru util pentru a gândi la traiectoria viitoare a inflației și a ratelor dobânzilor - on călătorie cu implicații importante pentru costul capitalului, evaluări și multiplii, sustenabilitate datoriei și multe altele.

  • Opinii: Este Joe Biden cu adevărat noul Jimmy Carter?
    22 ian 2024

    A devenit la modă, în ultima vreme, comparația dintre președintele american Joe Biden în 2023 cu Jimmy Carter în 1979. Așa cum evenimentele din 1979 au compromis speranțele de realegere ale lui Carter, evenimentele din 2023 ar fi compromis candidatura lui Biden pentru al doilea mandat în noiembrie.