Condiționat de acceptarea cererii pentru a treia plată din PNRR, Ciolacu a propus CE externalizarea selecției managerilor companiilor de stat, deși tocmai a fost operaționalizată agenția care se ocupă de selecție și monitorizare

Condiționat de acceptarea cererii pentru a treia plată din PNRR, Ciolacu a propus CE externalizarea selecției managerilor companiilor de stat, deși tocmai a fost operaționalizată agenția care se ocupă de selecție și monitorizare
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 21 mar 2024

Condiționat de acceptarea cererii pentru a treia plată din PNRR, premierul Ciolacu a propus reprezentanților Comisiei Europene externalizarea procesului de selecție a managerilor companiilor de stat. Prim-ministrul a sugerat ca BERD să desemneze o firmă care să organizeze această selecție, după ce Comisia a condiționat în recentele discuții cu Guvernul întârzierea implementării managementului corporativ la societățile de stat și plafonul ridicat la microîntreprinderi.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

De ce este important: La începutul acestei luni a fost anunțață operaționalizarea Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), jalon pentru PNRR, iar potrivit președintelui agenției, mihai Precup, până la sfârșitul acestui an vor fi ocupate mai mult de 100 de posturi de membri în consiliile de administrație ale companiilor de stat. Agenția trebuia să monitorizeze procedurile de selecție a managerilor companiilor de stat și performanțele acestora din urmă, care cumulează, la nivelul anului 2022, pierderi totale de 1,2 miliarde lei.

ULTIMA ORĂ Curtea Constituțională a respins sesizarea privind legea lui Ciolacu și Ciucă care dezincriminează evaziunea sub un milion de euro CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Curtea Constituțională a respins sesizarea privind legea lui Ciolacu și Ciucă care dezincriminează evaziunea sub un milion de euro

”Premierul a făcut propunerea ca BERD să desemneze o firmă specializată care să se ocupe de selecția managerilor companiilor de stat, astfel încât niciun minister să nu fie suspectat că influențează acest proces de selecție”, au declarat surse guvernamentale.

Ca urmare, AMEPIP va urma doar să implementeze celelalte prevederi ale legislației privind monitorizarea performanțelor societăților de stat, în cazul în care Comisia Europeană va fi de acord cu propunerea premierului Ciolacu.  

ULTIMA ORĂ În urma contestării SGR de mai multe firme, Guvernul amână interdicția comercializării ambalajelor fără marcaj. Riscul ”destabilizării economiei” CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ În urma contestării SGR de mai multe firme, Guvernul amână interdicția comercializării ambalajelor fără marcaj. Riscul ”destabilizării economiei”

Regimul microîntreprinderilor și alte câteva jaloane au fost discutate ieri la întâlnirea Guvernului cu reprezentanți ai Comisiei Europene pentru evaluarea stadiului PNRR.

Ministerul Finanțelor se așteaptă la o diminuare semnificativă a numărului de microîntreprinderi în acest an, ca urmare a impactului măsurilor restrictive adoptate pe finalul anului trecut. Cel mai probabil, autoritățile doresc să folosească și această situație, odată consemnată, ca argument în discuțiile cu CE.

Potrivit informațiilor Profit.ro, reprezentanții Comisiei au adoptat o poziție rigidă în privința reducerii plafonului, aflat în prezent la 500.000 de euro, în timp ce Guvernul nu dorește să adopte o astfel de măsură în prezent. Plafonul de venituri anuale în care o firmă trebuie să se încadreze pentru a putea beneficia de impozitare în regim de microîntreprindere va rămâne în discuție între experții Comisiei Europene și cei ai României, ca parte a evaluării cererii de plată numărul trei din PNRR.

viewscnt
Afla mai multe despre
ciolacu
comisia europeană
companii
stat
manageri
selecție
berd
amepip
propunere