Guvernanții cer tot mai des interzicerea TikTok, deși au dat asigurări că aplicația va putea fi utilizată în afara instituțiilor. Reprezentant al puterii: ”TikTok va fi reglementat sau închis”

Guvernanții cer tot mai des interzicerea TikTok, deși au dat asigurări că aplicația va putea fi utilizată în afara instituțiilor. Reprezentant al puterii: ”TikTok va fi reglementat sau închis”
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 mar 2024

Dacă în pandemie, Guvernul anunța că va folosi aplicația TikTok pentru a promova vaccinarea împotriva Covid-19, în ultimii ani, atitudinea autorităților române s-a schimbat radical și a trecut de la anchete privind aplicația la recomandarea de a nu fi folosită în instituții publice și chiar de către populație. Ultima reacție de acest fel este a purtătorului de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, care spune că ”TikTok va fi reglementat sau închis”. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

Cum s-a modificat atitudinea guvernanților față de TikTok

În 2021, Guvernul anunța că aplicația TikTok va fi folosită pentru a promova vaccinarea împotriva Covid-19, pe lângă campaniile actuale desfășurate pe alte platforme sociale sau în mass-media.

În 2023, după ce Comisia Europeană a interzis personalului său să utilizeze TikTok, invocând îngrijorări legate de securitate și de practicile de colectare a datelor ale aplicației deținute de compania chineză ByteDance, și autoritățile române au demarat la nivel guvernamental o analiză privind aplicația TikTok, pentru a vedea dacă are vreun risc de securitate și în cazul României.

Ministrul Digitalizării de atunci, Sebastian Burduja, spunea că va fi emisă o dispoziție când va fi finalizată analiza pentru aplicația folosită fără interdicții de parlamentari și instituții publice.

Atât fostul premier Nicolae Ciucă, cât și actualul prim-ministru, Marcel Ciolacu, au anunțat că, după o analiză serioasă, România nu va avea o problemă să dispună măsuri similare Comisiei Europene, de restricționare, la utilizarea aplicației TikTok.

Ministrul Agriculturii: Cerealele din Ucraina sunt bune pentru zootehnie, nu pentru panificație CITEȘTE ȘI Ministrul Agriculturii: Cerealele din Ucraina sunt bune pentru zootehnie, nu pentru panificație

În mai 2023, Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a anunțat că Centrul Cyberint al Serviciului Român de Informații (SRI) a testat aplicația TikTok și a descoperit că aceasta ar putea permite accesul la datele personale ale utilizatorului, la conturarea unui profil al acestuia și la accesul la dispozitivele terților cu care utilizatorul aplicației interacționează în mediul online.

Atunci a fost făcută recimandarea către autoritățile și instituțiile publice să-și dezinstaleze aplicația IT&C, dar Ministerul Digitalizării arăta că cetățenii pot folosi în continuare aplicația: ”Nu se pune problema interzicerii utilizării aplicației TikTok de către cetățenii români pe dispozitive personale, dar atragem atenția că utilizarea ei poate conduce la accesul aplicației la datele personale ale utilizatorului, la conturarea unui profil al acestuia și la accesul la dispozitivele terților cu care utilizatorul aplicației interacționează în mediul cibernetic.”

La începutul acestui an, însă, Pavel Popescu, vicepreședintele ANCOM, a declarat că există dovezi clare că aplicația Tik Tok folosește datele într-un mod negativ și nu recomandă instalarea acesteia.

Le recomand tuturor românilor să nu își instaleze TikTok. Există dovezi clare că acea aplicație folosește datele într-un mod negativ”, a spus vicepreședintele ANCOM.

Compania aeronautică Sonaca, cu fabrică la Cluj, caută să-și dezvolte producția din România CITEȘTE ȘI Compania aeronautică Sonaca, cu fabrică la Cluj, caută să-și dezvolte producția din România

Lideri ai partidelor de guvernământ anunță chiar ”închiderea” TikTok

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașacanu, a declarat pentru Hotnews că TikTok va fi reglementat în perioada următoare pentru a nu fi folosit în campaniile electorale din întreaga lume. 

”Bineînțeles că TikTok trebuie reglementat și va fi reglementat. Congresul SUA a somat TikTok să își vândă operațiunile către o entitate locală. Lucrul acesta se va întâmpla dacă vor dori să mai opereze în SUA. Europa merge în aceeași direcție. Marile platforme Meta, Facebook și Google, X sunt în zona de reglementare. Pot să fiu foarte sigur că va veni rândul Tik Tok să fie reglementat”, este opinia lui Lucian Romașcanu. 

Mesajul antisistem sau rebel prinde ușor la publicul tânăr, o confirmă și analizele făcute în Kiseleff. ”Singurul lucru pe care poți să îl faci TikTok dacă nu se ține de treabă este să îl închizi. Va fi reglementat sau închis”, a spus Romașcanu, citat de Hotnews.

„TikTok astăzi este un loc liber, un teren viran, unde manipulările venite dinspre Rusia, încercările de destructurare a democrației europene, de șubrezire a instituțiilor europene, de aruncare într-o manipulare ordinară și extrem de agresivă a constructului european își face de cap. (...) Dacă nu vom lua măsuri extrem de serioase s-ar putea să fim victimele clasice ale manipulărilor prin astfel de formule”, a declarat, totodată, și europarlamentarul PNL Rareș Bogdan.

viewscnt
Afla mai multe despre
tiktok
interzicere
închidere
reglementare
guvernanți