Guvernul britanic renunță să revină la sistemul imperial de măsurare după Brexit

Guvernul britanic renunță să revină la sistemul imperial de măsurare după Brexit
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 dec 2023

Guvernul britanic a anunțat miercuri că renunță la ideea revenirii la sistemul imperial de măsurători (uncie, inch etc.), pe care fostul prim-ministru Boris Johnson îl transformase într-un simbol al beneficiilor Brexitului, mulțumindu-se pentru moment să autorizeze vânzarea halbelor de vin, informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

Cantitățile de produse vândute în țară trebuie, așadar, să fie întotdeauna afișate pe ambalaje în primul rând în kilograme sau litri, adică în conformitate cu sistemul metric, a decis Ministerul Comerțului, în urma unui armistițiu cu cofetarii. Cantitățile exprimate în uncii, inch sau livre pot apărea și ele, dar într-un mod mai puțin vizibil, scrie Agerpres.

DOCUMENT Cum faci față hackerilor: Recomandări pentru a-ți proteja conturile de Facebook, Instagram, WhatsApp, TikTok, YouTube CITEȘTE ȘI DOCUMENT Cum faci față hackerilor: Recomandări pentru a-ți proteja conturile de Facebook, Instagram, WhatsApp, TikTok, YouTube

După ieșirea din Uniunea Europeană, ale cărei reguli impun sistemul metric în toate statele membre, Guvernul conservator de la Londra, condus pe atunci de Boris Johnson, a anunțat că dorea să modifice legislația britanică pentru a restabili onoarea unităților imperiale, întruchipând astfel noua libertate dobândită de Regatul Unit.

Dar în urma unei consultări ample desfășurate în 2022, aproape 99% dintre respondenți au spus că doresc să fie menținută prioritatea acordată sistemului metric.

"Chiar dacă guvernul nu va schimba legea, va fi emisă o nouă directivă pentru a promova conștientizarea libertăților actuale care permit ca unitățile imperiale să fie afișate alături de echivalentele lor metrice mai vizibile", a precizat totuși Guvernul britanic într-un comunicat.

El a anunțat, de asemenea, că este în curs de desfășurare o "o revizuire mai largă" a regulilor de metrologie, "în conformitate cu angajamentul Guvernului de a identifica oportunitățile de reformă" oferite de Brexit.

Ca un prim pas, va fi posibil ca începând din 20024 să se cumpere în baruri, restaurante și supermarketuri o "halbă" de vin sau de vin spumant (568 ml) sau chiar vin într-un recipient de 200 ml.

GRAFICE Creditarea accelerează pe final de an, crește și economisirea. Masa monetară revine la o dinamică de două cifre CITEȘTE ȘI GRAFICE Creditarea accelerează pe final de an, crește și economisirea. Masa monetară revine la o dinamică de două cifre

Fostul prim-ministru Winston Churchill avea reputația de a fi un amator al unei halbe de șampanie Pol Roger, considerând că o jumătate de sticlă era insuficientă pentru o singură persoană la cină.

După Brexit și încheierea perioadei de tranziție, la sfârșitul anului 2020, Marea Britanie a păstrat mii de acte legislative ale UE, dar Guvernul conservator a început să redacteze dispozițiile pe care le consideră contrare intereselor britanice.

Până la jumătatea anului 2023, peste 1.000 de legi europene au fost suprimate sau modificate, potrivit ministrului britanic al Comerțului, Kemi Badenoch, dar, confruntați cu "riscuri" juridice, conservatorii și-au revizuit în scădere ambițiile pe termen scurt.

viewscnt
Afla mai multe despre
sistemul imperial de măsurare
brexit