LEGE Consumatorul nu va mai alege între reparația sau înlocuirea unui produs, în 30 zile de la livrare. Înlocuire automată

LEGE Consumatorul nu va mai alege între reparația sau înlocuirea unui produs, în 30 zile de la livrare. Înlocuire automată
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 5 iul 2023

Consumatorul nu va mai alege între reparație sau înlocuire dacă neconformitatea unui produs cumpărat este constatată în cel mult 30 de zile de la livrare, așa cum prevede legea acum, ci va beneficia în mod automat de înlocuirea acelui produs, conform unui proiect de lege promulgat de șeful statului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

Proiectul fusese adoptat de Parlament, prin votul final al deputaților, luna trecută.

De ce este important: Guvernul a introdus, prin ordonanță de urgență, sub amenințarea procedurii de infringement din partea Comisiei Europene și cu intrare în vigoare de la 1 ianuarie 2022, o serie de condiții privind vânzarea și garanția bunurilor, inclusiv ale celor cu conținut digital. Este vorba de aplicarea unor dispoziții de fond ale Directivei (UE) 2019/771, care acoperă cele mai importante diferențe dintre normele naționale obligatorii de protecție a consumatorilor ca urmare a transpunerii de către statele membre a normelor minime de armonizare prevăzute în Directiva 1999/44/CE. 

Încă o etichetă pentru alimente - cea de ”produs autohton”. Condițiile pentru aplicarea noii etichete CITEȘTE ȘI Încă o etichetă pentru alimente - cea de ”produs autohton”. Condițiile pentru aplicarea noii etichete

Conform ordonanței, neactualizarea conținutului digital al unui produs, conform contractului, constituie motiv de neconformitate al bunului respectiv, iar într-un astfel de caz, consumatorii au dreptul de a solicita aducerea la conformitate a bunurilor, de a primi o reducere proporțională a prețului sau de a obține încetarea contractului. De asemenea, în cazul în care condițiile privind garanția comercială cuprinse în anunțurile publicitare asociate sunt mai favorabile pentru consumator decât cele incluse în certificatul de garanție, prevalează condițiile mai avantajoase.

TOATE PREVEDERILE INTRODUSE DE GUVERN POT FI CITITE AICI

Totodată, consumatorilor li s-a dat posibilitatea de a alege între reparație sau înlocuire, în anumite condiții care nu dezavantajează vânzătorul.

Nouă lege pentru semnătura electronică: Tipuri de semnături, efecte juridice pentru fiecare, autorizarea prestatorilor de servicii. ”În România există un cadru legal general desuet!” CITEȘTE ȘI Nouă lege pentru semnătura electronică: Tipuri de semnături, efecte juridice pentru fiecare, autorizarea prestatorilor de servicii. ”În România există un cadru legal general desuet!”

Ordonanța a trecut tacit de Senat, dar la Camera Deputaților a fost introdus un amendament, votat și promulgat acum, care modifică regimul bunurilor pentru care a fost constatată neconformitatea în 30 de zile calendaristice de la livrare.

Astfel, textul ordonanței de urgență prevedea: ”Consumatorii pot să opteze pentru o anumită măsură corectivă în cazul în care neconformitatea bunurilor este constatată la scurt timp după livrare, fără a depăşi 30 de zile calendaristice”.

Forma amendată, adoptată de Parlament și priomulgată de președintele Iohannis are următoarea formulare: ”Consumatorii beneficiază de înlocuirea bunurilor în cazul în care neconformitatea acestora este constatată la scurt timp după livrare, fără a depăşi 30 de zile calendaristice”.

Concediile medicale de asigurări de sănătate vor constitui vechime în muncă CITEȘTE ȘI Concediile medicale de asigurări de sănătate vor constitui vechime în muncă

”În această situație se consideră că bunurile aveau deja un viciu la momentul achiziționării, sens în care consumatorul trebuie să fie protejat prin înlocuirea acestora”, este explicația acestei modificări.

viewscnt
Afla mai multe despre
neconformitate
înlocuire
vanzare
garantie
reclama
inlocuire
reparatie
bun
produs
digital
ordonanta
guvern