România a semnat cu Coreea de Sud un memorandum pentru cooperare în domeniul energiei nucleare

România a semnat cu Coreea de Sud un memorandum pentru cooperare în domeniul energiei nucleare
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 apr 2024

România și Coreea de Sud au semnat un Memorandum de Înțelegere privind cooperarea bilaterală în domeniul energiei nucleare, în prezența președinților celor două țări, informează Ministerul Energiei. Memorandumul de Înțelegere vizează cooperarea în domeniul nuclear, inclusiv îmbunătățirea echipamentelor nucleare, echipamente de securitate, combustibil nuclear, reactoare modulare mici (SMR) și gestionarea deșeurilor radioactive.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Memorandumul a fost semnat cu ocazia vizitei de stat în Coreea de Sud a președintelui României, Klaus Iohannis. Alături de el a fost și ministrul Energiei, Sebastian Burduja, care a a avut o întâlnire bilaterală cu omlogul său Dukgeun Ahn, scrie Hotnews.ro.

Nuclearelectrica a încercat să vândă energie cu furnizare în 2025 către Transelectrica la vechiul preț reglementat. PPC a achiziționat toată energia nucleară licitată marți pentru 2024 CITEȘTE ȘI Nuclearelectrica a încercat să vândă energie cu furnizare în 2025 către Transelectrica la vechiul preț reglementat. PPC a achiziționat toată energia nucleară licitată marți pentru 2024

Sebastian Burduja: România ar putea deveni centru european pentru producția și exportul de tritiu

Miniștrii energiei din cele două țări au decis să extindă cooperarea pentru dezvoltarea centralei nucleare de la Cernavoda și a lanțului de aprovizionare cu combustibil.

”Acest memorandum întărește parteneriatul dintre România și Republica Coreea. Principala dimensiune a acestei colaborări o reprezintă domeniul energetic, prin mai multe proiecte precum: retehnologizarea Unității 1 de la CNE Cernavodă și construirea primei instalații de detritiere din Europa și a treia din lume. Instalația va oferi României șansa de a deveni un centru european pentru producția și exportul de tritiu, combustibil candidat pentru viitoarele reactoare bazate pe fuziune nucleară” a declarat Ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Coreenii, interesați de SMR-urile de la Doicești

Republica Coreea se află printre statele care și-au manifestat interesul de a finanța proiectul reactoarelor modulare mici de la Doicești.

Însă, în ultima ședința AGA Nuclearelectrica, Ministerul Energiei s-a abținut de la votul pentru continuarea SMR-urilor de la Doicești. De asemenea, nu a votat nici pentru un parteneriat cu o companie coreeană.

Era vorba despre încheierea unui parteneriat direct cu DSPE BETA PRIVATE EQUITY FUND, fond de investiții coreean, în calitate de investitor în compania de proiect RoPower Nuclear S.A.

viewscnt
Afla mai multe despre
românia
coreea de sud
energie nucleara